Son Dakika

Bu hafta Cuma Hutbesi’nde konu fahiş fiyatlar! Diyanet kimi uyardı?

Diyanet bu haftadaki Cuma Hutbesi’nde son haftalarda siyasetinde gündeminde olan raflardaki yüksek fiyatlara ve haksız kazançlara değindi.

GÜNDEM 16.09.2021, 21:45
6
Bu hafta Cuma Hutbesi’nde konu fahiş fiyatlar! Diyanet kimi uyardı?
Diyanet İşler Başkanlığı Cuma günü okunacak hutbeyi camiilere gönderdi.
Bu hafta camilerdeki hutbe konusu son zamanlarda hükümetinde gündeminde olan fahiş fiyatlar oldu. Hükümet raflardaki yüksek fiyatlardan işletmeleri sorumlu tutarken işletmelerde artan maliyetler üretici enflasyonunun fiyat artışlarına neden olduğunu belirtiyor. Durum böyleyken Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma Hutbesi’nde bu durumu İslamiyet açısından değerlendiren bir Hutbe hazırladı.

Cumhurbaşkanı ve  AK Parti Genel Başkanı  Recep Tayyip Erdoğan 2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yılı-Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması’nda yaptığı son konuşmada ““Hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıları da biliyoruz. Fırsatçılarla mücadele etmek suretiyle enflasyonu kontrol altına alarak fahiş fiyat artışlarını önüne geçeceğiz. Her sorunumuz kendiliğinden çözüm yoluna girecektir" ifadelerini kullanmıştı.
Bu konuşmasıyla raflardaki fiyat artışlarından işletme sahiplerini sorumlu tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçtiğimiz günlerde BİM yöneticisi Galip Aykaç fiyat artışlarıyla ilgili yaptı açıklamada kendisine sorulan “ne oldu da peynir, süt fiyatları arttı?” sorusuna “Bilmiyorlar ki çiğ süt fiyatını devlet artırdı. Ne zaman sıkışılsa bir denetleme başlıyor.   Merkez Bankası verilerine göre perakende sektöründe net kâr marjı 1.6'dan 1.2'ye düşmüş durumda. Eğer burada bu işler yapılıyorsa bu paralar nerede? Böyle bir dünya yok, lütfen bizi töhmet altında bırakmasınlar... Fahiş fiyatla perakendenin bir alakası yok bizi töhmet altında bırakmasında" şeklinde karşılık verdi.

Hükümet raflardaki fiyat artışlarından işletmeleri, işletmeler ise hükümeti sorumlu tutarken Diyanet İşleri Başkanlığı bu duruma Cuma Hutbesi’nde bu  konuya değindi.
Bu haftadaki Cuma Hutbesi’nde camiye gelen Müslümanlara  “Mümin, karaborsacılık yapmaz, fırsatçı davranmaz. Fahiş fiyatlarla insanları mağdur etmez. Alışverişte fiyatları kızıştırmaz, başkasının pazarlığını bozmaz. Hasılı, dünya hırsına kapılıp da harama bulaşmaz,” mesajı verilecek.
Ticarette helal haram bilinci başlıklı Cuma Hutbesi’nin tamamı şu şekilde:

“Allah Resûlü'nün (s.a.s) âdetiydi. Medine pazarına gider, oradaki insanlarla hasbihal eder ve pazarın durumunu kontrol ederdi. Yine böyle bir gün pazar yerinde dolaşırken bir buğday satıcısına rastladı. Buğday yığınını eliyle yokladı. Üstü kuru olan buğdayın altı ıslaktı. Sebebi sorulduğunda satıcı, buğdayların yağmurdan ıslandığını söyledi.
Bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) satıcıyı şöyle uyardı: ‘Öyleyse insanların görmeleri için ıslak olan kısmı üste koyman gerekmez miydi? Bizi aldatan, bizden değildir!’
Yüce dinimiz İslam, helal ve meşru yollarla kazanç temin etmemizi emreder. Allah rızasının, kul hakkının, helal-haram hassasiyetinin gözetilmediği her türlü alışverişi ise yasaklar. Nitekim hutbemin başında okuduğum ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır: ‘Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksız yollarla değil, karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle yiyin, haram ile kendinizi mahvetmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.
'Yalan ve hileyle elde edilen malda hiçbir hayır yoktur.' İslam’a göre ticaret ahlâkının en önemli ilkesi doğruluk ve dürüstlüktür. Mümin, elinden ve dilinden diğer insanların emin olduğu kimsedir. Mümin işinde, gücünde, ticaretinde daima güven verendir. O, alırken de satarken de doğru ve dürüst olduğu ölçüde Allah’ın rızasını kazanacağını bilir. Yalan ve hileye asla tevessül etmez. Zira yalan ve hile ile elde edilen malda hiçbir hayır yoktur.
Allah’a ve ahiret gününe inanan bir mümin, işinde ve ticaretinde harama ve gayr-ı meşru kazanç yollarına başvurmaz. Ölçü ve tartıda adaletsizlik yapmaz. Malını satmak için yemin etmez. Karaborsacılık yapmaz, fırsatçı davranmaz. Fâhiş fiyatlarla insanları mağdur etmez. Alışverişte fiyatları kızıştırmaz, başkasının pazarlığını bozmaz. Hâsılı, dünya hırsına kapılıp da harama bulaşmaz.
Peygamber Efendimiz (s.a.s), bir hadisinde şöyle buyurmuştur: ‘Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddîklar ve şehitlerle beraberdir.’ O halde geliniz, fani olan bu âlemde dünyalığımızı kazanırken ahiretimizi unutmayalım. Boğazımızdan bir lokma dahi haram geçirmeyelim. Hanelerimiz ve sofralarımız helalle bereketlensin. Ahlakımız iktisat ve itidal, şükür ve kanaat olsun.
Hutbemi, özünü İslam’ın evrensel ilkelerinden alan Ahilik müessesesinin şu öğütleriyle bitiriyorum: ‘Eline, diline, beline sahip ol! Kapını, kalbini, alnını açık tut! Eşine, işine, aşına özen göster. Harama bakma, haram yeme, haram içme! Yanlış ölçme, eksik tartma! Dünya malına tamah etme! Kuvvetli iken affetmesini, hiddetli iken yumuşamasını bil!”
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı