“Artık tedbir almamız lazım!”

Kıbrıs’ın Geçitkale bölgesini ziyaret eden Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’a yabancıların taşınmaz mal alımında bulunmasına dair çok sayıda soru yöneltildi.

GÜNDEM 03.02.2023, 04:35
4
“Artık tedbir almamız lazım!”
KKTC’nin önemli siyasal partileri arasında yer alan Halkın Partisi heyeti, “Halk Buluşmaları” çerçevesinde Kıbrıs’ın Geçitkale bölgesini ziyaret etti. Genel Başkan Kudret Özersay’ın katıldığı programda vatandaşların en çok sorduğu soruların başında yabancıların taşınmaz mal alımı meselesi yer aldı. Geçitkale’de vatandaşların sorunlarını dinleyen ve çeşitli konularda yöneltilen soruları cevaplayan Özersay, yabancıların taşınmaz mal alımı hususuna dair de konuştu. Özersay, konuya ilişkin olarak, “Biliyorsunuz yabancıların kişi olarak kendi adlarına arazi ya da konut almaları miktar olarak kısıtlanmıştır. Üstelik bu türden alımlar istihbarattan gelecek olumlu rapor ertesinde Bakanlar Kurulu kararıyla mümkün olabilmektedir. Ancak şirketler üzerinden birtakım alımlar yapıldığında herhangi bir denetim yapılmamaktadır ve miktar kısıtlaması engeli de bu şekilde şirketlerin satın almasıyla aşılmaktadır. İşte asıl tehlike de buradadır. Yani yüzde 51 hissesi KKTC vatandaşı olanlar tarafından tutulan şirketlerin yüzde 49 hisse sahibi yabancılar tarafından, şirket adına sınırsız arazi satın alınabilmektedir” dedi.
Kıbrıs topraklarında şirketler üzerinden büyük miktarlarda arazi alınabildiğini söyleyen Özersay, bu durumun devlet tarafından denetim altına alınması gerektiğini dile getirdi. Özersay, konuya dair, “Özetle şirketler üzerinden büyük araziler satın alınabilmekte ve yabancılar için konulan engeller aşılabilmektedir. İşte tam bu noktada artık devlet olarak ilave tedbirler almamız gerektiği aşikârdır. Yabancıların bu türden büyük miktarlarda ve şirketler üzerine mal alımları acilen devlet tarafından mercek altına alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
Halkın Partisi’nden yapılan yazılı açıklamada da yabancıların taşınmaz mal alımında bulunmasına dair de önemli ifadeler kullanıldı. Söz konusu açıklamada, “Geçitkale bölgesinde bir yanda beton şantiyesinin ağaçlara ve doğaya verdiği zarar, diğer yanda zaman zaman yanan çöplük ve yağ değirmeninden kaynaklanan kokunun verdiği rahatsızlık çevre konusunda bu bölgemize gereken önemin verilmediğini gösteriyor. Bu türden çevre sorunları nedeniyle bölgedeki vatandaşlarımız rahatsızdır. Son dönemde bölgede yabancılar tarafından büyük miktarlarda arazi satın alınması ise bir diğer rahatsızlıktır onun için arazi alımları mercek altına alınmalıdır” denildi. Öte yandan bölgeye alt yapı dikkate alınarak planlı yatırım yapılmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, “Arazi satışı elbet olabilir, yatırım tabi ki önemlidir ve bölge halkı malının değer kazanmasını elbette ister ama yabancılara büyük arazi satışları mercek altına alınmalıdır” denildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı