Son Dakika

Can Ataklı: EYT'de yeni mağdurlar kademeli geçiş istiyor

Can Ataklı, EYT'de yeni mağdurların kademeli geçiş istediğini belirterek "1999’dan itibaren 9 yıllık süre içinde işe girenlere kademeli yaş sistemi uygulanabilir" dedi.

EKONOMİ 03.01.2023, 08:40
2
Can Ataklı: EYT'de yeni mağdurlar kademeli geçiş istiyor
Korkusuz yazarı Can Ataklı, emeklilikte yaşa takılanlar ( EYT) ile ilgili yapılacak düzenlemenin yeni mağdurlar oluşturduğunu belirtti. Ataklı, “Miladı ileri çekmek çözüm değildir, ama 1999’dan itibaren 9 yıllık süre içinde işe girenlere kademeli yaş sistemi uygulanabilir” önerisini gündeme getirdi.
Can Ataklı’nın bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

"EYT’den yararlanmak için 5 bin iş gününü ve 25 yılı tamamlamak gerekiyor. Ama asıl konu bunun miladı ne olacak. Çıkacak yasaya göre 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler bu haktan yararlanacak. İlk bakışta adil gibi görünüyor. Öyle ya bir milat saptanmazsa bu sorun hiç bitmez. Ancak 15 milyona yakın çalışan belirlenen bu milat yüzünden mağduriyet yaşayacağına inanıyor.
8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayan ve hem 25 yılını dolduran milyonlarca kişi 'Peki biz ne olacağız? Yıllarca emekli olmayı mı bekleyeceğiz, bu eşitliğe aykırı değil mi?' diye soruyor. Bir anlamda haklılar elbette. Elbette çok genç yaşta emeklilik savunulamaz. Bu savunulamaz ama bir geçiş aralığı da bırakmak gerek. Miladı ileri çekmek çözüm değildir, ama 1999’dan itibaren 9 yıllık süre içinde işe girenlere kademeli yaş sistemi uygulanabilir.
Bu konuda mağdur olduğuna inananlar da zaten 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarla aynı duruma gelmek istemiyor ama bir mağduriyetin ortadan kalkması için yaş sınırının kademeli yapılmasını talep ediyor.
1999’un eylül ayından yıl sonuna kadar işe girenler emeklilik yaşının 47 olmasını istiyor. Daha sonra 2008 yılının sonuna kadar işe başlayanlar birer yıl artış alarak emekli olmanın haksızlığı ortadan kaldıracağına inanıyor. Yasa meclise geldiğinde bu konu sanıyorum çok tartışılacak. Kararı elbette sadece ve sadece Erdoğan vereceği için AKP- MHP koalisyonunun milletvekilleri duruma göre hareket edecektir. Muhalefet ise ikna olursa bu konuda büyük ses getirebilir."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı