Bölge halkı tepkili… İşkencedere Vadisi taş ocağı yapılmak isteniyor!

Ülkemizin doğal güzellikleri arasında yer alan Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı İşkencedere Vadisi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunuyor.

GÜNDEM 03.04.2021, 04:50
26
Bölge halkı tepkili… İşkencedere Vadisi taş ocağı yapılmak isteniyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020 yılında ‘Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ilan ettiği bölge, Cengiz İnşaat tarafından taş ocağı olarak kullanılmak isteniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın son süreçte İşkencedere Vadisi için taş ocağı ruhsatı aldığı belirtilirken bölge halkı vadiyi yok edecek adımlara karşı çıkıyor.
Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan İşkencedere Vadisi taş ocağı yapılmak isteniyor. Vatandaşlar, muazzam bir doğaya sahip olan vadi için endişelenirken bölgenin taş ocağı olması halinde İşkencedere Vadisi’nin yok olması tehlikesi bulunuyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan İkizdere Dernekler Federasyon (iDEF) Başkanı Ziya Yıldırım, “Gelişmiş pek çok ülke, dünyada yaşanan iklim ve ekolojik krize karşı, İkizdere vadisi gibi essiz yerleri koruma altına alırken, bizim doğamızın ve yaşam alanlarımızın taş ocaklarına kurban edilmesinin hiç anlamı yoktur” diye konuştu

Taş ocağı yapılmak istenen İşkencedere Vadisi için alınan önemli bir karar bulunuyor. Buna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 13.08.2020 tarihli ve 170536 sayılı olur’u ile kısmen “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve kısmen “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildiği biliniyor. Öte yandan bölge halkının yıllar süren uğraşları neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi’nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması noktasında hazırlanan proje de bulunuyor.

İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Başkanı Ziya Yıldırım’ın aktardığı bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın korunması yönünde kararlar aldığı bölge için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yeni ruhsatlar verildi. İyidere lojistik liman ihalesini alan Cengiz İnşaat tarafından İşkencedere Vadisi’nin taş ocağı kaynağı olarak kullanılmak istendiği belirtilirken bölge halkının başvurusu sonucu mahkeme kararı ile İşkencedere Vadisi’nde bir taş ocağı ve kırma eleme tesisinin kurulması kararı durduruldu.

İşkencedere Vadisi’nin taş ocağı yapılmak istenmesine dair açıklamalarda bulunan İDEF Başkanı Ziya Yıldırım, projelerin bölgede yaşayan köylüleri direk ilgilendirdiğini, projelerle birlikte köylülerin geçim kaynaklarının zarar göreceğini ve doğal yaşam ile ekolojik dengenin alt üst olacağını söyledi. Söz konusu girişimlerin bölgede yaşayan vatandaşlara danışılmadan yapıldığını belirten Yıldırım, sözlerini “Verilen yanlış kararlardan dönülmesi oldukça kolaydır. Geri dönüşümü olmayan yıkım ve talan yapıldığında bunun sorumluluğunun hiçbir haklı gerekçesi olmayacaktır.” ifadeleri ile sonlandırdı.

İşkencedere Vadisi’nde taş ocağı ve kırma eleme tesisinin kurulması kararının mahkeme tarafından durdurulmasının ardından davanın şu anda bilirkişi tespit sürecinde olduğu ifade edildi. İDEF Başkanı Yıldırım’ın dile getirdiği bilgilere göre mahkeme tarafından alınan karara ve davanın hâlihazırda devam ediyor olmasına rağmen 2020 yılının Ağustos ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeni bir taş ocağı için ruhsat alındı. Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Ziya Yıldırım, “Bir önceki projede yıllık yüz bin ton taş çıkarılacaktı. Bu yeni ruhsatta yıllık on beş milyon yedi yüz yirmi dört bin sekiz yüz ton taş çıkarılması hedeflenmektedir. Bakanlık bununla da kalmamış, vadinin devamında bulunan Şimşirli köyüne de aynı tonajlı taş ocağı ruhsatını almıştır. Yılda toplam otuz bir milyon beş yüz dokuz bin altı yüz ton taş çıkartılması planlanan bölge tamamen yok edilecektir. İkizdere bölgesinde daha önce açılan üç taş ocağına ilaveten yeni açılacak taş ocakları ile birlikte İkizdere turizm bölgesi ilan edilmişken artık taş ocağı bölgesi haline gelecektir” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı