'Baskın seçim' tarihi vermişti! Atilla Yeşilada'dan dolar yorumu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi politikaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Atilla Yeşilada, para politikasını gevşetmenin ağır maliyetleri olduğunu söyledi.

EKONOMİ 12.09.2021, 20:25
4
'Baskın seçim' tarihi vermişti! Atilla Yeşilada'dan dolar yorumu
Geçen hafta piyasalarda gündem Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyon ile ilgili yaptığı açıklamalardı.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; piyasalar Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyon vurgusunu “Faiz indirimi geliyor” olarak yorumlarken TCMB'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “ricasıyla” faiz indirim sürecini başlatacağını belirten ekonomist Atilla Yeşilada, TCMB'den gelecek bir faiz indiriminin erken seçim habercisi olacağını iddia etti.

Öte yandan gelecek yıl sonunda veya 2023'te yapılacak bir seçim için şimdiden para politikasını gevşetmenin ağır maliyetleri olduğunu söyleyen Ekonomist Yeşilada, “Önümüzdeki 6 ayda baskın seçim gelecektir. Eğer faiz indirimi seçmen avlamak için yapılıyorsa o zaman dövizin yükselişine de mani olmak lazım. İşte o zaman TCMB ve kamu bankaları devreye girer. Erdoğan'ın sürekli olarak TCMB rezervlerini gündeme getirmesinin buna bir hazırlık olabileceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) ekonomi sohbetlerine katılan Ekonomist Atilla Yeşilada, "Piyasaların önünde iki patika var. İlk patika TCMB faiz indirim direktifi almıştır ve sürpriz bir seçime hazırlık olarak yapılmıştır ve önümüzdeki 6 ayda baskın seçim gelecektir. O zaman TCMB faiz indirir ve hemen arkasından Berat Albayrak dönemine geri döneriz. Yani Merkez dolaylı veya doğrudan dövize müdahale eder çünkü faizi indirip dövizi bırakmak oy getirmez. Bu birinci senaryo ve bence olasılığı yüksek.” açıklamasını yaptı.

Yeşilada'ya göre ikinci olasılık ise AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan herhangi bir erken seçim münazarasıyla değil geleneksel olarak yüksek faizi “şeytani” gördüğü için gerisini düşünmeden faiz indirim talimatı veriyor olabilir diyen Ekonomist Yeşilada “Erdoğan gerektiğinde politikalarını hızlı değiştirme konusunda eşsiz bir ustalığa sahip. Bunu Erdem Başçı döneminden beri gördük. Faiz indirimi gelir, döviz patlar ve arkasından o faiz indiriminden daha yüklü bir faiz artışı gelir” yorumunda bulundu.

Atilla Yeşilada konuşmasının devamında, "Orta Vadeli Program (OVP) ve TCMB enflasyon raporlarının Türkiye ile ilgilenen Avrupalı firmalar için kredibiliteyi aşındırıcı etki yapar. Modern ülkelerde bu tür resmi dokümanlar politika belgesi niteliği taşır ve hedeflerden sapıldığında ise hesap sorulur." ifadelerini kullandı.
Atilla Yeşilada, “Türkiye ile iş yapan herkes bunu yol haritası kabul eder ve sapılmamasını bekler. 750 milyar dolarlık bir ekonomiyiz, yılda150-160 milyar dolar dış finansman çeviriyoruz. Bütün bunlar uzun vadede öngörülebilirlik gerektirir” ifadelerini kullandı.
Ülkemize gelmek isteyen yüzlerce Avrupalı şirket olduğunu belirten Yeşilada, “Ama OVP kopyala-yapıştır ile yazılmışsa kısa vadede gerçekleşmesini beklemiyorum” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı