Biz o ışıltıyı göremedik! Kur Korumalı Mevduat geleceğimizi çaldı

Türkiye'nin kötü yönetilen ekonomisinin bir yansıması olan kur korumalı mevduat hesapları, vatandaşın vergisi ile birilerini zengin etti.

GÜNDEM 15.08.2022, 19:50
2
Biz o ışıltıyı göremedik! Kur Korumalı Mevduat geleceğimizi çaldı
AKP hükumetinin ekonomik politikaları günden güne ülkeyi içinden çıkılamaz bir halin içine doğru sürüklüyor.
Türkiye'de bir ada artan döviz kurlarının yükselişini engellemek amacıyla yürürlüğe konan Kur korumalı mevduat hesabı aslında ülkemizi içten içe kemiren bir kanser gibi çalışıyor.
Nedenini merak edenler olabilir. Onuda şu şekilde açıklayalım.
Kanser sinsi bir hastalıktır son evrelere kadar insan vücudunda iyice gizlenir ve siz normal hayatınıza devam ederken aslında metabolizmanıza giren zararlı maddeler bu hastalığın daha da güçlenmesine neden olur. İşte kur korumalı mevduat hesabı da Türkiye'nin bir kanser çeşidi.
Mevcut Hükumet bu sistem ile döviz kurundaki yükselişin önüne geçmeye ve Hazine de döviz stoku biriktirmeye çalışıyor. Ancak unutulan bir şey var, o da bunun bedelinin ağır ödendiği.
Öyle ki TOFAŞ'ın piyasa değeri 41 milyar dolar, OTOKAR'ın ise 11 milyar dolaylarında. Sadece 5 ayda kur korumalı mevduatın bütçeye maliyeti  ise 60 milyar TL'yi aştı. 
Bu örneği de bu yüzden verdik aslında. .  Merkezi yönetim bütçesi Temmuz ayı sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  (TCMB) tarafından Dövizden dönen hesaplara ödenen tutar hariç kur korumalı mevduatta kur farkı olarak bütçeden tasarruf sahiplerine ödenen tutar 23,4 milyar TL oldu.
Bu da demek oluyor ki Hazine ve Maliye Bakanının gözlerindeki ışıltının nedenini ilerleyen süreçte Türkiye ağır ödeyecek. 
5 Ağustos'un ilk haftası itibariyle kur korumalı mevduat 1,17 trilyon TL'ye yükseldi. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 1,58 artışla 3 trilyon 268 milyar 855 milyon 200 bin lira, yabancı para cinsinden mevduat ise yüzde 1,98 yükselişle 4 trilyon 241 milyar 920 milyon 450 bin lira oldu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı