Andımız sözleri: Öğrenci andı nedir? Andımız ilk ne zaman okundu?

Andımız ya da öğrenci andı yıllarca hepimizin okula girmeden önce okuduğu, "Ne mutlu Türküm diyene" sonlandırdığımız ant. Andımız sözleri Öğrenci andı nedir andımız ilk ne zaman okundu içeriğimizde...

EĞİTİM 16.03.2021, 14:50
61
Andımız sözleri: Öğrenci andı nedir? Andımız ilk ne zaman okundu?
Öğrenci andı veya Andımız Türkiye’de ilkokullarda okuyan tüm öğrenciler tarafından her sabah sırada okundu. Andımız ilk ne zaman okundu, andımızı kim yazdı, andımız sözleri şeklinde zaman zaman aramalara konu oluyor. Andımız tarihi başta olmak üzere öğrenci andı metni veya andımız tam metni aşağıdan okuyabilirsiniz.
Öğrenci andı veya Andımız ilk olarak 1933 yılında 13. Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından uygulamaya alındı ve Türkiye’de ilköğretim okullarında her sabah topluca okutuldu.  Andımız daha sonra 1972 ve 1997 yılında bazı kısımları değiştirilerek bugünkü son halini aldı. Öğrenci andı aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) kuruluşundan itibaren okutulmaktadır.
Öğrenci Andı, 2013 yılında AK Parti hükümeti döneminde "Çözüm süreci" kapsamında okullarda okutulması uygulamasına son verildi. Türk Eğitim-Sen andımızın okullarda okutulmasına ilişkin uygulamanın sonlandırılmasını yargıya taşıdı. Türk Eğitim Sendikası Danıştay'da açtığı davanın sonucunda Danıştay 8. Dairesi, 2018 yılında oy çokluğuyla aldığı kararda, öğrenci andı yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptaline karar verdi.
Danıştay'ın andımız kadarı daha sonra yürütme tarafından uygulamaya alınmadı. Millî Eğitim Bakanlığı kararı temyiz etti ve dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna geldi. Kurul, Mart 2021'de itirazı oy çokluğuyla kabul ederek Danıştay 8. Dairesinin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırdı. Karar bazı çevreler tarafından tepkiyle karşılandı. Türk Eğitim-Sen'den yaptığı açıklamasında, kararın düzeltilmesi için girişimde bulunulacağı, buradan sonuç alınmaması halinde hukuki sürecin sonuna kadar devam ettirileceği belirtildi.
Öğrenci andı metni şöyle: 1997 yılındaki haliyle  Andımız
Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene! 1972 yılındaki haliyle Öğrenci Andı
Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk: açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türküm diyene. 1933 yılındaki haliyle Öğrenci Andımız
Türküm, doğruyum, çalışkanım.Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir.Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir.Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı