Cemaat-i İslami’ye “zekât” baskını: “Zekât”a engel oldular!

Bangladeş Hükümeti, Müslümanlara adeta gün yüzü göstermiyor.

DÜNYA 15.03.2023, 04:35
11
Cemaat-i İslami’ye “zekât” baskını: “Zekât”a engel oldular!
Mübarek Ramazan-ı Şerif yaklaşırken Cemaat-i İslami’nin, varlıklı Müslümanları zekâta teşvik etmek için düzenlediği toplantı, Bangladeş hükümet güçleri tarafından baskına uğradı. Esef verici olayda 58 Müslüman tutuklandı.
Bangladeş’in başkenti Dakka’nın Mirpur bölgesinde Cemaat-i İslami tarafından organize edilen “İslam’da Zekat’ın Önemi” başlıklı toplantı, Bangladeş hükümet güçleri tarafından baskına uğradı. İçlerinde Cemaat-i İslami mensupları ve vatandaşların bulunduğu 58 Müslüman tutuklandı. Söz konusu toplantıda, yaklaşan mübarek Ramazan ayı öncesi Bangladeş’teki yoksul ve fakirlere dağıtılacak zekâtların planlaması yapılıyordu.

Cemaat-i İslami’den, esef verici baskına ilişkin bir tepki açıklaması yapıldı. Açıklamada zekât ibadetinin önemine vurgu yapılarak bu toplantılar vesilesiyle toplumda zekât farkındalığının artırılmasının amaçlandığı belirtildi. Yüzde doksanı Müslüman olan bir ülkede zekât için toplanan Müslümanların tutuklanması olayının üzücü olduğu bildirilen açıklamada, “Bu olayla hükümetin İslâm karşıtı tavrı bir kez daha deşifre oldu. Bilinçli Bangladeş halkı, mevcut zalim hükümetin halkın din özgürlüğüne, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermediğini düşünüyor” ifadelerine yer verildi.

Cemaat-i İslami’nin açıklamasında, “İslâm'ın 5 şartından biri olan ve dinimizin büyük önem verdiği ibadetlerin başında zekât gelir. Zekât vermek, imkân sahibi her Müslümana farzdır. Ülkemizin dindar Müslümanları, zekâtı genellikle mübarek Ramazan ayında verirler. Çeşitli siyasi, sosyal ve dini kuruluşlar, dindar ve varlıklı Müslümanları zekât vermeye teşvik etmek için her yıl Ramazan ayında tartışmalar, seminerler-sempozyumlar düzenler. Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde Dakka'nın Mirpur kentinde 'İslam'da Zekâtın Önemi ve Önemi' konulu tartışma toplantısı düzenlendi. Cemaat-i İslami yöneticileri ve aktivistleri de dâhil olmak üzere 58 dindar Müslüman, bu toplantı sırasında tamamen haksız bir şekilde polis tarafından tutuklandı. Zalim hükümet bu tutuklamayla tarihin en kötü emsalini oluşturdu. Bu haksız tutuklamayı şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz” denildi.


İslâmiyet’in 5 şartından biri olan zekât ibadetinin kıymeti, mübarek Ramazan-ı Şerif ayı ile özdeşleşmiş durumda. Yılın her döneminde verilebilmesine rağmen, faziletli olması sebebiyle daha çok Ramazan aylarında verilen zekât, varlık sahibi her Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadet olarak biliniyor. Dünya üzerinde onlarca farklı İslâm ülkesinde, Cemaat-i İslami gibi İslâmi kuruluşların organize ettiği etkinlikler vesilesiyle zekât ibadeti teşvik ediliyor, zenginlerin mallarını yoksul ve fakirlere ulaştırması sağlanıyor. İslâm dininin ‘zenginin malındaki yoksul hakkı’ olarak tanımladığı zekât ibadeti sayesinde, toplumsal huzur ve refah ortamına çok önemli bir katkı sağlanmış oluyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı