Algı şahane, gerçekler acı!

Tarım ve Orman Bakanlığının tarımda gündeme gelen sözde iddiaları çürütmek için hazırlattığı “Kamuoyunda Gündeme Gelen İddialar Gerçekler” kitapçığında, gerçekleri nasıl çarpıttığı ortaya çıktı.

GÜNDEM 06.02.2023, 04:35
Algı şahane, gerçekler acı!
Türkiye, hayvancılıkta uyguladığı yanlış politikalardan dolayı dön/dolaş ithalata mahkum bırakılırken, Macaristan ve Güney Amerika’dan yapılan 20 bin baş kasaplık hayvan ithalat yeterli görülmeyerek, Bakanlığın yeni arayışlar içine girdiği ortaya çıktı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın bir haftadır Avrupa’da olduğu ortaya çıkarken, Kayhan’ın yeni ithalatlar için Avrupa’ya gittiği kaydediliyor.

Besilik hayvan ithalatı yerli besiciye bir katma değer sağladığı için savunulan bir ithalat olurken, kasaplık hayvan ithalatı ise hayvanlar üreticiye hiçbir katma değer sağlamadan ithal edilir edilmez doğrudan kesildiği için yerli üreticiyi bitiren bir ithalat kalemini oluşturuyor. Ülke hayvancılığının aleyhine olmasına rağmen Türkiye, kasaplık hayvan ithalatına mahkum bırakılırken, diğer taraftan Tarım Bakanlığının hayvancılıkta algı peşine olması dikkat çekiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının, sözde gündemdeki asılsız iddialarla ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek için hazırladığı kitapçıkta; ‘Türkiye’nin hayvan varlığı bakımından Avrupa’nın birincisi olduğunun belirtilmesi’ yok artık dedirtti. Türkiye’nin kesimlik hayvan bulunamadığı için Macaristan ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan ithalatı yaptığı bir dönemde hazırlanan kitapçıkta, Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bakımında Avrupa’nın birincisi olduğu belirtilmesi, yaşanan tutarsızlığı ortaya koydu. 

2002’den 2022’ye son 20 yılda büyükbaş hayvan sayısında yüzde 80,8, küçükbaş hayvan sayısında ise yüzde 83,4 arttığı belirtilen kitapçıkta, 2022 itibarıyla ülkedeki büyükbaş hayvan sayısının 17,9 milyon, küçükbaş hayvan sayısının ise 58,5 milyon adet olduğu belirtildi.

Kitapçıkta, “2002-2022 döneminde hayvan sayısında önemli artışlar olmuştur. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında AB’de 1. sıradayız” denilirken, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın Macaristan ve Güney Amerika’dan yapılan 20 bin baş kasaplık hayvan ithalatı bile yeterli görülmeyerek, yeni ithalatlar için bir haftadır Avrupa’da kapı kapı dolaşması yaşanan acı çelişkiyi gözler önüne seriyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı