Ayçiçek yağı fiyatı ve akaryakıt fiyatı zamlarına tepki: Ölüyoruz

Esnaf, çiftçi, vatandaş herkes bitmek bilmeyen ayçiçek yağı fiyatı ve akaryakıt fiyatları zamlarına tepkili. A'dan Z'ye her şeye gelen zamlar için konuşan çiftçi, "Borçluyum ben, ölüyorum." dedi.

EKONOMİ 25.11.2021, 11:55
24
Ayçiçek yağı fiyatı ve akaryakıt fiyatı zamlarına tepki: Ölüyoruz
Ayçiçek yağı fiyatları ve akaryakıt fiyatı zamlarına vatandaşlar tepkili... CHP Esnaf Masası, Kars’ın Arpaçay ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. 71 yaşındaki emekli çiftçi, bankaya 200 bin lira borcu olduğunu dile getirerek, “Çocuklarımdan korkuyorum. Özümü inkar edeceğim, asacağım. Benim kefillerim var, onların yanında eriyorum. 71 yaşındayım, Kerbela’ya gittim. Borçluyum ben, ölüyorum, anam dinim ağlıyor.” dedi. Bir vatandaş ise 50 liraya aldığını ayçiçek yağının şimdi 90 liraya çıktığını belirterek, “Senede bir kere zam gelirdi, yılbaşından yılbaşına. Şimdi her gün geliyor. Böyle bir şey olur mu ya? Her günü de geçmiş, saatlik geliyor. Vallahi saatte git, aynı şeyi, git alamıyorsun.” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP heyeti, Kars’ın Arpaçay ilçesinde sorunları dinledi. Heyette 71 yaşındaki çiftçi, “Mandalinanın kilosu 5 lira olmuş. Çocuklarımız bırakıp gitmiş. 2 bin lira aylık aldım. Kime dağıtacağım ben bu parayı? Kime vereceğim? Kime dağıtacağım? Yedi nüfusum var, yedisini de İstanbul’a gönderdim ben. 100 dekar yerim var, neyle ekip biçeceğim. 11 lira mazot oldu. Bunu Allah kabul eder mi? 5-10 yerden aylık alıyorlar. Vatandaşa günah yazık değil mi.” diye konuştu.
Üç tane ineği kaldığını dile getiren çiftçi, bankaya da borcu olduğunu dile getirerek, “Vere vere anam ağladı bankaya. Üç tane inek kaldı. O da süt, peynir, yağ için kaldı. Bunu Allah, peygamber kabul eder mi.” dedi.

Bir pastaneci ise her şeye zam geldiğini, unun çuvalının 420 liraya çıktığını belirtti. Müşterinin de alım gücü olmadığını söyleyen pastaneci, “Üç tane poğaça yiyorsa, iki tane, bir tane yiyor.” dedi.

Çocuklara sattıkları küçük şekerlere bile 50 kuruş zam geldiğini dile getiren pastaneci, “Biz toptan bunu alıyorduk, 1 lira 25 kuruşa. Şimdi alıyoruz 1 lira 75 kuruşa. 50 kuruş zam koydu. Bir tane poğaça alacak, çocuk bunu istiyor. ‘Sonra gelince alırız’ diyor. Önceden geldiği zaman köylüler, arkadaşını, eşini, dostunu çağırıyordu, masa (eliyle kalabalık işareti yaparak) böyle oluyordu. Şimdi gizlice yiyip kaçıyor insanlar, çünkü cebinde para yok.” diye konuştu.

Kömür satan esnaf ise geçen yıl tonu bin 300 lira olan kömürün 4 bin liraya çıktığını, çuvalının 100 lira olduğunu söyleyerek, “Günlük 100 lira inanın kazanamıyorum. 50-60 lira kazanamıyorum ben. Müşteri de yok, gelen de yok. Halk korkusundan alışverişe de çıkmıyor” diye vurguladı. 1970 yılından bugüne sektörde olduğunu aktaran esnaf, “İnanın böyle bir şey görmedim.” diye ekledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı