Çiftçiye kullandırılan faizli krediler tarımın kanserli hücresidir!

Saadet Partisi Edirne İl Başkanlığı, tarımda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında önemli bir çalışmaya imza atarak, çeltik ve ayçiçeğinin merkezi Edirne’den önemli bir mesaj verdi.

GÜNDEM 26.09.2022, 07:35
Çiftçiye kullandırılan faizli krediler tarımın kanserli hücresidir!
Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatı, Tarım Şûrası düzenledi. Ticaret Borsası Salonu’nda düzenlenen şûraya Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Sinan Tekin, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Demokrat Parti Edirne İl Başkanı Ayten Ercan, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ziraat oda başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.  Tarım Şûrası’nda düzenlenen panelde oturum başkanlığını Saadet Partisi Edirne İl Başkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Halil İbrahim İriş yaparken, panelde Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yanılmaz ve Millî Gazete yazarı Sadettin İnan birer konuşma yaptı.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Tarım Şûrası programının açılışında yaptığı konuşmada, tarımın önemine dikkat çekerek, tarım arazilerini gözümüz gibi korumamız gerektiğini bildirdi. Tarım ile toprağın birbirinden ayrılmayan etle tırnak gibi olduğunu ifade eden İriş, “Dünyada bilmem ama ülkemizde dehşet verici tarımsal alanların tahribatı söz konusu. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa 25 yıldan bu yana tarımsal alanlarda yüzde 15 civarında bir daralma var. Yapılaşma, betonlaşma gibi bu çok büyük bir şey. Çok şey üretebilirsiniz ama toprağı üretemezsiniz. Dolayısıyla ata yadigârı, ecdat yadigârı, şehitlerin bize emaneti olan bu vatanın bu topraklarını en güzel şekilde korumak hepimizin hakkı” dedi.

Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Sinan Tekin de yaptığı açılış konuşmasında, Kovid-19 salgınının tarımın önemini tüm dünyaya hatırlattığını belirterek, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi tarım sektörü bir ülkenin güvenlik meselesidir, can damarıdır. Tarım, orman ve hayvancılık ülkemizin kendi gücüyle ayakta durabilmesi için stratejik öneme sahip sektörlerden biridir. Bununla birlikte topraklarımız, iklimimiz, sahip olduğumuz bitkisel çeşitlilik, su potansiyelimiz ve yetişmiş insan faktörümüz en büyük güç kaynağımızdır. Bu münasebetle çiftçilerimizin desteklenmesi ve teşvik edilmesi ülke ve insanımız için hayati öneme sahiptir” dedi.

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, panelde yaptığı konuşmada, hayvancılık alanında yaşanan dişi hayvan kesimine dikkat çekerek, bu konuda mutlaka tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin hayvancılıkta yem girdisinde ciddi ithalatçı bir ülke olduğunu vurgulayan Öztürk, döviz kurlarının yükselmesi ve yurtdışında yem hammadde fiyatlarının artmasından dolayı Türkiye’de yem fiyatlarının yükseldiğini hatırlattı. Ancak artan yem fiyatlarının da hayvancılığı büyük bir krizin içine sürüklediğini ifade eden Öztürk, yem konusunda desteklerin mutlaka artırılmasının önemine işaret etti.

Edirne Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Erdoğan Yanılmaz ise panelde yaptığı konuşmada, hükümetin yanlış tarım politikalarından dolayı tarımın bu hale geldiğini ve bir an önce tedbirlerin alınarak tarım ve gıda konusunda önemli adımlar atılması gerektiğini kaydetti.
Yaşanan sıkıntılara değinen Yanılmaz, “Hayvancılık ve süt inekçiliği konusunda önemli bir yere sahibiz fakat peynir üretiminde markalaşamadık ve hak ettiğimiz yerde değiliz. Bu da bizim bir eksikliğimiz diye düşünüyorum. TÜİK’in açıkladığı 2022 yılı 2 çeyrek verilerine göre tarım sektörü yüzde 2,9 oranında küçülürken SGK verilerine göre de 2008’de 1,1 milyon olan çiftçi sayısı 2021’de 512 bine düştü. 2001 yılında 26,3 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisinin de 23,1 milyon hektara gerilediğini görmekteyiz. Bu yaklaşık 3,2 milyon hektar tarım alanı 20 yıl içerisinde değişik nedenlerle ekilemedi. Bunun en büyük nedeni tarım dışı kullanım, özellikle çok yaygınlaşmaya başladı. Bir an önce tarım dışı kullanımın önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.

Millî Gazete yazarı Sadettin İnan ise panelde yaptığı konuşmada, tarım sektörünün stratejik bir sektör olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yıllarca sektörle hiçbir alakası olmayan bakanlar tarafından yönetildiğini, diğer yandan Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ise son 3,5 yıldır çiftçiye hiçbir hizmet sunmadığını ancak böylesine önemli bir kurumun yağmalanmasına göz yumulduğunu kaydetti. Enflasyonun suçlusunun çiftçi olmadığını ancak enflasyonu artıracağı gerekçesiyle çiğ süt fiyatlarının artırılmamasının hayvancılıkta derin bir krize neden olduğunun altını çizen İnan, Gıda Komitesi gibi oluşumlarla üreticinin ürünlerinin kontrol altına alınmaya çalışılmasının ülkenin tarımsal üretimine büyük bir darbe vurduğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı