Altay'dan Erdoğan'a aç ve açıkta kimse yok tepkisi: Buna dayanamıyoruz

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Çıkıp da pişkin pişkin ‘Türkiye’de aç ve açık kimse yok’ diyorsun ya, buna dayanamıyoruz.” dedi.

GÜNDEM 11.10.2022, 18:20 12.10.2022, 10:05
4
Altay'dan Erdoğan'a aç ve açıkta kimse yok tepkisi: Buna dayanamıyoruz

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. CHP'li Altay, “Erdoğan, önce dön kendi ülkene bir bak. Milletin haline bir bak. Türkiye’deki derin yoksulluğu Avrupa ve ABD’de yaşanıyor gibi anlatmak da büyük marifet. Helal olsun sana. Yoksulluğu yaşayan Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Beyefendi çıkıp, Türkiye güllük gülistanlık, Avrupa ve ABD ızdırap içinde diye anlatabiliyor. Asgari ücret 5 bin 500 lira, Erdoğan. Açlık sınırı 7 bin 245 lira. Bu durumda Türkiye’de 10 milyon asgari ücretli olduğunu ve her hanede dört kişi olduğunu var sayarsak, Erdoğan 40 milyonu aç bırakmışsın, aç. 40 milyon insan açlık sınırının altında bir ücretle geçinmeye, yaşamaya çalışıyor. Türkiye’nin tamamını yoksullaştırmışsın. Sonuçta 85 milyonun 70 milyonunu açlığa ve yoksulluğa sen mahkûm ettin. Çıkıp da pişkin pişkin ‘Türkiye’de aç ve açık kimse yok’ diyorsun ya, buna dayanamıyoruz.” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay şunları kaydetti:
“AK Parti’nin gündemini belirlediği Genel Kurul’da sansür yasası var. Bu yasanın ne getirip ne götürdüğünü enine boyuna konuşmuştuk. Tek kelimeyle bir şey söylemek gerekirse ‘eleştirenler, karşı olanlar, beni beğenmeyenler kodese’ diyen Tayyip Erdoğan bakımında bir ucube yasa; TBMM Genel Kurulu’nda, bugün kaldığı yerden görüşmelerine devam edilecek. CHP’nin gündeminde Meclis Genel Kurulu’nda gündeme getireceğimiz üç mesele var. Birincisi bugün genel kurula getireceğimiz, Sermaye Piyasası Kurulu ekseninde dönen kirli rüşvet ilişkileri. Yarın vatandaşlık verilen yabancıların ikametgah skandalı; Göç İdaresi ve Nüfus idaresinin paydaş olduğu. Kime? TC vatandaşlığı verdikleri yabacılar muhtelif adreslere yerleştirilmişler. Bunun bir güvenlik skandalı olduğunu da söyledik. CHP bunu da bu hafta gündeme getirecek. Üçüncüsü beyefendinin dün söylediğini tam tersine millet inim inim inlerken, biz 134 CHP’li milletvekili şu sorunun cevabını bulamıyoruz. Asgari ücretin altında emekli maaşı alan kaç kişi var? Basit bir soru. Maliye Bakanı ve Erdoğan’ın çok rahat cevap verebileceği bir soru. Hatta TÜİK’in rahat cevap verebileceği soru. Bunu cevabını da aramaya devam edeceğiz.
Türk insanlarının içinde bulunduğu ekonomik durum, kabul edilebilir sınırın çok çok üstüne çıktı. Dün Erdoğan, ‘Yolsuzlukların, rüşvetin olmadığı, yoksulluğun Allah’ın izniyle olmayacağı Türkiye’yi biz hallederiz. Onun hazırlığı içindeyiz’ demişti… Sanıyorum gene dün, ‘Zengin daha zenginleşirken tüm dünyada yoksulluk yaygınlaşmakta. Farklı toplum kesimleri arasındaki uçurum büyümektedir’. Doğru. Erdoğan bunu güya dünyanın başka ülkelerini adres göstererek söylemiş. Erdoğan önce dön kendi ülkene bir bak. Milletin haline bir bak. Milletin çektiği ızdırap ve sıkıntıya kulağını, gözünü tıkama. Türkiye’deki derin yoksulluğu Avrupa ve ABD’de yaşanıyor gibi anlatmak da büyük marifet. Helal olsun sana. Yoksulluğu yaşayan Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Beyefendi çıkıp, Türkiye güllük gülistanlık, Avrupa ve ABD ızdırap içinde diye anlatabiliyor.
Asgari ücret 5 bin 500 lira, Erdoğan. Açlık sınırı 7 bin 245 lira. Bu durumda Türkiye’de 10 milyon asgari ücretli olduğunu ve her hanede dört kişi olduğunu var sayarsak, Erdoğan 40 milyonu aç bırakmışsın aç. 40 milyon insan açlık sınırının altında bir ücretle geçinmeye, yaşamaya çalışıyor. Yoksulluk sınırı ne? 23 bin lira. Üst düzey askeri yetkililer, genel müdür, daire başkanı vs. Üst düzey kamu yöneticileri dışında Erdoğan 23 bin lira aylık geliri olan kaç kişi var? Maliyecinin, ormancının, öğretmenin, hemşirenin, polisin, mühendisin, infaz koruma memurlarının, imamın, doktorun 23 bin lira aylık geliri var mı? Türkiye’nin tamamını yoksullaştırmışsın. Bu rakamlar devletin resmi rakamları. Bu hesaba göre biraz önce saydığım meslek gruplarında hiç kimse ayda 23 bin lira kazanmıyor Erdoğan. Çiftçiyi saymıyorum bile. Çiftçi ayda 23 bin lira kazanırsa şükreder hale gelmiş. Orman köylüsü 7 milyon, saymıyorum bile. 7 milyon orman köylüsünün aylık geliri 1000 lira, 1200 lira. Erdoğan, orman köylülerini saymıyorum bile. Sonuçta 85 milyonun 70 milyonunu açlığa ve yoksulluğa sen mahkum ettin. Çıkıp da pişkin pişkin ‘Türkiye’de aç ve açık kimse yok’ diyorsun ya, buna dayanamıyoruz. Ücretlilerin milli gelirden aldığı pay 2021’de yüzde 33’tü. Bir sene önce eylülde. Şimdi kaç, ücretlilerin milli gelirden aldığı pay yüzde 33’ten yüzde 25’e düşmüş. Benim rakamım değil Erdoğan senin bürokratlarının rakamı. Başka ne olmuş? Bir avuç banka patronu ve  müteahhit yüzde 49, milli gelirden aldıkları pay Erdoğan, şimdi yüzde 54 olmuş. Geçen sene pastadan yüzde 49 alan banka patronu, müteahhit pastanın 54’ünü şimdi yiyor. Geçen sene pastanın 33,5’ini alabilen milyonlar, ücretliler ki onun iddiasıyla 30 milyon istihdamda, 25’ini alıyor. Senin bu yeni ekonomik modelin zengine yarıyor Erdoğan.  
Erdoğan’a bir iki bilmediği konuyu hatırlatalım. Erdoğan yatılı liseler var. Yatılı lisede okuyan bir çocuğun sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam yemeği için, üç öğün için devletin ayırdığı paradan haberin var mı? 29 liraya bir yatılı lise öğrencisinin sabah, öğle ve akşam yemek yediği bir Türkiye’desin. Devlet olarak ayırdığın para 29 liraya. Bunu peyniri, zeytini, çayı, eti, nohudu, tatlısı şunu ve bunu. Biri hesabını yapsın. 29 liraya bir lise talebesi gerektiği gibi beslenebilir, pedagojik olarak da alması gereken gıdayı alabilir diye biri bana söylesin Erdoğan. Yüksek öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda sabah kahvaltısı ve akşam yemeği veriliyor. Ayırdığın para kaç lira? 60 lira. Bu çocukların 60 liraya beslenmesi için gerekli gıdayı alması mümkün değil. Sadece son 7 günde mazot ne oldu, Erdoğan haberin var mı? 5 gün önce 23 lira olan mazot, şimdi 28 lira 66 kuruş. Beş günde dört zam yaptın ya. Allah’tan kork. Hangi açığı, hangi kara deliği kapatmak için yapıyorsun? Banka patronlarını daha zengin etmek için, beşli çeteye daha çok para aktarmak için bu zulmün kabul edilebilirliği var mı? 3 bin 500 lira ile kaç hane geçiniyor, biliyor musun? Bunun da cevabını alamıyoruz. Asgari ücretin altında kaç tane tüten bir bacaya para giriyor? Bunun cevabını alamıyoruz. Bu bilgiler saklanıyor. Soru önergesi veriyoruz, cevap alamıyoruz.
CHP Gençlik Kolları evvelki bayram, annesinin ve babasının bulunduğu yerde değil de başka yerde eğitim ve öğretim gören çocuklar için bayramda aile ile buluşma kampanyası açtı. Askıda bilet kampanyası başlattı. CHP Gençlik Kolu Genel Başkanımız ve TÜLOV Vakfı bunu birlikte yaptılar. Çok da güzel oldu. Sevap oldu. Çocuklar anne ve abanın yanında bayram geçirdi. Beyefendi bunu da kopyaladı bizden. Yapsın tek yapsın da. Bizim hesaplarımıza göre anne ve babasını yaşadığı yerin dışında eğitim gören 4 milyon genç var. Beyefendi 150 bin gence yol haçlığı vereceğim diyor. Bizim CHP Gençlik Kolları’nın yaptığı işi şimdi beyefendi yapacak. Yap, 4 milyon içinde 150 bini neye göre seçeceksin Erdoğan? Ben söyleyeyim. AK Parti ilçe başkanlıklarından referans alan, TÜGVA, TÜRGEV’den referans alan çocuklara yol harcırahı verecek bayramda ailesine gidebilsin diye. 4 milyon da 150 bin. Seçilmiş, AK Parti referanslı gençlere para dağıtacağım diye hava atmak aymazlıktır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı