Çin, Türkiye'ye milyarlarca dolar aktardı!

Çin'in 'Kuşak ve Yol' projesi kapsamında yapılan projelerin finansmanını sağlamak için Türkiye dahil 22 ülkeye 2008-2021 yılları arasında 240 milyar dolar ödeme yapıldı.

GÜNDEM 28.03.2023, 20:15
3
Çin, Türkiye'ye milyarlarca dolar aktardı!
Çin'in, Kuşak ve Yol projesi kapsamında yapılan altyapı projelerinin kurtarılması için 2008 ile 2021 yılları arasında Türkiye de dahil olmak üzere 22 ülkeye 240 milyar dolar ödeme yaptığı ortaya çıktı. Dünya Bankası, Harvard Kennedy Okulu, AidData ve Kiel Enstitüsü tarafından hazırlanan ortak çalışmaya göre, kurtarma finansmanının yüzde 80'i son beş yılda kullanıldı ve ödemeler çoğunlukla orta gelir seviyesindeki ülkelere yapıldı.
Çin, dünya nüfusunun yüzde 65'ini ve 70 ülkeyi kapsayan büyük çaplı bir altyapı projesi olan Kuşak ve Yol Projesi'ni başlatmıştı. Bu proje, Asya, Afrika ve Avrupa'yı kara ve denizden altı ekonomik koridorla birbirine bağlamayı hedefliyor. Proje kapsamında limanlar, enerji santralleri, havaalanları, karayolları ve demiryolları gibi altyapı yatırımları yapılmaktadır.
Türkiye de Orta Koridor Girişimi ile projeye dahil olmuş ve demiryoluyla Gürcistan ve Azerbaycan'a, buradan da Hazar Denizi'ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı geçerek Çin'e ulaşan bir ulaşım ağı oluşturulmuştur.
Ancak, projeye dahil olan ülkelerin Çin'e olan borçları artması nedeniyle "borç tuzağı diplomasisi" eleştirileri yapılmıştır. Özellikle orta gelir seviyesindeki ülkelerin altyapı projeleri için aldıkları kredileri ödemekte zorlanmaları, Çin'in bu ülkeler üzerindeki etkisini artırmıştır.
Türkiye'nin Çin ile Haziran 2021'de yaptığı 5,5 milyar dolarlık swap anlaşması ise döviz rezervlerini artırmak için yapılmıştır. Dünya Bankası Ekonomi Monitörü, bu paranın Türk Lirası'nın değerini korumak için yurtdışı piyasalarda harcanan döviz rezervlerini artırmak için kullanıldığını bildirmiştir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı