Batırel tarih ve rakam verdi: TCMB doğruladı, dolar sert çakılacak

İktidara yakın ekonomist Necmettin Batırel'den TCMB'nin sürpriz hamlesi sonrasında çok konuşulacak iddia geldi. Tarih ve rakam veren Batırel, "TCMB bu hamlesiyle doğruladı, dolar sert çakılacak" dedi.

EKONOMİ 20.08.2022, 10:40
3
Batırel tarih ve rakam verdi: TCMB doğruladı, dolar sert çakılacak
‘Şakkadanak 10 milyar dolar satarım’ çıkışıyla bilinen Necmettin Batırel'den, Merkez Bankası'nın sürpriz hamlesi sonrasında çarpıcı bir iddia geldi. Yurt dışından büyük miktarda döviz girişinin olacağını belirten Batırel, "Dolar sert çakılacak, Merkez Bankası faiz indirimi ile doğrulanmış oldu" dedi.
Tarih ve rakam veren Batırel, "Merkez Bankası'nın rezervi 200 milyar doları aşacak. Dolar ilk etapta 15 TL'ye düşecek" ifadelerini kullandı..
Türkiye gazetesindeki bugünkü köşe yazısında Batırel Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin şu sözleri sarf etti:
"Merkez Bankası politika faizini 7 ay aradan sonra sürpriz bir kararla 100 baz puan düşürdü, %13’e çekti. Neden böyle bir adım atıldı? 
Merkez Bankasının net uluslararası rezervleri son haftada 3,87 milyar dolar artarak 15,68 milyar dolara yükseldi. Net rezervler temmuz başlarında 6,1 milyar dolarla 2002’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. 1,5 ayda 9,5 milyar dolarlık artış oldu. Toplam brüt rezervler 5,1 milyar dolar artışla 113,7 milyar dolara çıktı. Son iki haftadaki artış 12,5 milyar dolar. Ekonomiye güven olmasa 2 haftada kamyon dolusu döviz gelir mi? Bu daha başlangıç, yavru giriş… Anasını görünce küçük dilinizi yutacaksınız!..
Faiz indiriminin tek bir açıklaması var. Eylül ayında yurt dışından çok büyük fon girişi gerçekleşecek. Merkez Bankası bunu çok iyi biliyor. Bunun sonucunda kurlarda sert gerileme yaşanacağı için önden böyle karar alındı. Böyle bir hareketin yaşanacağını uzun süreden beri yazıyorum, nitekim bu faiz indirimi ile doğrulanmış oldu.
Göreceksiniz toplam rezervlerimiz eylül sonunda büyük fon girişiyle 200 milyar doları aşacak, kur baskısı tamamen ortadan kalkacak... TL’deki kayıplar yıllık TÜFE’yi aşamayacak, dolar ilk hamlede 15 liraya düşecek. 
Faiz indirimini yerden yere vuran bazı sözde finans profesörü olarak geçinenler yerin dibine girecek!.."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı