Alzaymırla mücadelede zihinsel faaliyetler büyük önem taşıyor

Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, Dünyada milyonlarca insanı etkileyen alzaymır ile ilgili yeni tedaviler üzerinde çalışıldığını ancak henüz kesin bir tedavisinin olmadığını paylaştı.

GÜNDEM 21.09.2022, 05:45
Alzaymırla mücadelede zihinsel faaliyetler büyük önem taşıyor
Halk arasında “bunama” olarak tanımlanan ve demans türlerinden biri olan alzaymır, zaman içinde beyin hücrelerinin ölümüne bağlı olarak gelişen bir hastalık olarak tanımlanıyor. Uzmanlar, kişinin bilişsel fonksiyonlarının azalmasına neden olan alzaymırın günümüzde demansa en sık neden olan hastalık olduğunu sık sık hatırlatıyor. Alzaymırın tanımına ve belirtilerine ilişkin dönem dönem açıklamalar ve uyarılarda bulunan uzmanlar, alzaymırın başlıca belirtileri arasında bulunan unutkanlıkla başa çıkmak için günlük işlerin yürütülmesi konusunda not alma ve listeleme yapmanın büyük önem taşıdığını belirtiyor. Alzaymırla mücadele kapsamında unutkanlıkla başa çıkma yollarından bahseden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, önemli açıklamalarda bulundu.

Alzaymırın başlıca belirtilerinden birisi olan unutkanlıkla mücadele kapsamında birtakım önerilerde bulunan Prof. Dr. Kütükçü, “Günlük işlerinizi, planlarınızı ve randevularınızı not alın. Alışverişe çıkarken liste yapın. Önemli telefon numaralarını bir yere yazın, kaydedin. Bir şeyi nasıl yapacağınızı unutuyorsanız yapış sırasını yazın. Eşyalarınızı koyduğunuz yeri sürekli olarak unutuyorsanız hep aynı yere koymaya özen gösterin. Konuştuğunuz kişiye dikkatinizi verin, odaklanmaya çalışın. Mümkünse bu konuşmaları sessiz ortamda yapın” açıklamalarında bulundu.

İleri yaşın hastalık için önemli bir risk faktörü oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “En önemli risk faktörü ileri yaştır. Yaşla birlikte görülme sıklığı da belirgin artış gösteriyor. Başlangıç döneminde basit unutkanlıklara yol açan hastalık, ilerlediğinde ise yavaş yavaş yakın geçmişe ait yaşananları da siliyor. Hastalığın başlangıç evresi kişinin kendisi ya da yakın çevresi tarafından fark edilemeyebiliyor” ifadelerini kullandı.
Yaşın ilerlemesiyle beraber alzaymırda oluşan hücre kaybının olması beklenenden çok daha hızlı ve fazla gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Kütükçü, “Başlangıç dönemi alzaymır belirtileri arasında bulunan hafif şiddetli unutkanlık, zamanla bilinç bozukluğuna yol açıyor. Alzaymır hastalığının belirtileri arasında bulunan unutkanlık, hastalığın başlangıç evresinde hafif düzeyde olsa da zaman içinde kişiyi sohbet etmek gibi basit eylemleri dahi gerçekleştiremez bir noktaya getiriyor” şeklinde konuştu.
Mustafa Akpınar / İstanbul

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı