Araba fiyatlarında halka oynanan ÖTV oyunu! Sadece AKP'ye yaradı

Sürpriz bir kararla AK Parti hükümetinin geçtiğimiz ay yürürlüğe koyduğu ÖTV’de matrah düzenlemesi araba fiyatlarının göstermelik düşmesine sağlarken vatandaşın hiçbir işine yaramadı.

EKONOMİ 04.09.2021, 13:35
28
Araba fiyatlarında halka oynanan ÖTV oyunu! Sadece AKP'ye yaradı
Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci bugünkü yazısında ÖTV’de yapılan matrah düzenlemesini analiz ederken yapılan kağıt üzerinde indirimin vatandaşa yaramadığını sadece hükümetin bu sayede enflasyonu biraz daha düşük tutmayı başardığını yazdı.
Türkiye’deki sıfır araba fiyatları araba almak isteyen vatandaşı kara kara düşündürürken hükümet bir son dakika güncellemesiyle ÖTV’de Matrah düzenlemesine gitti. Sıfır araba fiyatlarının yapılan düzenlemeyle birlikte düşmesini bekleyen vatandaşlar bayilerde arabaları bulamayınca neye uğradığını şaşırdılar. ÖTV’de matrah düzenlemesine hazırlıksız yakalanan otomotiv sektörünün vatandaşa indirimli araba sunamazken hükümet bu kararla 1 koyup 3 almayı başardı.

Emre Özpeynirci de bugünkü yazısında enflasyonu düşürmek için AK Parti’nin oynadığı ÖTV’de matrah düzenlemesi oyununu köşesine taşıdı. Özpeynirci yazısında ÖTV’deki matrah indirimiyle beraber sıfır araba fiyat listesinde 50-60 bin TL’lik indirimler yapıldığını fakat fırsatı kaçırmamak için bayilere hücum eden vatandaşların ellerinin boş döndüğünü belirtti. “Stoklarında yeterince araç bulunmayan distribütör ve bayiler ise ister istemez bu talebe karşılık veremedi.” Diyen Özpeynirci “Devam eden çip krizinin sebep olduğu araç bulunurluğu sorunu ağustos ayında çok ciddi bir şekilde arttı. Bu ortamda bırakın matrah güncellemesini, ucube ÖTV sistemi tamamen kaldırılsa bile sektörün satacak aracı yoktu.” Yorumunu yaptı.

Vatandaşın araba fiyatlarındaki indirimden bu sebeplerden dolayı yararlanamadığını ortaya koyan Özpeynirci “Otomotivde matrah güncellemesi belki ağustos ayında vatandaşa yaramadı ama enflasyonun 0,20 puan düşmesini sağlamış oldu. Eğer matrah artışı olmasaydı yıllık enflasyon 19,45 olarak TÜİK kayıtlarına geçecekti.” diye yazdı.
ÖTV’de yapılan matrah düzenlemesiyle araba fiyatlarının düşmesinin sadece hükümete enflasyon oranlarını düşük göstermede işe yaradığını açıklayan Emre Özpeynirci yazısını “ÖTV matrah düzenlemesi hem sektörün ve vatandaşın gazını alma, hem de enflasyonun düşük çıkması operasyonu olmuş. Yani aynı ÖTV’nin kendisi gibi 1 koyup 3 almışlar.” Cümleleriyle bitirdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı