Bu belirtiler varsa mutlaka... Lenfödem nedir? Nasıl tedavi edilir?

Son yıllarda büyük artış görülen lenfödem, halk arasında fil hastalığı olarak bilinen rahatsızlığın belirtileriyle ilgili olarak konusunda uzmanlardan çok kritik uyarılar geldi.

SAĞLIK 14.06.2021, 16:25
11
Bu belirtiler varsa mutlaka... Lenfödem nedir? Nasıl tedavi edilir?
Estetik görüntüyü bozmasının yanı sıra günlük hayatı da her açıdan olumsuz etkilemesi nedeniyle fil hastalığı deniler rahatsızlık son zamanlarda artık hızıyla korkutuyor.
Sosyal, fizyolojik ve psikolojik anlamda insanı etkileyen hastalığın tedavisinin geciktirilmesi geri dönülmez sonuçlara neden olabilir. 
Kol ve bacakların şişmesi ile ortaya çıkan fil hastalığı bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerinde oluşan tıkanmalar nedeniyle meydana gelir. Hücreler arası boşlukları dolduran sıvının miktar olarak dengede kalabilmesi için sürekli olarak süzülmesi ve kan dolaşımına karışması gerekir. Lenf sıvısı olarak adlandırılan bu sıvı lenf sistemi tarafından kontrol edilir. Lenf bezleri, kanalları veya düğümlerinde oluşan hasarlara ve doğumsal anomalilere bağlı olarak hücreler arası sıvı miktarının dengesinde bozulmalar oluşabilir.
Lenf bezlerinde oluşan tıkanıklıklar lenf sıvısının boşaltılmasını olumsuz etkileyerek kol ve bacaklarda sıvı birikimine, dolayısıyla da şişliklere neden olur. Bu durum fil hastalığı olarak adlandırılır.
Lenfatik sistemin düzgün çalışmaması sonucunda oluşan lenfödem kronik uzun süreli bir durumdur. Belirtilerin ortaya çıkışından sonra kısa bir süre içerisinde teşhis edilerek tedaviye başlanmaması durumunda hastalık daha kötüleşebilir.
Lenfödemin en belirgin semptomu olan şişlik, vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilse de genellikle kol ve bacakları etkiler. Bu nedenle her zaman kullanılan giysiler, ayakkabılar, yüzük ve kol saatlerinin dar gelmesi lenfödem hastalarında en yaygın görülen sorundur. 
 * Parmaklar ve parmak araları da dahil olmak üzere kol ve bacakların bir kısmının veya tamamının şişmesi* Ağrı ve rahatsızlık hissi* Vücutta ağırlık ve sıkılık hissi* Hareket kabiliyetinin kısıtlanması* Derinin sertleşerek kalınlaşması (fibrozis)* Tekrar eden enfeksiyonlar* Ciltte kıvrımların oluşumu* Siğil benzeri oluşumlar* Deriden sıvı sızması
Fil hastalığı temelde lenf sıvısının kan dolaşımına girmek yerine çeşitli nedenlerle deri altına yayılması sonucunda oluşur. En yaygın oluşum nedeni lenf bezlerinin kanser tedavisinin bir parçası olarak çıkarılmış olmasıdır. Kanser hastalarında kötü huylu hücrelerin oluşturduğu tümörlerin lenfatik damarları tıkaması sonucunda lenf sıvısının akışının engellenmesi ile de lenfödem tablosu ortaya çıkabilir. Bunun dışında fil hastalığının oluşumunda rol oynayan faktörler şunlardır:
* Kanser sonrasında görülen ışın (radyasyon) tedavileri
* Bazı ameliyatlar sonucunda lenf yollarının hasara uğraması
* Mantar hastalıkları
* Travmalar
* Enfeksiyonlar
* Sivrisinekler aracılığıyla bulaşan parazitler
* Lenf sisteminin yapısına ilişkin kalıtsal hastalık ve anomaliler
Fil hastalığı primer lenfödem ve sekonder lenfödem olmak üzere ikiye ayrılır:
Vücutta bulunan lenf damarlarının yapısal anlamdaki bozukluklarına bağlı olarak gelişen nadir görülen ve kalıtsal bir durumdur. Milroy hastalığı, Meige hastalığı ve 35 yaşından sonra ortaya çıkan lenfödem bu gruba girer.
Lenf bezlerinin veya damarlarının yapısında bozulmalara yol açan bu travma, operasyon veya hastalığa bağlı olarak gelişen lenfödem türüdür. Bu hastalarda lenf sistemine ilişkin bozukluklar doğuştan olmayıp sonradan gelişmiştir.
Lenfödem tedavisinde uygulanacak yöntem kompleks boşaltıcı fizyoterapi.
Bu tedavi 4 farklı yöntemden oluşuyor:
* Manuel lenf drenajı
* Kompresyon (bandaj ve çorap)
* Cilt bakımı
* Egzersiz

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı