Altın: İslam Memiş'ten gram altın yatırımcısını umutlandıran yorum

Altın fiyatları, FED’in açıklamaları sonrası ONS tarafında 1,798 dolar seviyesinden 1,792 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Gram altın fiyatı saat...

EKONOMİ 31.07.2021, 13:15
14
Altın: İslam Memiş'ten gram altın yatırımcısını umutlandıran yorum
Altın fiyatları, FED’in açıklamaları sonrası ONS tarafında 1,798 dolar seviyesinden 1,792 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Gram altın fiyatı saat 12.25 itibarıyla 492 TL’den işlem görüyor. Bankaların alış ve satış fiyatlarında değişiklikler olabiliyor. Elinde belli miktarda parası olan altın yatırımcısı altın fiyatlarının geleceği hakkında bir takım sorularına cevap arıyor. Yatırımcılar tarafından yakın takip edilen Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise gram altın için öngörüleri katıldığı yayında izleyiciler ile paylaştı.
İslam Memiş, gram altının 490, 507 lira seviyesi aralığına sıkıştığını söyledi. Memiş, gram altının zaman zaman dolar kuru ve ONS’tan destek aldığını belirtti. İslam Memiş, “Ben gram altın/TL fiyatında düşüşlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum ve yine yıl içindeki o 540 lira seviyesine bu yıl yukarı yönlü kırdıktan sonra yükselişlerin devam ettirecek olan bir gram altın karşımızda olabilir diye tahmin ediyorum.” dedi.

“ONS tarafından iki senaryo karşısında mutlaka Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artırma süreci ile birlikte bir geri çekilme olacaktır ama dolar dünyada değer kazanacak ve gelişen ülkelerde değer kazanacağı için gram tarafında biraz temkinli olmak gerekiyor.

Geçen yıl biliyorsunuz 291 lira seviyesinde yıla başlayan gram altın/TL fiyatını 540 lira seviyesine kadar yükseldiğinde dolarda yaşanan rekor seviyeye aslında bu seviyeye kadar yükseldiğini gördük. Yani 2020 yılında dolar, uluslararası piyasalarda 2,5 yılın en dip seviyesini test ederken, biz de cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesindeydi 8,80 lira seviyesiyle ve gram altın TL fiyatı yüzde 50 ONS’tan destek aldı ama yüzde 50 dolar kurundan destek aldı ve yüzde 35 civarında yıllık getirisi varken, geçen yıl yüzde 68’lik bir getirisi oldu. Bunu göz önünde bulundurarak yatırımcısının aslında 540 lira seviyesinden 397 lira seviyesine kadar geriledi. Ama o küçük alındı, o düşüş değildi aslında.

Yani şunu anlatmaya çalışıyorum. Yılı 291 lira seviyesinden başlayan gram altının en düşük seviyesi yaz aylarında ne olmuştu. 397 lira seviyesi olmuştu. Peki, o küçük alınmıştı ve dolayısıyla 291 397 aslında bu kayısı etmek lazım. Şimdi biz yılda gram altın/TL fiyatında nerede başladık, 451 lira seviyesiyle başladık. O geçen yılki gördüğümüz böyle agresif yükselişler yaşanmadı. Nerelere kadar geldik. 502, 518 ve Haziran ayında 535 lira seviyesine kadar yükseldi. Bunun tekrar geri çekilmesine oldu. İşte 492 lira seviyesinde. Şimdi 490, 507 lira seviyesine aralığına sıkıştı ve dolayısıyla zaman zaman dolar kurundan destek alıyor veya zaman zaman ONS’tan destek alıyor.

Şimdi ONS tarafında bir şekilde görebilirsiniz. Bu sefer dolar tarafında hızlı bir toparlanma görebiliriz. Tam tersi senaryo düşünelim, bu sefer dolar tarafında sert bir geri çekilme görüyoruz ama onu da hemen toparlanma görüyoruz yani o terazi bir şekilde dengeleniyor. Ben gram altın/TL fiyatında düşüşlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum ve yine yıl içindeki o 540 lira seviyesine bu yıl yukarı yönlü kırdıktan sonra yükselişlerin devam ettirecek olan bir gram altın karşımızda olabilir diye tahmin ediyorum. Tahmindir öngörüdür, olur olmaz ama benim kafam bu kadar çalışıyor.”
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı