Bakanlık denetim başlatmıştı: İlaç yokluğunun nedenini bakın ne çıktı

Kendisi de eczacı olan ve ilaç temininde yaşanan sorunla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Ciddi bir ilaç yokluğu yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 21.11.2021, 20:10
12
Bakanlık denetim başlatmıştı: İlaç yokluğunun nedenini bakın ne çıktı

TBMM'de düzenlediği basın toplantısından bir bölümü sosyal medya hesabından paylaşan ve son dönemde ilaç temininde yaşanan sıkıntıya değinen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, şu açıklamalarda bulundu:

Aynı zamanda eczacı da olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, açıklamalarının yer aldığı videoyu, sosyal medya hesabından, “Ciddi bir ilaç yokluğu yaşanıyor. Bunun sebebi yanlış ilaç fiyat kararnamesidir. Hasta mağduriyeti, AKP’nin iş bilmezliğinden, savsaklamasından, beceriksizliğinden yaşanıyor. İki kere iki dört kadar nettir!” notu ile paylaştı.

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), döviz kurundaki artışa bağlı olarak 645 kalem ilacın piyasada olmadığını, hastaların ilaca erişimde sorun yaşadığını duyurmuştu.
Sağlık Bakanlığı ise “İlaç tedariğinde ve stoklarda sorun yaşanmadığı” açıklaması yapmış ancak bakanlık, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun müfettişleriyle 81 ilde “ilaç stoku denetimi” başlatmıştı.


Ciddi bir ilaç yokluğu yaşanıyor. Durumu kritik kanser hastalarının, çok kritik hastalıklara sahip küçücük bebeklerin mağduriyetleri var, yaşam tehlikeleri var. Türkiye'de bulunmayan ilaç sayısı bine yaklaştı.
Bunun sebebi kötü, yanlış ilaç fiyat kararnamesi. Çünkü bugünkü ilaç fiyat kararnamesi 2004 yılında yapıldı, 2009 yılında da revize edildi. 12 yıldır ellerini sürmediler.
İlaç fiyat kararnamesinde, yurtdışından ilaç ithal edecek şirketlere uygulanan avro kuru 4.57. Bugün avro 12 lira. 3'te 1'i fiyattan ilaç ithal et, bunun imkansız olduğu durumda ilaç yokluğu başlıyor.
Ne eczacılar, ne eczacıların meslek örgütleri ilacın bulunabilir, hastaya ulaştırılabilir olmasını; bunun için akılcı, çağdaş, vicdanlı bir ilaç fiyat kararnamesi istemektedirler.
İlacı yok durumdan kurtarmanı yolu, meslek örgütleriyle oturup bunun çaresini aramaktır. Yoksa eczanelere yandaş kameralarla baskınlar yapıp ilaç aramayın. Bulamazsınız. Eczacı ilacı bulsa satar zaten.
Bir an önce bu sorunun çözülmesini kamu otoritesi tarafından bekliyoruz. Bu konuda her hasta mağduriyeti, başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP yöneticilerinin iş bilmezliklerinden, savsaklamalarından, beceriksizliklerinden olmaktadır.
İlacı bulamadığında kimse ne eczacıyı ne başkasını, direkt bu ülkeyi yönetenleri sorumlu tutsun. İki kere iki dört kadar nettir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı