Ankara ile Şam ortaklaşa çalışmalı!

Türkiye ile Suriye arasında “uzlaşma  masası” gündemde yer tutmaya başladı

GÜNDEM 24.08.2022, 06:20
3
Ankara ile Şam ortaklaşa çalışmalı!
2011 yılında başlayan iç kargaşa ile Ankara ve Şam arasında kopan iplerin yeniden birleştirilmesi konuşulmaya başlandı. İki ülke arasında olası bir masanın kurulması beklenirken, konu ile ilgili yapılan değerlendirmelerde Ankara ile Şam arasında ortaklaşa bir çalışma yürütülmesinin önemli olduğu vurgulandı.
Konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serhat Erkmen, Suriye’deki iç savaşın sona doğru yaklaştığını belirterek, Suriye’de iç savaşın sona ermesi ve sonrasında istikrarlı bir devlet kurulabilmesi için Ankara ile Şam’ın ortaklaşa çalışmasının son derece önemli olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye ile Suriye rejimi arasında esmeye başlayan uzlaşı rüzgârı gündemde yer tutmaya başladı. Sınır güvenliği, terör oluşumları, mülteciler gibi sıcak gündem başlıkları iki ülke arasındaki uzlaşmazlığın temelini oluştururken, Ankara ve Şam arasında kurulması beklenen olası diyalog masasında bu uzlaşmazlıklara nasıl çözüm bulunacağı da merak konusu oldu. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serhat Erkmen, Suriye’deki iç savaşın sona doğru yaklaştığını belirterek, Suriye’de iç savaşın sona ermesi ve sonrasında istikrarlı bir devlet kurulabilmesi için Ankara ve Şam’ın ortaklaşa çalışmasının son derece önemli olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki çıkmaz sorunlardan birinin de ülkemizde bulunan Suriyeliler olduğunu belirten Erkmen, konunun Türkiye iç siyasetinde giderek büyüyen politik bir kutuplaşmaya da neden olduğunu kaydetti. Erkmen, Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüşünün temel yolunun Suriye’de iç savaşın sona ermesi ve güvenli bir ortamın sağlanması olduğunu ifade ederken, Şam’ın, kendi vatandaşlarını kabul etme konusunda ise isteksiz davrandığını kaydetti.

Ankara ve Şam arasındaki en önemli sorunun ise Suriye’nin kuzeyindeki terör olu-şumları olduğunun altını çizen Erkmen, “Suriye’nin kuzeydoğusunda gün geçtikçe kök salan ve ABD dışında Batı ülkelerinin çoğundan da politik destek görmeye başlayan bir PYD var. Suriye ordusunun tek başına PYD’nin üzerine gidecek gücü yok. PYD’nin üzerine bölgede gidebilecek tek güç Türkiye olduğu için, Ankara’dan gelen her operasyon sinyali Şam için aslında bir fırsat kaynağı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı