Altın ne olacak? Altın fiyatları için yeni rotada kritik eşik

Altın fiyatlarında için kritik gün yarın. Amerikan Merkez Bankası FED toplantısı sonrası altın fiyatları yeni rotaya girecek. Uzman isimler altın fiyatları için yeni seviyeler vererek uyarı yaptı.

EKONOMİ 21.09.2021, 14:50
9
Altın ne olacak? Altın fiyatları için yeni rotada kritik eşik
Altın fiyatları gözünü Amerikan Merkez Bankası FED’ten gelecek karara dikti. Endişeli piyasa karşısında altın fiyatlarının seyredeceği seviye de belirsizliğini korurken ekonomistlerden altın fiyatları üzerindeki gelişmeleri ve öngörülerini paylaştı.
Bu ay Türkiye piyasasını yakından ilgilendiren iki kritik toplantı olacak. Amerikan Merkez Bankası FED toplantısı yarın yapılacak. Kararlar, yarın Türkiye saati ile 21.00’da açıklanacak. Piyasaların odaklandığı FED toplantısından şahin bir açıklama gelirse dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş, ONS altın tarafında ise geri çekilme bekleniyor.
Türkiye’deki piyasayı yakından ilgilendiren bir diğer karar da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı olacak. Merkez Bankası’nın 23 Eylül toplantısında çıkacak kararlar, dolar kuru seyrine etki edecek.
Altın yatırımcısının gözü yarın ABD’den gelecek olan FED toplantısında olacak. Uzman ekonomistler, toplantıdan zamanlamayla ilgili bir karar çıkarsa ONS altın fiyatının 1700 dolar altına sarkabileceğini söylüyor. Altın fiyatları güvercin bir FED karşısında ise 1800 doları görebilme ihtimallerinin yüksek olabileceğini savunuyor.
ONS altın fiyatı bugün gün içinde 1767 doları, en düşük ise 1758 dolar seviyesini gördü. Saat 13.40 itibariyle ONS altın fiyatları 1766 dolar seviyelerinde işlem görüyor.
Gram altın fiyatı ise haftaya yükselişle başlamıştı. Gram altın fiyatları haftanın ikinci işlem gününde de 492 TL seviyesinde işlem alıyor. Uzman isimler ise ONS altın ve dolar kuru tarafında yaşanan düşüşlerle beraber gram altın fiyatları seyrinin Türk lirasının dolar kuru karşısındaki seyrine endeksli olduğu görüşünü savunuyor.
Ekonomist Cumhur Örnek, ONS altında orta vade için 1835 dolar seviyesinin önemli olduğuna vurgu yapıyor. Örnek, “Kısa vadeli 1765 dolar üzerindeki kapanışlar görünümün toparlanmasına yol açacaktır. Bu hareketin destekleyici temel unsuru, yüksek enerji fiyatlarının yarattığı global çaptaki enflasyonist baskı olabilir. Olası geri çekilmelerde 9 Ağustos günü Asya seansında görülen 1691 doları ve 8 Mart’taki 1677 doları takip ediyoruz.” dedi.
Ekonomist Tuncay Turşucu, güvenli liman olarak adlandırılan altının yatırıcımlarını Japon Yeni, İsviçre Frangı gibi enstrümanlara yönlendirdiğini ifade etti. Altın fiyatları için seviye veren Turşucu, “Genel olarak altın için 1720 seviyelerini alım için ideal noktalar olarak görmekteyim. Bu seviyelere gerileme olması durumunda alım denenebilir.” yorumunda bulundu.
“Dolarındaki güçlenmenin yerini sakin seyre bırakması ons altın için destekleyici olacaktır.” diyen Tuncay Turşucu, “Fakat büyük resimde altın güçlü değil. Yukarı hareketler oluşsa bile, ilerleyen günlerde 1780-1790 dolar seviyelerinin etkili direnç olacağını bekliyorum. Ons için kalıcı yukarı seyirler oluştuğunu söylemek için, 1800 seviyesi üzerine yerleşen bir altına ihtiyaç var. Bir süre 1720-1790 dolar arasında dalgalı ve yönsüz bir altın izleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Eral Karayazıcı da yarınki FED toplantısına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Yarın güvercin bir Fed ile karşılaşılırsa ons altın 1795 doları ziyaret edebilir. Bir üst direnç 1825-1835 dolar hattı ama şansı düşük. 
Ancak dengeli veya şahin bir Fed (bence bu senaryonun olasılığı görece yüksek) rotanın yeniden 1700 doların altına dönmesi riskini beraberinde getirecektir.
Gram altına bu tablo ne sunar derseniz Türk Lirasının seyri yani ülkemizde döviz kurlarının değeri bu cephede güçlü etken olmaya devam edecektir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı