BOP’a karşı İslam Birliği

İslam birliği araştırmaları merkezi (İSBAM) tarafından düzenlenen İslam Birliği Konferansı’nda, İslam Birliği’nin kurulması için çağrıda bulunuldu…

GÜNDEM 28.08.2022, 04:35
3
BOP’a karşı İslam Birliği
İslam Birliği Araştırmaları Merkezi (İSBAM) tarafından düzenlenen İslam Birliği Konferansı, yoğun bir katılım ile Ankara’da gerçekleştirildi. Programa, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Dünya Mezhepler Arası Yakınlaşma Kurumu Başkanı Ayetullah Hamit Şehriyari ve İran’ın Türkiye Büyükelçisi Muhammed Farazmand katılım sağlarken, İslam Birliği’nin kurulması gerektiğine yönelik mesajlar verildi.
Programın açılışında konuşan İslam Birliği Araştırmaları Merkezi (İSBAM) Başkanı Hasan Bitmez, İslam dünyasındaki olumsuzlukların her geçen gün daha da karmaşık hale geldiğine dikkat çekerek, bu karmaşanın temelinde küresel güçlerin oyunları ve İslam dünyasının bölünmüşlüğü olduğunu belirtti. Bitmez, “İslam toplumlarının tarihteki güçlü rolünü yeniden kazandırmak için kapsamlı bir işbirliği sahası inşa etmek ve bunu her koşulda korumak mecburiyetindeyiz. Bu işbirliği sahasını olabildiğince geniş tutmak ve temellerini sağlamlaştırmak için bir arada durmalıyız. Ancak bu sayede bugün yaşadığımız krizleri aşabilir, sorunlarımızın üstesinden gelebiliriz” dedi.
Programa katılan Dünya Mezhepler Arası Yakınlaşma Kurumu Başkanı Ayetullah Hamit Şehriyari, gerçekleştirilen İslam Birliği Konferansı ile Müslüman ülkelerde çatışmaların değil akılcılığın önemine değinerek, “İslam dünyasında ve Türkiye’de görüyoruz ki siyasi partiler, insanlar farklı düşünceler ile hayatına devam ediyor. Görüyoruz ki siyasi partiler kudrete ulaşabilmek için çatışıyorlar. Hâlbuki İslam akıl ile birbirimizle konuşmaya çağırıyor. İslam ümmetinin emniyetinin, güvenliğinin zedelenmesi mi gerekiyor. Bu konuda akılcılık yolunu seçenler böyle bir sonuçla karşılaşmazlar. Türkiye bu konuda bir örnek. Türkiye’de bu tartışmalar, ihtilaflar sandıkta çözülüyor. Ancak birçok İslam ülkesinde bu sağlanamıyor. Mesela Irak’ta, Lübnan’da güçlü bir hükümet göremiyoruz. Bu ülkelerde bu enginliğe ulaşılamamıştır. Bu akılcılığı ve rasyonelliği tüm İslam ülkelerinde sağlamamız gerekiyor. Sokak çatışmaları değil sandıktan çıkan sonuçlar halkın geleceğini belirlemelidir” diye konuştu.
İslam dünyasının kendi içinde bir sinerjinin olmadığına dikkat çeken Şehriyari, oluşturulması gereken sinerjinin birçok alanda olması gerektiğini ifade ederek, “Güçlü olmamız için birlikte olmamız gerekiyor. Birçok koalisyonun kurulmasına gerek var. Birbirimize yardımcı olmamız gerekiyor. Üniversitelerde yapılan çalışmalarda bir arada olmamız gereklidir. Güvenlikte sinerji, yani bir İslam ülkesinin sınırları ihlal edildiği zaman İslam ülkelerinin bir arada hareket etmesi gerekiyor. Hiçbir ülke bunu tek başına yapamaz. Bütün İslam dünyasının birlikte hareket etmesi gerekiyor. Bu sinerji olsaydı eğer Osmanlı’nın yıkılmasına ve bölünmesine şahit olmazdık. Biz direniş gösteremedik. Onlar bizi hep ayrı tutmak istiyorlar. Çünkü kendi silahlarını bize satmak istiyorlar, yeraltı kaynaklarımızı sömürmek istiyorlar” dedi.
Merhum Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan’ın İslam dünyası için yaptıklarının unutulmayacağını ifade eden İran’ın Türkiye Büyükelçisi Muhammed Farazmand, Erbakan Hoca tarafından kurulan D-8’in önemli bir adım olduğunu kaydederek, “Biz Erbakan’ı asla unutmayız. Başbakan olduğu zaman ilk ziyaretini İran’a yapmasını asla unutmayız. Bütün baskılara rağmen yaptığı İran ziyareti Erbakan Hoca’nın D-8 fikrinin gerçekleşmesinin ilk adımıydı. Bu kuruluş İslam dünyası için ümit verici bir adımdır. İran devleti olarak D-8 üniversitesinin kurulması için çabaladık ve bu üniversite Hamedan’da kuruldu. Umarız ki diğer İslam ülkeleri de bu kuruluşa önem verirler” ifadelerini kullandı.
İslam Birliği’nin çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İslam coğrafyasında yürütülen Büyük Ortadoğu Projesi’nin unutulmaması gerektiğini belirterek, “Şuanda dünyanın gündeminde özelliklede ABD’nin gündeminde Ortadoğu’daki ülkelerin sınırlarının değiştirilmesi ile ilgili bir plan var. Bu konu sık sık gündeme geliyor. Bu projenin karşısında durabilmek için ülkelerin tek tek mücadele edilebileceğini sanmıyorum. Bize silahlı bir saldırı olursa biz kanımızın son damlasına kadar mücadele ederiz fakat bu konuda birlikte hareket edilmesi gerekmektedir. Büyük Ortadoğu Projesi doğrudan doğruya sınırların tamamının değiştirilmesi ile ilgili bir projedir. Bu projenin asıl hedefi Büyük İsrail’in kurulmasıdır. Büyük Ortadoğu Projesi denerek mukavemetin önünü kesmeye çalışıyorlar. Bu projeye karşı koyabilmenin en önemli adımı ise İslam Birliği’nin kurulmasıdır. Biz eğer bu birliği kurabilir ve devamlılığını sağlarsak birlikte mücadele edebiliriz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı