BDDK'dan 'dijital fiş' kararı

Kart kullanıcıları, kartlı alışveriş işlemlerinde kağıt fiş almak istemiyorlarsa, bu belgeleri dijital olarak edinebilecekler.

EKONOMİ 12.05.2023, 22:25
5
BDDK'dan 'dijital fiş' kararı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), POS cihazlarında kullanılan kâğıt miktarının azaltılması amacıyla yeni bir düzenleme hayata geçirdi. Düzenleme kapsamında, kartlı alışveriş işlemlerinde kağıt fiş almak istemeyen kart kullanıcıları, belgelerini dijital olarak alıp saklayabilecekler.
BDDK'nın düzenlemesi, kartı çıkaran ve işleme alan bankanın aynı olduğu durumlarda 1 Eylül 2023'ten, farklı olduğu durumlarda ise 1 Aralık 2023'ten itibaren uygulanacak.
Bu düzenleme sayesinde kağıt ve doküman kullanımı azalacak, böylece hizmet maliyeti düşecek, zaman tasarrufu sağlanacak ve karbon ayak izi azaltılacak. Bu düzenleme, çevreye zarar vermeden sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen yeşil ekonomi açısından da önemlidir.
Kağıt slip yerine dijital slip almak isteyen kart kullanıcıları, bankaların mobil uygulamaları ve internet bankacılığı kanalları üzerinden onay verebilecekler. Bankalar, kart kullanıcılarına "temassız işlem limitinin altında slip almak istemiyorum", "hiçbir işlemde slip almak istemiyorum" ve "tüm işlemlerimde slip almak istiyorum" şeklinde üç seçenek sunacaklar.
Müşterilerin kart kullanımı sonrasında kâğıt slipin birebir aynısı olan dijital slip bankacılık uygulamaları aracılığıyla anlık olarak iletilirken, son 6 ay içinde gerçekleştirdiği işlemlere ait belgeleri sorgulayıp görüntüleyip paylaşabilme imkanı da sunulacak.
Kâğıt sliplerin elektronik ortamda düzenlenmesi, her bir ton slipe karşılık doğadaki 17 ağacın kurtarılmasını sağlayacak. Bu sayede, geri dönüşümü mümkün olmayan kâğıt sliplerin yerine dijital slip uygulaması, doğaya önemli bir katkı sağlayacaktır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı