Çocuklarımızı ifsad etmek isteyen zararlı yaklaşımlara dikkat!

İmam hatip liselerine son dönemde farklı yönlerden saldırılar var! ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Abdullah Ceylan, Millî Gazete’nin sorularını cevapladı.

GÜNDEM 27.08.2022, 08:10
2
Çocuklarımızı ifsad etmek isteyen zararlı yaklaşımlara dikkat!
İmam hatip liselerine son dönemde hakarete varan saldırılar yapılıyor. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde, devlet okulları olan, MEB müfredatına göre eğitim öğretim gören imam hatip okulları neden hedefte? İmam hatip liselerine son dönemde farklı açılardan yapılan saldırılar ne anlama geliyor?
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı Abdullah Ceylan, “Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı, toplumu ifsat etmek isteyen zararlı yaklaşım ve oluşumlardan korumanın önemli olduğuna inanıyorum. Çocuklarımızı suçlamayan, hedef göstermeyen ve dışlamayan bir anlayışa ihtiyacımız olduğuna inanıyorum” dedi.
Adnan ÖKSÜZ / ÖZEL RÖPORTAJ

İmam hatip liselerine son dönemde farklı açılardan yapılan saldırılar ne anlama geliyor? ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği İmam Hatipliler Kurultayı, 3-4 Eylül 2022 tarihlerinde Sivas’ta yapılacak. Neden Sivas?.. Ve de en önemlisi bu yılki kurultayda ‘tema’, ‘şiar’ ne olacak? İmam hatip liselerine yönelik saldırılarla, bu okulların ortaya koyduğu başarılar gölgelenmek mi isteniyor? 2 milyona yakın imam hatipli öğrenciyi muhatap alan, ülkemizin önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Abdullah Ceylan, tüm bu soruları ayrıntılarıyla Millî Gazete’ye değerlendirdi.

İmam Hatipliler Kurultayı il ve ilçelerdeki derneklerimizden gelen talepler dikkate alınarak her yıl farklı bir ilimizde yapılıyor. Her yıl farklı illerimiz kurultaya ev sahipliği yapmaya talip oluyor. Bu talipliler içinden her yıl bir ilimizi belirliyoruz. Bu yıl Sivas, kurultayımıza ev sahipliği yapacak ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen imam hatip mezunu ve mensubu derneklerimizin yöneticilerini ve mensuplarını misafir edecek.

Her yıl belirlenen tema kurultayda açıklanıyor ve derneklerimiz bir yıl boyunca tema çerçevesinde etkinlikler, programlar yapıyor. Yeni yılın temasını inşallah kurultay günü açıklayacağız. Kurultaylarımızda belirlediğimiz yılın şiarı geleneği, 2015 yılında dijital değişim ve dönüşümü yakalamak adına nitelikli yenilik kavramının seçilmesiyle başladı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından istikamet üzere olmanın önemini bir kez daha anladık ve o yıl istikamet üzere olarak belirledik şiarımızı. Ardından yine temel kavramlarımız ve değerlerimize vurgu yapan samimiyetle, bilgi ve hikmetle, ehliyet ve liyakatle, basiret ve ferasetle şiarlarını seçerek yolumuza devam ettik. Son olarak da yerin ve göğün yaradılış ölçüsü olan adalet ve merhameti kendimize rehber edindik. Bu yılkini de kurultayımızın ilk gününde inşallah deklare edeceğiz.

Yeni eğitim öğretim yılının tüm kademe ve türlerde okuyan öğrencilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Neslimizin yetişmesi için gayret eden, fedakârlık yapan öğretmenlerimize ve idarecilerimize de güzel bir eğitim öğretim yılı geçirmelerini diliyorum. Yeni eğitim öğretim yılında çocuklarımızın milli ve manevi değerlerle donanmış, ülkesine ve dünyaya örnek olacak bir bilgi, inanç ve ahlak formasyonuyla yetişmesini arzu ediyorum. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı toplumu ifsat etmek isteyen zararlı yaklaşım ve oluşumlardan korumanın önemli olduğuna inanıyorum. Çocuklarımızı suçlamayan, hedef göstermeyen ve dışlamayan bir anlayışa ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Olumsuzlara odaklanmak yerine çocuklarımızı, gençlerimizi anlayarak, onlara yol açarak ve onlarla konuşarak geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceğimize inanıyorum. Gençlerimize yol açalım, imkân verelim ve onlara güvenelim. iyi insan yetiştirmeyi ana hedef olarak görüyoruz

Öncelikle sınava giren, başarılı olan ve üniversiteye yerleşen tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor ve onlara üniversite hayatında başarılar diliyorum. Biz imam hatipliler derneğiyiz. Bu nedenle ilgimiz ve çalışma alanımız imam hatip okulları. Bu açıdan bakacak olursak ÖNDER İmam Hatipliler Derneği olarak başarıyı sadece akademik başarıya, sınav başarısına indirgemenin sağlıklı bir yaklaşım olmadığına inanıyoruz. Bu nedenle imam hatip okullarındaki program çeşitliliğini önemsiyoruz. Her bir öğrencinin başarılı olduğu farklı alanlar vardır. Sanat, spor, teknoloji, yabancı dil eğitimi ve akademik başarı önemli kuşkusuz. Ancak gençlerimizin farklı yeteneklerinin geliştirilmesi kadar milli ve manevi değerleri doğrultusunda sorumluluk sahibi, iyi insan yetiştirmeyi ana hedef olarak görüyoruz. İmam hatip okullarımız elbette sportif başarılarıyla, kültür ve sanat başarılarıyla, TEKNOFEST’te ortaya koydukları başarılarla öne çıktı. Üniversite sınavlarında da son yıllarda artan bir başarı grafiğimiz var. Örneğin üniversite sınavlarında son üç yılı baz aldığımız zaman;

* İlk yüzde 2020’de 27, 2021’de 42 ve 2022’de 57 imam hatipli öğrenci derecesi var.

* İlk beş yüze baktığımız zaman 2020’de 147, 2021’de 200 ve 2022’de 225 imam hatip derecesi görmekteyiz.

* İlk bin içinde 2020’de 279, 2021’de 387 ve 2022’de 436 imam hatip derecesi mevcut.

* İlk beş binde ise 2020’de 1.271, 2021’de 1.658 ve 2022’de 2.022 imam hatip derecesi görülür.

Bu başarı oranlarını; ilk on bin, ilk elli bin ve ilk yüz bin içinde de benzer oranlarda görmek mümkün. 2022 LGS’de 12 öğrencimiz Türkiye şampiyonu olurken LGS yerleştirmelerinde sınavla öğrenci alan okullarımızın kontenjanının yüzde 97’sinin dolduğu görülmektedir. Bu rakamlar bize diğer alanlarda olduğu gibi üniversite sınavlarında da imam hatip okullarımızın ciddi bir başarı ivmesi gösterdiğini söylüyor. gençlik kampları düzenliyoruz.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği olarak çok farklı alanlarda birbirinden güzel projeler yürütüyoruz. Türkiye’nin birçok bölgesinde imam hatipli gençlerimize yönelik gençlik kampları düzenliyoruz. Böylece imam hatipli gençlerimizin tanışıp kaynaşmalarına imkân hazırlıyor, verimli ve güzel vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Ayrıca üç yıldır yürüttüğümüz ve yüzlerce imam hatipli gencimizin katıldığı “Türkiye’nin Önderleri” projemizle her yönden donanımlı bir gençliğin yetişmesine gayret ediyoruz. Yine imam hatipli gençlerimize yönelik Fikir Yumağı Atölyeleri, Her Kitap Yeni Bir Hayat, Peygamberim Önderim 40 Hadis Yarışması ve Çelebi Projesi, Teknoloji Atölyesi gibi çalışmalar yaptığımız faaliyetlerden bazıları. Önümüzdeki dönemde de gençlerimize yönelik eğitim ve kişisel gelişim çalışmalarımız devam ederken, yayın çalışmalarına da ağırlık vereceğiz. İki yıl önce kurduğumuz ÖNDER Yayınları bünyesinde pek çok çalışmayı aynı anda sürdürüyoruz. Bu çalışmalar arasında çocuklarımız için medeniyetimizin önde gelen isimlerinin hayat öykülerinin işlendiği çizgi roman serimiz, gençlerimize ufuk açacak kavramlar öykü setimiz var. Geçen dönemde birinci cildini yayınladığımız sözlü tarih çalışmamız İmam Hatip Neslinin Önderleri serimize devam ediyoruz.  Ayrıca dergilerimizi de hatırlatmak isterim; 1963 yılından beri yayın hayatına devam eden Tohum dergimiz “Fikre, sanata, ruha” sloganıyla okurlarıyla buluşuyor. Gençlerimiz için gençlerimizin dilinden Sade Soda hem ufuk açıcı hem de pek çok güncel konuyu enine boyuna irdeleyen, gündeme taşıyan yayınlarıyla yoluna devam ediyor. Ortaokul dergimiz Karpuz, adıyla müsemma taptaze, serin ve ferahlatan bir üslupla çocuklarımızla buluşuyor. Akademi dünyasının kaleminden eğitim camiamıza temel meseleler üzerine makaleler, tezler ve araştırmalar sunan Talim dergimiz ise alanındaki nadir örneklerden biri olarak çalışmalarını sürdürüyor.

İmam hatip okullarını tercih eden ve bu okulların ikliminde eğitimlerine devam eden gençlerimiz hem İslami ilimleri hem de fen ve matematik bilimleri, sosyal bilimler, spor ve sanat gibi zengin bir formasyona sahipler. Dolayısıyla bu zengin içerik onların bilgi ve fikir dünyasını geliştirecektir. Kitap okuyarak bu gelişmeyi daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde sürdürebilirler. Bunun yanı sıra gençlerimize ilgi ve kabiliyetlerini geliştirecek sosyal faaliyetlere katılmalarını öneririm. Zamanı iyi kullanmak önemli. Zamanı güzel, doğru ve faydalı işlerde verimli bir şekilde kullananlar elbette her zaman kazançlı olurlar. İmam hatip okullarının öncüsü Celal Hoca’nın dediği gibi “Hayat, güzel insanlarla güzel yerlerde, güzel işler yaparak geçirilen güzel anlardır.” Hayatı bu çerçevede yaşamalarını diliyorum.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı