Cumhur İttifakı’nın “Mahir Ünal” imtihanı

AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal’ın cumhuriyet rejimini harf devrimi üzerinden eleştirmesine en büyük tepki Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Bahçeli’den geldi.

SİYASET 27.10.2022, 07:35
Cumhur İttifakı’nın “Mahir Ünal” imtihanı
Cumhur İttifakı’nda “Mahir Ünal imtihanı” başladı! Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal’ı sözlerinden dolayı hedefe koyması, kulisleri hareketlendirdi. Bahçeli’nin sözleri üzerine Ünal’ın görevden alınacağı ifade edilirken, Erdoğan ve AKP’nin önemli isimlerinde ise ‘taviz tavizi doğurur’ endişesi yaşanıyor. Bir taraftan MHP ile ittifakını bozmak istemeyen iktidar, diğer taraftan ise Bahçeli’ye karşı sürekli taviz veren taraf olmak istemiyor. AKP’nin önemli isimlerinin parti içerisinde 2’nci Soylu vakasının yaşanmasını istemediği ve Bahçeli’nin eleştirilerine karşı Mahir Ünal’ın arkasında durulması gerektiğini savunduğu öğrenildi.
AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal’ın, geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda yaptığı konuşma, tartışmaları da beraberinde getirdi. Konuşmasında cumhuriyet rejimini harf devrimi üzerinden eleştiren Ünal, “Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır. Mesela Fransız devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi Mao’nun Çin kültür devrimidir. Lügate dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir.” görüşünü savunmuştu.
Ünal’ın bu açıklamalarına en sert tepki ise Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi.
Bahçeli, Ünal’ın tutumunu ‘özgüven eksikliği’ olarak yorumlayarak, “Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıllık Türk tarihinin ana güzergâhından kategorik bir kopuş, kesif bir ayrılış, keskin bir sapış olarak görülemeyecek, asla gösterilemeyecektir. Yani Cumhuriyet şerefli geçmişimizin bir antitezi değildir. Cumhuriyet’in Türk kültürüne, Türk diline, düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler talihsiz, tarifsiz ve temelsiz bir yanlışın pençesindedir. Önyargıların hükmüyle, ideolojik katılıklarla Cumhuriyet’in anlaşılması ve anlatılması mümkün değildir. Bugünkü Türkçemizle düşünce oluşturamayacağımızı söylemek gerçekleri çarpıtmaktır, nesnel gelişmelere aykırıdır, dilimizi karalamaktır, nihayetinde özgüven eksikliğidir.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın nasıl bir adım atacağı ise merak konusu Bahçeli’nin eleştirisinden sonra Ünal’ın grup başkan vekilliğinden alınabileceği tartışmaları da başladı. Ancak AKP’nin önemli isimlerinin Bahçeli’nin eleştirisi üzerine Ünal’ın görevden alınmasının taviz olarak yorumlanabileceği ve parti içerisinde 2’nci Soylu vakasına dönüşeceğinden endişe ettiği öğrenildi. Bu durumda hem ittifaka zarar vermemek hem de Bahçeli’ye karşı taviz vermek istemeyen Erdoğan’ın nasıl bir adım atacağı ise merak konusu. Ancak parti içerisinden alınan bilgilere göre Ünal’ın kesinlikle görevden alınmayacağı yönünde.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı