Atilla Yeşilada'dan 'dolar' uyarısı: Frenlemek çok zor

Atilla Yeşilada, doları 16,50 liranın altında frenlemenin çok zor olduğunu belirterek "Hem vatandaşı hem de hükümeti uyarıyorum" dedi.

EKONOMİ 18.05.2022, 10:55
3
Atilla Yeşilada'dan 'dolar' uyarısı: Frenlemek çok zor
Ekonomist Atilla Yeşilada, dolar karşısında TL'nin değersizleştiğini belirterek Merkez Bankası’nın doları tutmak için yeteri kadar rezervi kalmadığını ifade etti. Yeşilada yaşanan kısıtlamaların da bir süre sonra doları yukarı iteceğini söyleyeyerek en fazla 2 ay içinde 21 Aralık 2021’deki türde bir döviz depreminin yaşanma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu iddia etti.

Sosyal medya kanalında "Davul, zurnayla döviz depremine gidiyoruz" diye yayınladığı videosunda Atilla Yeşilada, "Hem vatandaşı hem de hükümeti uyarıyorum" açıklamasında bulundu.
"Merkez Bankası’nın satılabilir rezervi 30 milyar dolar bu 20 milyar dolara indiğinde TCMB Saray’ın huzuruna çıkar der ki; Sayın Cumhurbaşkanım bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı başka bir yol bulalım" diyebileceğini öne süren Atilla Yeşilada, "O yol da çok basit 1970’lerin kapalı kambiyo rejimine döneriz. Yani döviz işlemlerine kısıtlama gelir. Bankalarda döviz hesabı bulunan vatandaşlara likidite sıkıntısı var denilerek hesaplarından para çekilmesi engellenecek. Hesabınız baki ama paranızın tümünü çekemezsiniz denecek." ifadelerini kulalndı.
"Reel faizin eksi yüzde 50'lerde, resmi enflasyonun yüzde 70 olduğu, kredilerdeki yıllıklandırılmış artışın yüzde 65'e vardığı bir ülkede döviz talebini kesemezsiniz." diye konuşan Yeşilada şöyle devam etti:

Bu kez kur şokundan önce döviz işlemlerine kısıtlama geleceğini öngören Yeşilada, ancak yine de doları 16,50 liranın altında frenlemenin çok zor olduğunu, kısıtlamaların da bir süre sonra doları yukarı iteceğini söyledi. İngiltere merkezli yatırım bankası Standard Chartered'ın son yayınladığı araştırma raporuna da değinen Yeşilada, raporda 2022 sonu dolar öngörüsünün 18 lira, 2023 sonu dolar öngörüsünün ise 20 lira olarak hesaplandığını aktardı.
"Merkez Bankası'nın kullanılabilir döviz rezervleri hızla eriyor. Hükümetin beklentisinin aksine yaz aylarında da, turist sezonuna rağmen döviz talebi artacak ve TCMB'nin artık satacak dövizi, silahında mermisi kalmayınca acı sonu birlikte yaşayacağız."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı