Bosna seçimleri yeni krizlere kapı araladı

Amerikan menşeli Dayton Anlaşması ile çözümsüzlük üzerine kurulu siyasi bir sistem ile idare edilmeye çalışılan Bosna Hersek’teki son seçim sonuçları, yeni kriz senaryolarını da beraberinde getirdi.

DÜNYA 04.10.2022, 06:20
Bosna seçimleri yeni krizlere kapı araladı
Dünyanın en karmaşık siyasi yapısı olarak tanımlanan üçlü devlet başkanlığı sistemiyle yönetilen Bosna Hersek’teki genel seçim sonuçları, Sırpların kazanımlarını artıracak siyasi bir tablo ortaya çıkardı. Bosna Hersek’i parçalamaya yönelik bölücü eylemleriyle öne çıkan Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’in partisi kendi bölgesinde seçimleri kazanırken, Aliya İzzetbegoviç’in kurucu lideri olduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA) ise seçimleri kaybetti. Seçim sonuçlarından duyduğu memnuniyeti ifade eden bölücü Dodik, “Bu zaferden sonra elbette Sırp Cumhuriyeti’ni Bosna’dan ayırmamız bizim için daha kolay olacak. Sırp Cumhuriyeti’ni bağımsızlığına kavuşturacağız” sözleriyle Bosna Hersek siyasetini etkisi altına alacak yeni krizlerin sinyalini verdi.  
Bosna Hersek devletinin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliği için yarışan SDA adayı Bakir İzzetbegovic oyların yüzde 46’sını alırken, 11 siyasi partiden oluşan muhalif ittifakın adayı olan Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) adayı Denis Becirovic ise yüzde 49 oy aldı. Seçimleri kaybetmesini, 11 siyasi partinin ittifak yapmasına bağlayan Bakir İzzetbegoviç, “11 partinin ittifakına karşı başarılı olmamız zordu. SDA son iki seçime göre oylarını artırdı. SDA hâlâ Bosna Hersek’in en güçlü partisidir” değerlendirmesinde bulundu.
Bosna Hersek’te Pazar günü gerçekleşen seçim sonuçlarına göre Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nde görev alacak isimler belli oldu. Hırvatlar, devlet başkanlığının mevcut konsey üyesi Zeljko Komsic ile devam derken, Sırplar bölücü eylemleri ve söylemleri ile öne çıkan Milodrad Dodik’in partisini sandıkta birinciliğe taşıdı. Boşnakların tarafında ise sandıktan sürpriz bir sonuç çıktı. Bosna Hersek’in kurucu lideri merhum Aliya İzzetbegoviç’in partisi olan Demokratik Eylem Partisi (SDA) seçimleri ikinci sırada tamamlayarak üçlü devlet başkanlığı konseyinde temsil hakkını kaybetti.
Bosna Hersek seçim sonuçlarından en fazla memnun olan siyasi figür ise Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik oldu. Son yıllarda sergilediği bölücü söylemleri ve eylemleriyle Bosna Hersek’i krizden krize sürükleyen Dodik’in partisinin adayı olan Zeljka Cvijanovic, sandıktan birinci çıktı. Seçim sonuçlarını küstah ifadelerle değerlendiren bölücü Dodik, “Elbette Sırp Cumhuriyeti’ni ayırmamız bizim için daha kolay olacak. Sırp Cumhuriyeti’ni bağımsızlığına kavuşacağız. Anormal olan karşı taraftan kesinlikle normal bir şey beklemiyorum. Onları tebrik etmeye niyetim de yok. Onlar beni tebrik etsin” diye konuştu.
Boşnakların tarafında seçimi kazanan Denis Beciroviç, yönetim anlayışı olarak ülke ekonomisini düzeltmeyi öncelik haline getireceklerini söyledi. Ilımlı bir siyasi aktör olarak tanınan Beciroviç, seçim sürecinde yaptığı bir değerlendirmede Bosna Hersek’i bölmek isteyenlere karşı taviz vermeyeceklerini söylemişti. Beciroviç, “Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin başkenti Belgrad değil, Saraybosna’dır. Sırp Cumhuriyeti, Bosna Hersek’in sınırlarına dahildir. Dodik ne kadar aksini söylerse söylesin, Bosna Hersek devletinden hiçbir şey almayacağınızı hepimiz biliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Sırp Cumhuriyeti’nde Milorad Dodik’e karşı yarışan ılımlı muhalif aday Jelena Triviç de bölünme karşıtı bir siyasi tavır ortaya koymuştu. Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin Rusya ve ABD çatışmalarının bir odak noktası olmaması gerektiğini söyleyen Triviç, “Mevcut küresel jeopolitikte Sırp Cumhuriyeti’nin barışa bağlı kalması gerekir. Göreve gelince ilk hedefimiz yolsuzlukla mücadele, siyasi istikrar ülkemizin ekonomik olarak güçlendirilmesi olacak. Mevcut koşullarda Sırp Cumhuriyeti bağımsızlığa doğru hareket edecek koşullara sahip değil. Bunun gerçekleşmesi Sırbistan için de büyük bir siyasi yük olacaktır ve buna izin verilmemeli. Bosna içerisinde devlet unsurlarına sahibiz, çünkü insanların yaşamlarını ilgilendiren sorumlulukların yüzde 75’inden fazlası zaten Sırp Cumhuriyeti hükümetinin yetkisi altında” şeklinde sözler sarf etmişti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı