Artvin’de bazı işletmeler cağ döner fiyatını düşürdü

Artvin’de bazı işletmelerin rekabete girerek cağ döner fiyatını 25 liraya kadar düşürmesi vatandaşları memnun ederken, esnaf arasında fiyat tartışmasına neden oldu.

EKONOMİ 28.09.2022, 12:05
4
Artvin’de bazı işletmeler cağ döner fiyatını düşürdü
Artvin Esnaflar ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Öngüner, odanın fiyatlarda üst limiti belirlediğini, tarife altında satışlarla ilgili bir yaptırımlarının olmadığını belirterek, “Tabi ki rekabet olacak, ama burada herkes zarar görür.” dedi. Artvinli kasap Fatih Keskin, küçükbaş hayvanların fiyatlarında az bir düşüş olduğunu, ancak yeniden yükseleceğini kaydetti.
Artvin’de bazı işletmeler, cağ döner fiyatını 25 liraya kadar düşürdü.
ANKA'da yer alan habere göre, fiyat düşüren işletme sahiplerinden Lütfü Şahin, şöyle konuştu:

Fiyatlarda indirim yapamayan döner ustası Kenan Karaman ise "Artvin cağ döneri fiyat bizim normal bağlı olduğumuz kurumun vermiş olduğu fiyatlardı. Bu fiyattan satıyoruz. Bu fiyatlara bakıldığında ülke genelinde zaten bir artış var. Her türlü ürünlerde ekmek olsun, domates, biber, etimiz, baharatları, kira, elektrik ülke genelinde bir artış var. Tabi artışlara göre bu normal hatta normal değil bir tık daha üstüne çıkılması gerekiyor. Şu an zarar ediyoruz, kafa kafaya geliyor gelmiyor. Malum işçi fiyatları, sigorta fiyatları arttı, elektriğe zam, bu ortamda kesinlikle düşüş yok. Düşürenler bilmiyorum, yani bizim öyle bir lüksümüz yok kesinlikle" dedi.

Fiyatları düşüren işletme sahibi Ömer Öztürk ise, şunları ifade etti:

Müşteri Ekrem Durmuş, "Fiyatlarda düşüş oldu. Lokantayı görüyorsunuz içerisi dolu artık vatandaş yiyor yemeğini. Ucuz olduğu için yiyor yemeğini. Talep de çok, hep böyle gitmesini de istiyoruz yani. Çorba zaten 25 liraydı, döner oldu 25 lira haliyle ikinci dönerini vuruyorlar. Bütün lokantalar indirim yapmış duyduğum kadarıyla her yerde böyleymiş Artvin’de. Öğrenciler geldi mesela, öğrenciler hücum etti döner yiyelim diye yani herkes yiyebiliyor. Memnunuz yani bu durumdan. Bu durum daha çok sürerse daha iyi olur, yani bu üç beş gün böyle olursa boş, birkaç ay devam ederse çok zor" dedi.

Tavuk döner işletmecisi Semih Yalçın şunları söyledi:

Artvinli kasap Fatih Keskin ise fiyat indirimini şöyle değerlendirdi:

Artvin Esnaflar ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Öngüner ise şunları söyledi:

"Cağ dönerde pilav üstü döner 25 lira yaptım, halkımız yesin diye. Daha önce 30 liraydı şimdi 25 lira yaptım, devam edeceğim vatandaşı mağdur etmeyeceğim. Maliyetlerimiz kendim yapıyorum ustalığı, eşim yanımda eşim yardımcı oluyor, etimi kendim yapıyorum kendim kesiyorum, usta çalıştırmıyorum. Maliyetlerde evimize ekmek götürünce Allah’a şükredeceğiz. Şöyle söyleyeyim evet rekabet vardır. Ben 30 liraya verdiğimde onlar da 25’e düştüler döneri. Onlar düşünce de ben 25’e pilavı da ekledim. Benim fiyatım 25 lira, adam doyuyorsa tam doysun vatandaşımız. Bu böyle beş ay sürer yani. Bu işin dönüşü olmaz. Çorba mesela mercimek, ezogelin 15, paça 20 lira. Normal müşterimiz devam etmekte. Evet şu anda döner bitti, ikinciyi de takmayı düşünmüyorum çünkü öbür arkadaşlarımız da satsın."
"Cağ kebapta öyle bir düşüncemiz oldu. Birazcık fiyatların alta doğru gelince düşünce, biz de bunu halka yansıtmak istedik. Kuzuda yüzde 20-25 düşüş oldu. Onu da yani halka yansıtmak istedik. Ne kadar süreceğini bilmiyoruz. İnşallah fiyatlar böyle gider. Şu an cağ döner 100 gram 25 lira sudan ucuz. Normalde 50 liraydı 40 TL’den veriyorduk. Yılbaşından sonra zam yapmamıştık. Yani şu kadar piyasa yüksek olunca biz de yansıtmadık, insanlar yesin diye ağır gelmesin, vatandaşın bütçesine zor gelmesin diye zaten indirimli veriyorduk. Şimdi indirimi tamamen yaptık. Biraz da rekabet başladı kendi aramızda. Şu anda fiyatlar da düşünce biz de yansıtmak istedik. İnşallah tüm arkadaşlarımız da yansıtır. Maliyetler yukarda, et maliyetleri düşük ama elektriğimiz, kiramız, doğalgazımız tabi günlük ürünlerimiz onlar çok yüksek. Keşke onlarda düşse vallahi her zaman böyle devam ederiz. Ben Artvin’de Hemşin kuzusu görüyorsunuz millet yiyor ucuzlukta rağbet varmış. Hiç gelmeyen insanlar yarım kilo bir kilo almaya başladı. Gerçekten millet ete susamış diyelim, yani özlemiş. Biz de böyle bir vesile olduk, inşallah devamını sürdürebilir hale getiririz. Herkes doya doya et yer."
"Tavuk döner yapıyorum fiyatlarımız şu anda zaten bizim de giden piyasanın verdiğinden aşağı düşürdük. 25 liradan veriyoruz şu anda 30-35 liradan gidiyor. Piyasada biz 25’e veriyoruz, hem öğrenci kardeşlerimizin yeni geldiği için alışma süreci hem de piyasa durumu biliyor herkes her şeyi uygun tutmaya çalışıyoruz, tabağımızı da o şekilde devam ediyoruz. Maliyetler bizi çok zorluyor önceki gibi değil biraz daha düştük ama halkımız doysun. Kuzu dönerde o rekabet, tavukta onlarınki ayrı bizimki ayrı. Et dönerle tavuk dönerin bir olması imkânsız gibi bir şey. 25 liraya et döneri vermeleri de ne bileyim onlara kalmış rekabet, yanlış bir şey aslında halk için iyi. Ama etin alış fiyatıyla onu yapması kendi bileceği şey, benim işim bu. Tavuk dönerin yanında domates, kızartma, makarna veriyorum. Bunların fiyatları başa baş kurtarıyor öyle söyleyeyim size."
"Malumunuz ülkemizde çıkan bir şeyin düştüğü görülmemiştir. Fiyatlarda düşüş yok, fiyatlar hep yükselişte gidiyor. Fakat şu anda suni bir düşüş var o da şundan kaynaklanıyor; yayladan aşağı inince çok böyle bir minimum gibi küçükbaş hayvanların fiyatlarında az bir gevşeme var. O da geçicidir. Tekrar yükselecektir. Koyun kuzu gurubunda çok minimum düşüş var yani düşüş demeyelim de artış olmadığı için düşüş yerine geçmektedir. Henüz bir artış olmadı yüzde on civarı ufak bir düşüş var. Dönercilerin fiyat kırmasının bununla ilgili olacağını düşünmüyorum. Bu tamamen rekabetle ilgili ‘ben çok sattım sen çok sattın’, öyle düşünüyorum. Çünkü maliyet hesabı diye bir şey var. Sattığın şey sadece et değil bunun yanında koyduğun en basit bir paket peçete bile 40 lira olmuş. Bunların hepsi bir maliyet ve paradır. Bunların hepsini işletmeci hesaba vurduğunda 40 liraya bile işin içinden çok zor çıkarken, 25 liraya nasıl para kazanacak? Şimdi bende aynı zamanda beyaz et grubu da var. Tavuk da satıyoruz. Tavuğun fiyatı 50 liradan, bonfile geçen hafta 60 lira oldu. Yani sadece bir haftada yüzde yedi gibi zam oldu. Şimdi tavuk böyle bir şekilde olduğu zaman kırmızı et bu kadar düşmesi normal bir olay değil, tamamen rekabet amacıyla yapılan bir şey fiyatların düşüşüyle alakalı değil. Ya bunu yansıtmıyor kesinlikle gerçek bir şey değil. Bu suni bir şey rekabetten kaynaklı bir şey."
"Artvin’de 100 gramlık döner fiyatı, fiyat tarifesinde 40 TL’dir. Ama rekabet kurumu veya serbest piyasa diye ülke genelimizde serbestlik diye bir gündem var. Biz üst limiti belirleriz, tarifemiz odur ama altında fiyat satışında da bizim bir yaptırımımız da yok. Uygulama noktasında da herhangi bir uygulamamızda söz konusu değildir. Ama tabi ki de bu işler iyi bir şeyler değil. Tabi ki rekabet olacak, ama burada herkes zarar görür. Esnaf arkadaşlarımızı ziyaret ettim. Falan yer yapıyorsa ben de bu fiyata çekiyorum diye laf söylediler. Ben yarın veya bu hafta içinde bu arkadaşları toplayacağız, bunlar Artvin’imize iyilik getirmez, esnafımıza kötülük getirir. Artvin Esnaf Odaları ve Birliğimizin herhangi bir şekilde fiyat indirme konusunda bir yaptırımımız yoktur böyle bir yetkimiz yoktur.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı