Asgari ücrette masa kuruluyor

Asgari ücrete ikinci zam için Tespit Komisyonu, yakın zamanda toplanacak. 40 küsur yıldır yılda bir kez sadece Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu yıl ikinci defa toplanacak.

GÜNDEM 28.06.2022, 07:25
2
Asgari ücrette masa kuruluyor
Asgari ücrete zam tartışmasında iktidar cenahından sürekli maaş artışı sinyali veriliyor. Gazetemizin ilk kez duyurduğu maaş artışının SGK priminden düşürüleceği şeklindeki haberinden sonra en son bilgiye göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde toplanması bekleniyor. Dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda, asgari ücret ile ilgili sunum gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki hafta ise Komisyon’da yer alan işçi ve işveren tarafları ile görüşmüştü. Bakanlık, Komisyon’un bayram sonrası toplanmasını düşünürken, AKP kurmayları ise Komisyon’un en yakın zamanda toplanmasını ve ücret artışının gerçekleştirilmesini istiyor.
Bakanlık ve AKP kurmayları arasında tarih konusunda yaşanan bu anlaşmazlığın sebebi asgari ücrete yapılacak zammın seçim müjdesi olarak lanse edilmesi oldu. Bakanlık, mevzuat kurallarına uygun hareket etmekten yana iken, AKP kurmayları ise zam oranın bayram öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “bayram müjdesi” başlığı altında açıklanmasını planlıyor.
İktidar, asgari ücrete ikinci zammı siyasi bir manevra olarak değerlendirmeye devam ederken, yeni ücret ile ilgili rakamlarda netleşmeye başladı. İlk formül SGK priminin asgari ücrete ilave edilmesi olacak. Brüt asgari ücretten kesilen 775 TL’lik SGK primi, ücrete yansıtılacak ve asgari ücret 5 bin 28 TL seviyesine çıkarılmış olacak. İkinci formül ise SGK primine ek olarak yüzde 10 veya 20 arasında bir artışın yapılması. Buna göre, yüzde 10 artış ile asgari ücret 5 bin 453 liraya, yüzde 20 yapılacak zam ile de 5 bin 878 TL olacak.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı