Bahçeli'nin eski sağ kolu bombaladı: Böyle gitmez bu sistem değişmeli

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin eski sağ kolu olarak bilinen ve eski Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, başkanlık sistemi ve Türkiye siyasetiyle ilgili önemli mesajlar verdi.

GÜNDEM 20.03.2023, 09:35 20.03.2023, 09:43
3
Bahçeli'nin eski sağ kolu bombaladı: Böyle gitmez bu sistem değişmeli

Eski MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Siyaset böyle gitmez bu sistem değişmeli” dedi, gerekçesini, “Ülkede siyaset, bir kişinin siyaseti haline geldi. İnsanlar onun ne diyeceğine bakıyor” diye açıkladı.
Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan bugün gelinen noktada siyasetin kişiselleştiğini, kurumların ortadan kaybolduğunu, otoriterleşmenin akıl ya da fikir üreten insanları buradan uzaklaşıp marjinalleşmeye, kutuplaşmaya götürdüğünü belirtti.
“Halka karşı sorumlu bir yönetim oluşturamazsak bu sistemde nereye kadar varacağız?”
Türkiye'de sistemin yenilenmesi gerektiğine inanan Vural, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Meclis rapor hazırlar, sonuç yok. Milletvekili milletin vekilidir, acaba gerçekten millete karşı sorumluluğunu yapısal hale dönüştürüyor mu? Yok. Seçtiğimiz milletvekili güçlü mü? Değil. Böyle bakıldığında Atatürk ekonominin, eğitimin, milli egemenlik esaslarına göre yürümesi gerektiğini belirtiyor. Hep beraber bir muhasebe yapalım. Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılına giriyoruz. Peki parlamento, yargı, yürütme acaba milli egemenlik esaslarına göre yürüyor mu? Siyaset dünyası gelecekle ilgilenmeli. Ama geleceği tartışmıyoruz. Medya politik pazarlama aracı değil, akıl yürütüp halk adına sorgulama yapması gerekir. Parlamentoda halka karşı sorumlu bir yönetim oluşturamazsak bu sistemde nereye kadar varacağız? Dolaysıyla bu yapının değişmesi gerektiğini düşünüyorum.”
“Konuşmak yasak, dinlediği zaman zaten mecralar bölünmüş!”
Olup bitenin sorgulanması gerektiğini ifade eden Vural, “Eğer biz olan biteni sorgulamazsak, başımıza neden geldi diye sormazsak, uygulamanın yanlış olduğunu söyleyenleri kendi bulunduğu öğretiyi temsil edenlerin dışından din, inanç, siyaset ekseninden uzaklaştığınız müddetçe nasıl çözüm bulacağız? Akıl yürütme, sorgulama, bunun için konuşma, dinleme gerekiyor. Konuşmak yasak, dinlediği zaman zaten mecralar bölünmüş. Böyle bir yapıyla nereye gideceğiz?” dedi.
“Sistem hesap verebilir bir yapı olmalı”
Devlet yönetiminin hesap verilebilir ve denetlenebilir olmasına vurgu yapan Vural, “Dengenin olması lazım. Dolaysıyla yapacağımız iş çok, açık ve seçik. Birincisi parlamento, siyasi müzakerelere vaktini tüketen bir yer olmamalı. Siyasi çıkar ve tartışmaları da, siyasi birliğin içerisine sokan yapı olmamalı. Böyle bakıldığında parlamento denge ve denetim esasına güçlü olmalı ama güçlü bir parlamento için güçlü bir milletvekili olması gerekiyor. Hesap verebilir olması lazım. Partisi tecrübeli, etkin kişilerden oluşmalı ki ‘Bu yanlıştır' diyebilsin. Devlet bürokrasisi liyakat ve basiret esasına göre yönetilen bir yapı olmalı. Yetmez, parlamento yürütmeden ayrı, bilgi sahibi olmalı ve denetlemelidir. Parti bürokrasisi karar verecek adamı dengeleyemiyorsa, bürokrat, bakanlar onaylayıcı makama dönüşmüşse bu sistem sistem midir?” diye konuştu.
“Parlamenter sistem için 400 vekil gerek”
Parlamenter sisteme geçilmesi önerisini dile getiren Oktay Vural, “Dönüşebilmek için de 400 vekil gerekiyor. Peki 400 milletvekili çıkarılamazsa ne olacak? Bütün partilerin bir araya gelip bu sistemi yenilemesi gerekiyor. Parlamentoda, TBMM Başkanının odasının arkasında bir oda var. Orada bir araya gelip konuşurduk. Orada bu sistem tartışıldığında CHP-AKP'den bakanlar hep bir araya gelse Türkiye'nin ihtiyacı olan sistem nasıl olmalıdır bir mutabakata varılacağından eminim” diye konuştu.
“Türkiye marjinalleşmeye gidiyor”
Vural “Türk denetim teşkilatı anlayışında hakan ve beyler vardır. Piramitsel değil hilal şeklindedir. Hakan, ‘Dediğim dedik' diyemez. Ama bugün öyle değil. Türkiye marjinalleşmeye gidiyor. Marjinaller de toplumla, toplum merkezindeki direnci azaltmak için kullanılır” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı