Son Dakika

Bildiriye tepki ve soruşturma

Son günlerdeki Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çıkabileceği yönündeki tartışmaların ardından 103 emekli amiral bir bildiri yayınladı.

GÜNDEM 05.04.2021, 04:35
7
Bildiriye tepki ve soruşturma
Bildirinin ardından Millî Savunma Bakanlığı başta olmak üzere Meclis Başkanı Şentop, Adalet Bakanı Gül, Millî Eğitim Bakanı Selçuk gibi isimlerin yanı sıra farklı siyasilerden de tepkiler geldi.

Tüm bu tepkilere ilaveten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiriyle ilgili soruşturma başlattı. Yapılan açıklamada, “04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla resen soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, emekli 103 amiralin bildirisiyle ilgili bir açıklamada bulundu. Açıklamada, “Böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır” denildi.
Milli Savunma Bakanlığı, 103 amiralin yayınladığı bildiriyle ilgili, “Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır” açıklamasını yaptı. Açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yurt içinde, sınır ötesinde Suriye’de, Irak’ta, Kıbrıs’ta, Azerbaycan’da, Libya’da, Doğu Akdeniz’de ve daha birçok coğrafyada hak, alaka ve menfaatlerimizi korumak, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamak, dost ve kardeşlerimizin de hakkını, hukukunu korumak için büyük bir fedakârlık ve kahramanlıkla hiç olmadığı kadar yoğun ve etkin bir şekilde mücadele ederken böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır” denildi.

Bir internet sitesinde 103 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan ve hazırlayanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılan açıklamada, Montrö Sözleşmesi’nin tartışma konusu yapılmasına neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği belirtilmişti. Açıklamada ayrıca, basında ve sosyal medyada yer alan “kabul edilemez” nitelikteki bazı görüntülerin üzüntü kaynağı olduğu ifade edilerek, “TSK ve Deniz Kuvvetleri’ni Atatürk’ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabaları” kınanmıştı. Açıklamada, “Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama riski ve tehdidi ile karşılaşabilecektir.” ifadeleri yer almıştı.

TSK’nın uluslararası anlaşmaların kazanç ve kayıplarının bilgi ve bilincinde olduğu belirtilen açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir görev ve sorumluluğu olmayan kişi veya kişilerin hırs, ihtiras ve şahsi emellerine araç yapılamaz. Bağrından çıktığı asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla içeriden ve dışarıdan her türlü fitne-fesat ve yıkıcı girişime rağmen gücüne güç katan Türk Silahlı Kuvvetleri; egemenlik, bağımsızlık ve bekamız ile hak, alaka ve menfaatlerimizin korunmasını dikkat ve hassasiyetle ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı içinde kahramanlık ve fedakârlıkla başarıyla gerçekleştirmektedir. 15 Temmuz hain darbe girişimi ile iç–dış fitne ve fesatlara rağmen, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunun parçalanması dahil, düşmanlarımızı hayal kırıklığına uğratan önemli başarılar elde edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Emekli 103 amiral tarafından Montrö Boğazlar Sözleşmesi’yle ilgili yayımlanan bildiriye siyasilerden de tepki yağdı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yaptığı paylaşımda, “Kahraman milletimiz 15 Temmuz’da sadece FETÖ’cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka” ifadeleriyle söz konusu bildiriye tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, “Mezarlıkta ıslık çalan korkaklar misali, millet iradesini ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşunu hazmedemeyen darbe seviciler demokratik kurumlara, seçilmişlere ve de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ayar verme hadsizliğinde bulunmuşlar... Haddinizi bilin” sözleriyle çıkıştı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye’nin bekasını korumanın, demokrasiye saygıdan ve hukuka bağlılıktan geçtiğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 103 emekli amiralin açıklamasına ilişkin, “Ülkemizde halen vesayetin telaffuz ediliyor olması demokrasi adına utanç verici. Millet egemenliği ortak bildirimiz, ortak gücümüzdür” ifadesini kullandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, “Darbe ve vesayet heveslilerinin hevesleri daima boşa çıkmıştır. Milletimiz bu geride kalmış zihniyete cevabını en son 15 Temmuz’da vermiştir” ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, “Bir grup mütekait askerin darbe dönemlerini çağrıştıran açıklaması sadece kendilerini gülünç ve zavallı duruma düşürmüştür. Bilsinler ki aziz milletimiz ve temsilcileri bu zihniyete ve vesayet heveslilerine asla geçit vermeyecektir. Haddinizi bilin ve yerinizde oturun” sözleriyle tepki gösterdi. BBP lideri Mustafa Destici, yaptığı açıklamada, emekli amirallerin bildirisine tepki gösterdi. Destici, “Dış meseleler ve terörle mücadelede uyum ve işbirliği içerisinde olunan bu kritik ve zorlu süreçte yaptıkları haddi aşan açıklamadan ötürü cunta kafalı, darbe heveslisi bu tekaüt gruba hak ettikleri cevabı inanıyorum ki; öncelikle milli irade sevdalısı TSK mensuplarımız verecektir” dedi. MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir” ifadesini kullandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli 103 amiralin bildirisiyle ilgili soruşturma başlattı.
Deniz Kuvvetleri’nden emekli 103 amiral, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve laiklik vurgusu yaparak bir bildiri yayınladı. Gece yarısı yayınlanan bildiriye hem devletin üst kademesi ve siyasetçilerden hem de sosyal medyadan büyük tepki yağdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiriyle ilgili soruşturma başlattı. Yapılan açıklamada, “04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır” denildi.

AK Parti MYK bugün saat 18.00’de bildiri gündemiyle toplanacak.
AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin 103 emekli amiralin yayınladığı bildiriye ilişkin açıklamalarda bulundu. Genel Sekreter Şahin, gelişme sonucu AK Parti MYK toplantısının öne alındığını duyurdu. Şahin “Biz AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantımızı perşembe günü planlamıştık. Ancak bu son gelişmeler dolayısıyla yaptığımız değerlendirmeler neticesinde yarın AK Parti MYK, Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Bu bildiriyi çok daha geniş bir şekilde değerlendireceğiz. Ele alacağız. Bu konuda takındığımız tavrı daha da güçlendirmek için gerekli adımları atacağız” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı