Araştırma: Üç gün yeteri Kadar uyumamak olumsuz etkilere sebep oluyor

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, üç gün üst üste yeteri kadar uyumamak hem beden hem de ruh sağlığına olumsuz etkiler bırakıyor.

SAĞLIK 09.07.2021, 21:20
28
Araştırma: Üç gün yeteri Kadar uyumamak olumsuz etkilere sebep oluyor
ABD'de bulunan Güney Florida Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, orta yaşlı, eğitimli ve sağlık 1958 kişinin sekiz gün süreyle ne kadar süre uyuduklarını içeren veriler analiz edildi. Araştırmacılar, üst üste sekiz gün günde altı saatten az uyumanın etkilerini inceledi.
Katılımcıların yüzde 42'si en az bir gece rutin uyuma sürelerinden 1,5 saat daha az uyumuştu. Bir gece az uyumanın dahi psikolojik ve beden sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu, bunların bir geceden sonra arttığı tespit edildi. Az uyunan gecelerin sayısı art arda üçe çıktığında ise 'zirve yaptığı' belirlendi. Uzmanlara göre, üç günden sonra bünye belirli ölçüde daha az uyumaya alışırken, fiziksel etkiler altıncı günde en ciddi seviyesine ulaşıyor.
Uykusuzluğun psikolojik etkileri arasında asabiyet, gerginlik, öfkeli olma, yalnızlık hissi ve üzgün olmak yer alırken, fiziksel etkileri ise ağrı, sancı ve sindirim sistemi sorunlarından solunum sıkıntısına kadar uzanabiliyor.
Araştırma ekibine liderlik eden Soomi Lee, konuyla ilgili "Çoğumuz daha üretken, az uyuduğumuz hafta içi günlerinin uykusuzluğunu hafta sonu telafi edebileceğimizi sanıyoruz. Ancak araştımanın sonuçları sadece bir gece bile yetişkinler için önerilen altı saatlik uykudan az süre uyumanın günlük yaşamdaki fonksiyonlarınızı önemli ölçüde etkileyebileceğine işaret ediyor. Altı saatten az uyumak alışkanlık haline geldiğnde uykusuzluğun etkilerinden tamamen kurtulmak iyice zorlaşıyor" değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı