Ali Babacan'dan MB tepkisi: Erdoğan sebep, faiz ve enflasyon sonuç

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü Merkez Bankası ve faiz sözlerine tepki gösterdi. Babacan, “Erdoğan sebep yüksek faiz ve yüksek enflasyon sonuç.” dedi.

SİYASET 02.06.2021, 13:20
29
Ali Babacan'dan MB tepkisi: Erdoğan sebep, faiz ve enflasyon sonuç
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’da DEVA Partisi Gölbaşı İlçe Başkanlığı binasının açılış töreninde konuştu. Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü TRT Haber yayınındaki “Bugün Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart.” sözlerine tepki gösterdi.
Babacan, “Erdoğan konuşuyor, dolar artıyor. Varlık Fonu’nun başkanı olarak kendisini görevlendirdi. Merkez Bankası için de aynısını yapabilir. Yazık değil mi bu insanlara? İki yılda dördüncü Merkez Bankası Başkanı... Başkanlar şamar oğlanına çevrildi. Yol geçen hanı oldu. Merkez Bankası Başkanları Mevsimlik işçi oldu. Hemen kendinizi görevlendirin, bizzat oturun, faizle mücadeleyi de kendiniz yapın. Öyle uzaktan kumanda yapmayın.” dedi. Ali Babacan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 
Faiz sebep, enflasyon sonuç diyor. Eğer bu tezi doğruysa faizi indirsin, hemen enflasyon düşer. Niye yapmıyor? Niye hâlâ yüzde 19? Çünkü o sebep sonuç ilişkisi yanlış. Doğru tezi söyleyeyim. Erdoğan sebep yüksek faiz ve yüksek enflasyon sonuç. Üç yılda üç kere kur krizi oldu.
Merkez Bankası rezervinin nereye gittiği mi sorulur? diyor. Tabii ki sorulacak. Biz bu milletin alın teriyle o döviz rezervlerini topladık. 28 milyar dolardan aldık 136 milyar dolara çıkarttık. İki yılda tükettiler. Hani bir tabir vardır ya, ‘Kadının yaşı, erkeğin maaşı sorulmaz’. Erdoğan’ın da rezervleri sorulmuyor herhalde.
Videolar aracılığıyla ortaya vahim iddialar saçılıyor. Yargı sus pus. Bu karanlığın suretinde çiğnenen bir anayasa, kişiye göre muamele yapan bir hukuk düzeni ve tek kişinin keyfî yönetimi görünüyor. Bu karanlığa fener tutmak için yola çıktık. DEVA Partisi, tuğlaları çekmek için değil, tertemiz bir binayı yeniden inşa etmek için yola çıktı. Bu pisliğin soruşturulması ve aydınlatılması için tertemiz bir düzen gerekiyor. Başka çare yok.
Yasaklarla, yolsuzluklarla, yoksullukla mücadele için iktidara geldiniz. ‘3Y’ dediniz. ‘3Y’ diye yola çıktınız, memleketi yine o 3Y ile, yasaklarla, yolsuzlukla, yoksullukla bırakıp gideceksiniz. Öyle görünüyor.
Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanı’nı TRT ekranlarında gördük. Başka bir genel başkan görmüyoruz TRT’de. Son yıllarda devletin, milletin kanalı tek bir partinin propaganda aracı gibi çalışmaya başladı. Hani nerede adalet? Hak yerini bulur. Bunu en iyi bilmesi gerekenlerden birisi Sayın Erdoğan’dır. Kendisi de bu zorlukları yaşamadı mı? Blokaj uygulanmadı mı? Kendi memleketine sokulmamak için önüne vinçler, kamyonlar dizilmedi mi? Aynısını şimdi kendisi yapıyor. Güç zehirlenmesi böyle bir şey.
Dün (1 Haziran) esnafın 1 Mayıs’tan 31 Mayıs’a kadarki bütün çekleri birdenbire işleme konuldu, çeklerin arkası yazıldı. Takasta on binlerce esnafımızın kredi sicili bozuldu. Bir ay erteleme öyle mi olur? 10 Mayıs tarihli çek 10 Haziran’a ertelenir, 15 Mayıs tarihli çek 15 Haziran’a. Erteleme budur. 1 Mayıs’tan 31 Mayıs’a kadar olan çeklerin 1 Haziran’da karşılığının sorulması bir ay erteleme midir? İki aylık çırak çağıralım size anlatacaktır. İnanın bunlar bilmiyor. Sayın Erdoğan, ömründe çek imzalamış üç kişiyi çağır, ‘Bu işi ne yapalım?’ diye sor. İnanın daha iyisini yaparlar.
Enflasyonun üzerinde yüzde 7 büyüdük diyorlar. Bu büyümeyi izah edin. Vatandaş işsizken kim büyüdü? Nasıl büyüme bu? Halkımız yoksullaşırken kim büyüyor? Gençlerin hayalleri sönerken, işsiz vatandaşlarımızın umutları tükenirken, esnaf küçülürken kim büyüyor? Tozpembe tablolar anlatarak siyasi hayatının siyasi hayatının artık son dönemlerini yaşayan Sayın Erdoğan’a soruyorum. Siz kendiniz bu rakamlara inanıyor musunuz?
Tarım politikalarımızla ilgili acil eylem planımız hazır. Kısmet olursa önümüzdeki salı günü hükûmetin kurulmasından sonraki ilk 90 ve 360 gün ne yapacağımızın detaylarını paylaşacağız. Adana’da başlayacağımız programımızı Mersin ve Konya’da devam ettirerek çiftçilerimizle buluşacağız.
Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü faiz yükünü yatırımların, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için, orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı