Altılı Masa harıl harıl çalışıyor: İktidar süreci için üç senaryo...

Altılı Masa, İyi Parti öncülüğünde yapılacak zirve öncesi iktidara geliş süreci için yol haritası üç senaryoyu gündemine aldı.

GÜNDEM 22.01.2023, 10:05
Altılı Masa harıl harıl çalışıyor: İktidar süreci için üç senaryo...
İyi Parti'nin ev sahipliğinde 26 Ocak’ta yapılacak Altılı Masa toplantısı öncesi görüşmeler başladı.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Altılı Masa “Ortak Politika Metni” ve “Geçiş Süreci Yol Haritası” için son düzenlemeler yapılırken söz konusu iki metin, 30 Ocak’ta paylaşılacak. Ve bu kapsamda 6’lı masa kurmaylarından edinilen bilgiye göre, 6 partinin iktidara gelmesi durumunda “güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişte” üç farklı senaryo hazırlandı. 
Haberde geçen senaryolar şu şekilde:
"1- 400 vekil ve üzeri: Masadaki partilerin toplam milletvekili sayısı 400 ve üzerinde olursa, “Seçilen ortak cumhurbaşkanı ve oluşturacağı kabine bir yıl görev yapacak.” Bu süreçte güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişte altyapı oluşturulacak ve bir yılın ardından Türkiye seçime gidecek.” Böylece, “Tartışmalı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine” son verilecek.
2- Referandum aralığı: “6’lı masanın 360 ila 399 arası milletvekili çıkarması” öngörüsünde bulunuluyor. Eğer masadaki partiler bu aralıktaki kadar vekil çıkarabilirse “güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişe” ilişkin anayasa değişikliği Meclis’te 400 “evet” oyuna ulaşamasa dahi cumhurbaşkanınca referanduma götürülecek. Bu seçenekte ise “cumhurbaşkanı ve kabinenin 2 yıl iktidarda kalması” öngörülüyor. 
3- 360 vekilin altı: En kötümser senaryoya göre, muhalefet Meclis’te çoğunluğu sağlayacak ancak güçlendirilmiş parlamenter sistem değişikliği için referanduma gitme yeterliliğine ulaşamayacak."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı