AYM’nin ‘SES Partisi logosu’ kararı Resmi Gazete’de

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Demokratik Sol Parti’nin (DSP) başvurusu üzerine Türkiye’nin Sesi Partisi’nin ambleminin iptaline ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

SİYASET 17.06.2022, 12:15
7
AYM’nin ‘SES Partisi logosu’ kararı Resmi Gazete’de
DSP, Türkiye’nin Sesi Partisi’nin ambleminin kendi partilerinin amblemine benzer olduğunu öne sürerek AYM’ye başvurmuş, Yüksek Mahkeme de 21 Nisan’da parti logosunun iptaline karar vermişti.
AYM’nin kararının gerekçesinde, Siyasi Partiler Kanunu’nun “Kullanılamayacak parti adları ve işaretler” başlıklı 96’ncı maddesinde, “Siyasi parti siciline kayıtlı bulunan siyasi partilerin isimleri, amblemleri, rumuzları, rozetleri ve benzeri işaretlerinin aynen veya iltibasa mahal verecek şekilde başka bir siyasi partice kullanılamayacağı”nın hüküm altına alındığı anımsatıldı.
Siyasi Partiler Kanunu’nun 104’üncü maddesinde ise başka partiye benzer isim, amblem, rumuz kullanılması halinde ilgili partinin AYM’ye başvurabileceğinin hüküm altına alındığı bildirildi. 

Bir partinin kullandığı amblemin başka bir siyasi parti izlenimi vermemesi gerektiğine işaret edilen kararda, “Siyasi partilerin isim ve rumuzları gibi amblemleri de açık olmalı ve kişilerin bir siyasi partiyi başka bir siyasi parti ile karıştırmalarına yol açmamalıdır” ifadesi kullanıldı.
DSP ile Türkiye’nin Sesi Partisi’nin amblemleri incelendiğinde, her iki partinin de ambleminde güvercin figürünün yer aldığı ve benzerliklerin bulunduğu belirtilen kararda, amblemlerin, seçmenin yanılmasına sebep olabileceği değerlendirmesine yer verildi.
Tespit edilen hususlar kapsamında, Türkiye’nin Sesi Partisi’nin ambleminin Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olduğu belirtilen kararda, parti ambleminin hükümsüzlüğüne ve siyasi parti sicilinden terkinine karar verildiği ifade edildi. 

Eski Kars Belediye Başkanı ve Türkiye’nin Sesi Partisi’nin Kurucu Başkanı Ayhan Bilgen, 5 Mayıs’ta parti amblemlerini “Anka kuşu” olarak değiştirdiklerini açıklamıştı. Bilgen ayrıca Türkiye Altınçağ Partisi ile birleştiklerini, bunun sonrasında da Türkiye’nin Sesi Altınçağ Partisi olarak hukuki süreci tamamladıklarını aktarmıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı