Biden'dan gelişmiş silah satışı için Türkiye'ye yeşil ışık

ABD basınında yer alan habere göre, ABD'de Başkan Joe Biden ve yönetimi, ABD Kongresi'nin Türkiye'nin F-16 savaş uçağı filosu için gelişmiş silah ve diğer teçhizatların satışına onay vermesini istedi.

DÜNYA 11.05.2022, 15:50
8
Biden'dan gelişmiş silah satışı için Türkiye'ye yeşil ışık
ABD basınından The Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, yetkililer Biden yönetiminin söz konusu anlaşmayı, Türkiye'ye 40 yeni F-16 satmaya yönelik ayrı bir teklif için Kongre'deki desteğin seviyesini ölçmek amaçlı kullanıyor olabileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayı sonunda ABD ile F-16'ların modernizasyonu ve yeni alımlara ilişkin görüşmelerle ilgili olumlu yaklaşımlar olduğunu; sürecin böyle devam etmesi halinde Türkiye'nin yeni alacağı F-16'lar ve modernizasyon işini süratle bitirme fırsatı bulacağını kaydetmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ın kendisine bu konuyla ilgili olumlu yaklaşımını Kongre'ye sunacağı bilgisini verdiğini de belirterek S-400'lerin Türkiye'nin malı olduğunu ve bu konudaki tartışmaların Türkiye için kapandığını dile getirmişti.

Türkiye'nin S-400 krizi nedeniyle ABD tarafından F-35 programına katılımının Temmuz 2019'da askıya alınmasından sonra programda katılımcı olarak 8 ülke yer almıştı.
Geçtiğimiz ay ise ABD Dışişleri Bakanlığı'nca ABD Kongresi'ne gönderilen tavsiye mektubunda, Türkiye'ye F-16 satışının ABD ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağı ifade edilmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Kongresi'ne gönderilen mektupta, Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağı ve NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığı belirtilerek "Türkiye-ABD ilişkileri gergin ama Türkiye S-400 alımından dolayı F-35 programından çıkartılarak gereken bedeli ödedi" ifadelerine yer verilmişti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı