CHP’li Sertel: TCDD’nin milyonları bir avuç AKP’li avukata aktarıldı

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TCDD’nin kendi bünyesinde 50’ye yakın maaşlı avukatı olmasına dikkat çekerek çok konuşulacak iddialarda bulundu.

GÜNDEM 07.01.2023, 15:05
5
CHP’li Sertel: TCDD’nin milyonları bir avuç AKP’li avukata aktarıldı
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TCDD’nin bünyesinde 50’ye yakın avukat olmasına karşın, 12 serbest avukatla sözleşme imzaladığını açıkladı.
Sertel söz konusu açıklamasında, sözleşme imzalanan avukatlar arasında AKP il yöneticileri de var. Sayıştay’ın tespiti ve uyarıları ile sözleşmeler 10 ay sonra feshedilirken, bu süre zarfında serbest avukatlara 25 milyon TL kanunsuz ödeme yapıldı. 
TCDD’nin 2021 yılı Sayıştay raporuna yansıyan bilgileri paylaşan İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, şunları söyledi:

“TCDD’nin kendi bünyesinde 50’ye yakın maaşlı avukatı olmasına rağmen 2021 yılı Ocak ayında icra ve diğer davaların takibi için 12 serbest avukatla sözleşme imzalanmış. Bu avukatlardan 4’ü İstanbul, Gaziantep, Samsun ve Sinop’ta olanlar AKP’nin içinden isimler. 25 milyonun içerisinden aslan payını bu dört avukat almış. Geri kalan 8 avukata da daha küçük miktarda paralar aktarılmış. Örneğin İstanbul’da AKP içerisinde etkin avukatlardan 8 ayda 9 milyon TL’lik ödeme almış. Gaziantep, Samsun ve Sinop AKP İl yönetiminde olduğunu öğrendiğimiz diğer üç avukat da 3 ila 5 milyon arasında ödemeler almışlar. Yalnızca 10 ayda TCDD’nin kasasından 25 milyon gibi bir para aktarılırken, Sayıştay bu olayı tespit edip üzerine gitmeseydi sözleşme süresi boyunca bu avukatlara ödenecek paranın 400 milyon lirayı bulacağı ifade ediliyor. TCDD’de bu işin başında 1. Hukuk Müşaviri Ercan Atasever var. Görevi kötüye kullanma, haksız menfaat sağlama suçları işleyen bu kişi hakkında ne bir soruşturma açıldı ne de görevden el çektirildi. Üstelik avukatlara ödenen paralar da geri alınamıyor. TCDD’nin dolayısıyla devletin milyonları bir avuç AKP’li avukata aktarıldı. Bu milyonluk vurgunu soru önergesi ile Ulaştırma Bakanına da sordum. TCDD’deki bu vurgun ile ilgili gereğini yapıp yapmadıklarını, bu ‘şanslı’ avukatların kimler olduğunu açıklamasını bekliyorum.
14 Ocak 2021 tarihli Genel Müdürlük oluru ile doğrudan 12 serbest avukatla imzalanan vekâlet sözleşmesi kapsamında; yaklaşık 7,9 milyon metrekarelik alanın kamulaştırma davaları ile 2 bin 300 adet icra ve diğer dava dosyalarının takip görevi, 2021 yılının Mayıs ayı sonu itibariyle söz konusu avukatlara devredilmiş. İlgili sözleşmelerin mevzuata aykırı olduğu ve yapılacak ödemelerin kurum zararı oluşturacağı gerekçesiyle Kurum tarafından serbest avukatlarla yapılan sözleşmeler, 13 Aralık 2021 tarihli Genel Müdürlük oluru ile feshedilmiş. Dava dosyalarının devredildiği tarihten sözleşmelerin feshedildiği tarihe kadar serbest avukatlara muhtelif tutarlarda toplamda 25 milyon TL ödeme yapılmış. TCDD avukatlarının takibi ile rahatlıkla yapılabilecek işler için serbest avukatlarla yapılan sözleşmelerde; aylık ödeme, harcırah, metrekare başı ücretin yanı sıra aynı dosya için mükerrer ödemeler de öngörülmüş. Serbest avukatlarla sözleşme yapılmasına ilişkin Genel Müdürlük Olurunun alındığı dönemde TCDD Hukuk Müşavirliğinde 2-33 yıl kıdeme sahip 44 avukat çalışmakta olduğu, hizmet alımına yönelik olarak bölge müdürlüklerinin bir talebi olmadığı gibi hizmet alımına ilişkin gereklilik ve zorunluluğa ilişkin herhangi bir personel ihtiyacı da gösterilmediği raporlarda mevcut. Özetle; hiç ihtiyaç olmadığı halde birilerine para aktarmak için sözleşme imzalanmış.
O yerde bulunan bir avukat veya vekili ile anlaşma yapılabileceği öngörülmüş olduğu halde; o yerdeki bir avukat yerine farklı yerlerdeki avukatların seçildiği tespit edilmiş. Farklı yerlerdeki avukatlar seçildiğinden, fazla mutat taşıt ücreti, yevmiye ve hatta konaklama ücreti ödenmesine neden olunmuş. Örneğin; İstanbul Barosuna kayıtlı bir avukata Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Bilecik ili ve ilçelerindeki dosyalar verilmiş. Yine Ankara Barosuna kayıtlı avukata İstanbul’daki icra dava dosyaları, Sivas Barosuna kayıtlı avukata İzmir ve çevresinde bulunan illerdeki dava dosyaları verilmiş. Gaziantep Barosuna kayıtlı avukata TCDD Adana Bölgesinin dibindeki dava dosyaları verilmiş. Dolayısıyla, kurum avukatları atıl bırakılırken özel bir sözleşme imzalanan avukatların daha çok para alması için her türlü yöntem denenmiş.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı