Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Ayakkabılar bütün gün ayağımızda olduğu için ortopedisi çok önemlidir. Rahatsız, konforsuz bir ayakkabı hem ayak sağlığınızı hem de tüm odağınızı bozabilir.

AİLE 11.08.2022, 16:10
3
Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
Ayakkabı hem en önemli tamamlayıcı kombin hem de konfor ve sağlık açısından oldukça önemli bir giyim ürünü. Kimileri fazla önemsemese de özellikle ayakkabı takıntısı olan insanlar için doğru ve tarz bir ayakkabı seçmek adeta bir ustalık istiyor. Dolaptaki tüm kombinlerinizi gözden geçirip “İşte bu benim ayakkabım” diyebilmek gerçekten önemli bir konu.
Ayakkabılara ciddi bir bağlılığınız olmasa bile sonuç olarak bir ihtiyaç ve alınması zorunlu. Tüm gün ayağınızda olan ayakkabıları seçerken doğru kararlar almak inanılmaz elzem bir durum. Peki ayakkabı seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir? Hangi ayakkabılar alınmalıdır? Ayakkabı alırken geçerli kurallar nelerdir?

Ayakkabılar bütün gün ayağımızda olduğu için ortopedisi çok önemlidir. Rahatsız, konforsuz bir ayakkabı hem ayak sağlığınızı hem de tüm odağınızı bozabilir. Ayağınızı sıkan, yara yapan, rahatsız eden bir ayakkabı ile işlerinize de odaklanamazsınız. Bu yüzden ortopedik ve rahat bir ayakkabı tercih etmelisiniz.
Bu alanda topuklu ayakkabılar çok konforlu olmayabilir. Ancak spor ayakkabıda bu metrikleri güzel kontrol etmek gerekiyor. Marka olarak ise birçok marka karşınıza çıkabilir ama Guess spor ayakkabılar özellikle tasarım ve rahatlık anlamında neredeyse kusursuz bir deneyim sağlayabilir.

Çalışan ve okula giden bir insan için ayakkabılar ortalama 8 saat ayaklarında durur. Sonuçta ayak numarası ebadında alındığı için ne kadar rahat olursa olsun ayakkabının içi dar bir alan olduğu için bir yerden sonra terleyebilir. Ter tekrar ayağınızda kuruduğunda hem sağlığınızı hem de konforunuzu etkiler. Bu yüzden nefes alan bir ayakkabı tercih etmeniz gerekiyor.
Ayakkabının nefes alınabilirliğini kumaş ve taban yapısından anlayabilirsiniz. Keten gibi sık dokunan kumaşlar ve kalın deriler genelde pek nefes almayabilir. Bu yüzden markasını ve kalitesini bildiğiniz yerlerden tercih etmelisiniz. Kumaş yapısı ne kadar esnek ve yumuşak olursa o kadar rahat ve nefes alabilir olur.
Ayrıca terleme ayak sağlığınızı etkilediği kadar ayak kokusuna da sebebiyet verir. Ayakkabılarınızı çıkartınca çirkin bir ayak kokusuyla karşılaşmak oldukça tatsız bir durumdur.

Ayakkabıların kumaşı kadar alt tabanı da oldukça önemli bir husustur. Çünkü ayağınızın rahat etmesi rahat bir adımla paraleldir. Bu yüzden kaliteli kauçuk kullanılan markaları tercih etmelisiniz. Ayrıca özellikle son yıllarda çıkan ve zemin basıncını absorbe eden topuk kısmı havalı modeller oldukça revaçta. Özellikle Guess ayakkabının Fever modeli bu konuda müşterileri fazlasıyla memnun ediyor.
Dış taban kadar iç tabanda rahatlıkta büyük önem taşıyor. İç tabanın yumuşak deri olması kullanıcı deneyimi ve sağlığı açısından oldukça önemli. İç kısımda keçe ve sünger seçimi de fazlasıyla rahatlığı etkiliyor. Ayağınızın tüm gün temas ettiği bu kısımlar sağlıklı bir kullanım için olmazsa olmaz niteliğinde.

Tıpkı cilt tipimiz gibi ayağımızın da kendine has bir tarzı ve tipi var. Bazı özel durumlardaki ayaklar, genel kuramdaki ayakkabı kurallarına uymayabiliyor. Bu yüzden ayak tiplerini tanıyıp buna göre seçimler yapmak ayak konforunuzu çok önemli bir şekilde etkileyecektir. Ayak tipleri nelerdir? Ayak şekline göre ayakkabı nasıl seçilir?

Taraklı ayaklı iseniz ayakkabı seçmenin ne kadar zor olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Ancak biz yine de taraklı ayak nedir ve neye göre ayakkabı seçmelidir bundan bahsedelim.
Ayaktaki tarak; parmaklarımızdan önce gelen ve ayağımızın yere bastığı geniş alandır. Buradaki kemiğe tarak kemiği dendiği için bu kemiğin normalinden geniş olması durumuna taraklı ayak denir. Genellikle ayak baş parmağınızın dışa doğru çıkık durduğu bir yapıya sahiptir. Ön kısım geniş olduğundan tarak şekline benzer.
Taraklı ayak sebepleri ayak kırıkları, genetik ve yanlış ayakkabı kullanımından kaynaklı oluşabilir. Rahatsız ve ince topuklu ayakkabılar giymek ayak ortopedinizi tamamen değiştirir.
Taraklı ayaklara sahipseniz yapmanız gereken ayakkabı seçimi başlıca rahat ve ortopedik olmalıdır. Sivri burundan ve slim topuklulardan uzak durmak başlıca kuralınız olmalıdır. Burun kısmı geniş ayakkabılar ve topuğu kısa-kalın ayakkabılar tercih etmelisiniz. Yalnızca uç kısmı rahat değil taban ve topuk kısmı destekli ayakkabılarda taraklı ayaklar için doğru bir seçimdir.

Düz tabanın aksine ayak tabanındaki kavisin normalden daha kavisli olması durumuna ayak çukuru ya da çukur ayak denir. Çukur ayak genellikle genetik ve nörolojik etkenlerden oluşan bir rahatsızlıktır. Genellikle ağrı yapar ve uzun mesafe koşuları için pek ideal bir ayak değildir. Ancak düzgün bir ayakkabı ile ağrılarınızı azaltabilir, doğru bir tedavi ile acılarınıza tamamen son verebilirsiniz.
Çukur ayakların ayakkabı seçimlerinde dikkat etmesi gereken en önemli husus ayakkabı tabanının kalın olması gerekir. Ayakkabının ön kısmının geniş olması parmakların rahatlığı için önemlidir ve tarak bölgesinin rahat olması kavisli bölgenin de rahat olması anlamına gelir. Ayrıca topuk kısmının da destekli olması da önemlidir.
Birçok marka bu durumlar için ayakkabı üretmektedir. Guess markasının da bu konsepte uyabilecek; hem günlük giyime uygun hem de kısa mesafeli koşularınızda giyebileceğiniz Guess Fever Modeli mevcut. Guess ayakkabıların Fever ve diğer birçok modele buradan ulaşabilirsiniz.

Düztabanlık halk genelinde hakkında daha çok bilinen bir konu. Düztabanlık çok ufak yaşlarda, ayağın gelişme sürecinde kullanılan yanlış ayakkabılardan ve doğuştan oluşabilen bir rahatsızlıktır.
Düztabanlar ayakkabı seçerken en önemli etken ortopedidir. Hiperprone adı verilen ayakkabılar tercih etmeleri gerekir. Bu ayakkabı modellerinin iç kısmı ve topuk kısmı ekstra desteklidir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı