Ankara, Afganistan denklemine girecek mi?

Afganistan’a yönelik asker gönderme tartışmaları devam ederken, Afgan göçleri tartışmanın boyutunu değiştirdi.

GÜNDEM 25.07.2021, 04:35
43
Ankara, Afganistan denklemine girecek mi?
ABD’nin asker daveti ile başlayan Afganistan tartışmaları, göçler ve AB’nin mali yardım paketi hazırlığı ile boyut değiştirdi. Uzmanlar hükümetin hem ABD ile ilişkileri geliştirmek, hem de AB’nin mali yardımlarını alabilmek için Afganistan denklemine girmeye sıcak baktığını kaydetti.
*  Afganistan’a yönelik asker gönderme tartışmaları devam ederken, Afgan göçleri tartışmanın boyutunu değiştirdi. Türkiye’nin adım adım Afganistan içine çekildiği yönünde yorumlar yüksek sesle yapılmaya başlandı. Avrupa Birliği’nden gelen tanıdık bir hamle bu yorumları güçlendirdi. AB, Afgan göçünün kendisine ulaşmaması için başta Türkiye olmak üzere göç yolu üzerinde bulunan ülkelere mali yardım paketi hazırlığına başladı. Suriye’de “Arap Baharı” etkisiyle 2011 yılında başlayan iç kargaşa ile milyonlarca Suriyeli ülkelerini terk etmek zorunda kalmıştı. AB ise Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerine gelmelerini engellemek adına Türkiye’ye finansal yardım sözü vermişti. Bunun sonucunda da sınırlarımız milyonlarca Suriyeli mülteciye açılmıştı. Böylece Türkiye, kendini hem içerde hem de dışarda Suriye denkleminin içinde bulmuştu.

Bugün ise Türkiye, yine benzer bir durum ile karşı karşıya kaldı. Bu seferki göçün rotası ise Afganistan oldu. Konu ile ilgili gazetemize konuşan kaynaklar, hükümetin hem ABD ile ilişkileri düzeltmek hem de AB’den gelecek sıcak para için Afganistan denkleminde kendine yer bulmaya hazırlandığını kaydetti. Hükümetin ABD ile kırılan ilişkileri tamir etme konusunda Afganistan’a asker göndermeye sıcak baktığını belirten uzmanlar, AB’nin mali yardım paketi nedeniyle de hükümetin sınırlarını Afgan göçmenlere açacağını kaydettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki günlerde Afgan göçmenlerle ilgili yaptığı açıklamanın da hükümetin izleyeceği yolun sinyali olduğu belirtildi.
Ahmet Sesli/Ankara

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı