Bosna Hersek Türk Yatırımcıları Bekliyor

Dost ve kardeş ülke Bosna Hersek’in 10 kantonundan biri olan Zenica Doboy’un Ekonomi Bakanı Samir Šibonjić, Milli Gazete’ye özel değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 31.01.2023, 04:35
4
Bosna Hersek Türk Yatırımcıları Bekliyor
Dini, tarihi ve kültürel bağlarla sımsıkı bağlı olduğumuz dost ve kardeş ülke Bosna Hersek’te 2 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşen genel seçimler, ülke siyasetinde köklü değişiklere sebep oldu. Federasyon şeklinde yönetilen ülkenin 10 farklı kantonundan biri olan Zenica Doboy’un yeni hükümetinde Ekonomi Bakanı olarak görev alan Türkiye dostu siyasetçi Samir Šibonjić, Milli Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’de eğitim alan, iyi derecede Türkçe konuşan Boşnak siyasetçi Samir Šibonjić, Bosna Hersek ve Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde gelişmesine koşulsuz destek veriyor. Önceki yıllarda Milli Gazete’ye çok sayıda röportaj ve görüş veren Samir Šibonjić ile Bosna Hersek’in ekonomisi ve siyaseti üzerine kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Sayın Samir Šibonjić, öncelikle Zenica Doboy Kantonu’nun Ekonomi Bakanlığı’na seçilmeniz sebebiyle Milli Gazete okurlarımız adına tebriklerimizi sunuyoruz. Sizi Türkiye’de eğitim almış Türkiye dostu bir siyasetçi olarak tanıyoruz. Kendinizi daha ayrıntılı olarak tanıtır mısınız?
Ben Samir Šibonjić, 1978 yılında Bosna Hersek’in Zavidovići şehrinde doğdum. Bosna Hersek Savaşı’ndan sonra Türkiye'ye eğitim almaya geldim. Ankara Üniversitesi’nde Türkçe eğitimi aldım oradan mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tip Bilimleri’nden mezun oldum. Sonra Bosna Hersek’te İşletme Bölümü bitirip Ekonomi Uzmanı oldum. Aktif olarak Türkçe, İngilizce, Rusça ve Balkan ülkelerinin dillerini konuşuyorum. Bosna’ya döndükten sonra bir şirket kurdum ve özel sektörde faaliyet göstermeye başladım. Şirketimiz bir kaç sektörde çalışmalar yapmakta, ana işimiz uluslararası ticaret. Özelikle Türkiye ve Balkan ülkeleri arasında iyi ve aktif olarak ticari işbirliğimiz devam ediyor. Partimiz Bosna Hersek’teki son seçimden sonra oluşan koalisyon hükümetinde yer aldı ve ben de Zenica Doboy Kantonu Ekonomi Bakanlığı’na seçildim ve 23 Aralık 2022’de yeni görevime başladım. Bosna Hersek’teki siyasi durumu ve ekonomimizi anlatma fırsatı verdiğiniz için ve özellikle bizim çalışmalarımızı sürekli takip ettiğiniz için size çok teşekkür ederim. Size ve Türkiye'de tüm Milli Gazete okurlarına Bosna'dan selamlar ve sevgiler sunarım.

Bosna Hersek’in 10 kantonundan biri olan Zenica Doboy, Bosna Hersek için nasıl bir yere ve öneme sahip?
Zenica Doboy Kantonu Bosna Hersek ve özelikle Boşnaklar için en önemli kantonlardan birisi. Bosna Hersek’in ortasında yer alan kantonumuzun sanayisi sürekli gelişmekte ve ihracatı hep artmaktadır. Burada, çalışmayı çok seven insanlarımız var. Özelikle metal, gıda, mobilya, tekstil, makine, oto parçası, maden, elektrik üretimi sanayilerimiz var. Konum olarak çok stratejik bir yerdeyiz, Bosna Nehri’nin geçtiği yerde tam Bosna Hersek'in ortasındayız. Burada maden ocaklarımız var, büyük termik elektrik santrali var, elektrik dağıtım ağımız çok iyi, bölgemizde büyük küçük 22 tane endüstri bölgemiz bulunmaktadır. İhracata yönelik çalışan bir endüstrimiz var ve özellikle Türkiye'den Avrupa'ya ihracat yapan şirketler için Bosna Hersek’i ve bizim bölgemizi bir imkân olarak görüyoruz. Ulaşım, hem kara yolu hem de demiryolu ile mümkün. Bir tane limanımız var Adriyatik Denizi’nde Ploče Limanı. Çok iyi bir demiryolu ağımız var ve iki tane uluslararası havalimanına ortalama 70 kilometre uzaklıkta bulunuyoruz.

Zenica Doboy’un Bosna Hersek’in genel ekonomisi açısından çok kıymetli bir yeri olduğunu biliyoruz. Görev alanınız olan Zenica Doboy hangi ekonomik avantajlara sahip?
Ülkemize ve kantonumuza yatırım yapacak insanlar için en iyi avantaj; işi bilen, iyi eğitimli ve çalışmayı seven insanlarımız var. Boşnaklar iyi ve misafirperver bir halk olduğu için hiçbir yabancı yatırımcı ve turist burada sıkıntı çekmez. Ayrıca ulaşım kolaylığımız ve özelikle Avrupa pazarına yakın olmamız da büyük avantaj. Bosna Hersek de kâr vergisi, elektrik ve işçi masrafları tüm Avrupa ülkelerine göre daha düşüktür. Her yıl büyüyen bir ekonomiye sahibiz ve hedefimiz de özellikle daha fazla fabrika açılması ve gençlerin yurt dışına göç etmesini engellemektir. Şu anda özellikle Almanya ve Avrupa ülkeleri, Bosna Hersek'teki gençleri çekmek için çok iyi maaşlar teklif ediyorlar, bu bizim için ileride çok ciddi sorun olabilir ve buradan Türkiye'deki yatırımcıları çağırıyoruz özellikle Avrupa'ya ihracat yapanları. Bosna Hersek'e yardım göndermeyin Bosna Hersek’e yardım etmek istiyorsanız gelin buraya beraber iş yapalım, Bosna Hersek’i üs olarak kullanın, burada fabrikalar açın, mallarınız için depolarınızı açın ve hep beraber Avrupa pazarını fethedelim.

Bunu herkes bilmeli ki Bosna Hersek Avrupa'nın ortasında Müslümanların çoğunlukta yaşadığı tek ülkedir ve bu coğrafyada Müslümanların var olması ve güçlü olabilmesi için yeni yatırımlara ve hep beraber çalışmamıza ihtiyacı var. Bunu hepimiz biliyoruz birlikte ve beraberlikte güç var ve Türkiye'deki dostlarımızı birlik ve beraberliğe davet ediyoruz. Ben bir bakan olarak hem Türkiye’yi hem de Bosna'yı çok iyi bildiğim için bunu diyebilirim ki benim yönetimimde ekonomi bakanlığının kapısı Türkiye'den gelecek yatırımcılar için 24 saat açıktır. Kısaca şunu söylüyorum, gelin beraber çalışalım. Hepsini özetlersek Bosna Hersek’e yatırım yapmak için şu anda tam fırsat var.

Bakanlık görev sürenizce planlarınız neler, hangi ekonomik projeleri faaliyete geçirmeyi planlıyorsunuz?
İlk hedefimiz buradaki ekonomiyi büyütmek, yeni üretim yerleri açmak, gençlerin Avrupa Birliği ülkelerine göç etmelerini durdurmak ve gidenleri geri getirmektir. Burada yatırım yapan iş adamlarımıza daha fazla imkânlar sunmak, yapılacak işleri kolaylaştırmak, evrak ve bürokrasi işlemlerini hızlandırmak, yeni iş kuranlara ve açanlara destek ve yardım yapmak en büyük hedefimiz. Ayrıca Bosna Hersek’te yatırım yapanlar için çok güzel projelerimiz ve desteklerimiz mevcut. İşçi maaş ve sigorta desteği, üretim binası yapanlar için destek, makine alma ve makine parkı yenileme desteği, yeni teknoloji ve sistemleri için destek, kobi şirketleri için destek, kalite belgesi almak için destek, banka kredisi olanlara faiz borçlarını kapatmak için finans desteği, endüstri bölgelerine yönelik özel desteklerimiz var. Ve önümüzdeki süreçte Bosna Hersek-Türkiye Organize Sanayi Bölgesi’ni kurmayı çok istiyoruz.

Sayın bakan, Türkiye özelinde olmak üzere genel olarak yabancı yatırımcılara hangi mesajları vermek istersiniz?
Türkiye'deki tüm dostlarımıza ve kardeşlerimize Bosna'dan çok selam gönderiyoruz. Yatırım yapan ve yapacak olan iş adamlarımız burada her zaman kapımızın açık olduğunu bilin. Şu anda Bosna Hersek’te yatırımın tam zamanı. Bosna Hersek Avrupa Birliği’ne yeni üye olacak ülke statüsünü kazandığı için özellikle önümüzdeki birkaç yılda hem hızlı büyüme hem de yeni yatırımlar için çok cazip ülke durumuna geldi. Bu, Türkiye'den gelen yatırımcılar için büyük fırsattır. Özellikle buraya gelecek olanlar, kültürümüz ve adetlerimiz birbirine çok benzediği için hiç yabancılık çekmeyecekler. Bosna Hersek ve Türkiye dost ve kardeş ülkelerdir. Ülkelerimiz arasında çok güzel anlaşmalarımız var. Şimdi sıra bizde, iş adamları ve yatırımcılar bu işbirliğini sahada icraata geçirmelidir. Bosna Hersek ve Türkiye'nin güçlü olmasını istiyorsak ona göre işbirliği de yapmamız gerekiyor, güçlü ülkelerin temeli güçlü ekonomi ile atılır. Biz de bakanlık olarak yatırımcılara hangi konuda olursa olsun her zaman yardım etmeye hazırız. Bosna Hersek'ten hepinize selamlar, saygılar ve sevgiler. Hepinizi çok seviyoruz ve Bosna'ya bekliyoruz. Burada her zaman bir eviniz ve sizi bekleyen dostlarınız var. Allah'a emanet olun.
Sayın Samir Šibonjić bizimle paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı