Son Dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir yandan da gözümüz uzayda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Denizcilik Tersanesi'nde, Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk'un Hizmete Giriş Töreni'nde konuştu.

GÜNDEM 14.01.2022, 15:05 14.01.2022, 23:41
5
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir yandan da gözümüz uzayda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk'un hizmete giriş töreninde "Gözümüz uzayda, fırlatma ve uydu sistemleri geliştirme çalışmalarımız sürüyor" dedi.  
Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:
"Savunma sanayinde bağımsız olamayan milletlerin geleceğe güvenle bakmasının mümkün olmadığını, son yıllarda çevremizde yaşanan hadiseler bir kez daha gösterdi. Yaptığımız atılımlarla ülkemiz oynanan oyunları bozan bir konuma ulaştı.
Türkiye, gizli açık bütün ambargolara rağmen terörle mücadeleden, sınır ötesi harekatlarına kadar tüm hamleleri yapabilmesini savunma sanayindeki ilerlemesine borçludur.
Türk savunma sanayi ürünlerini kullanan ülke sayısı da artıyor. Bu yıl sonunda 4 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Geçmişin eksiklerini giderdik, bugünün hazırlığını yapıyoruz. Ar-Ge yatırımları artırarak yüksek teknoloji sistemlerini hayata geçirmeye önem veriyoruz.
Malzeme ve imalat teknolojilerinde dünyadaki ileri ülkeler seviyesini yakalama yolunda ilerliyoruz. Bir yanda da gözümü uzayda. Gerek fırlatma, gerekse uydu sistemleri geliştirmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor.
3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin korunabilmesi Mavi Vatan'la mümkündür. Milli savaş gemilerimizi, amfibi gemilerimizi, lojistik gemilerimizi, botlarımızı kendimiz üretebiliyoruz. Yüzde 70'e varan yerlilik oranına ulaştık. Silahlı insansız deniz araçları üretiyor, bunların sürü şeklide hareket eden hali üzerinde çalışıyoruz.
Geçtiğimiz yıl bu günlerde dışarıdan temin edemediğimiz her bir sistemin alternatifini geliştirerek, İstanbul'u denize indirmiştik. Bugün ilk istihbarat gemisi Ufuk da milli mühendislik kabiliyetleriyle inşa edildi.
Ülkemiz, hali hazırda bir savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştiren 10 ülke arasında yer alıyor. Bu başarıda bakanlıklarımızın ve Savunma Sanayi Başkanlığımızın, Genelkurmayımızın, Deniz Kuvvetlerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörün, KOBİ'lerin çok faydaları vardır.
Ülkemiz tersanelerinde kendi ihtiyaçlarımız yanı sıra dünya için de gemi ve botlar yapılıyor. 25 ülkeye 180 deniz platformu ihracatı gerçekleştirdik. Bu konuda yeni hayırlı haberler de alacağız.
Bir adım daha ileri giderek, yüksek teknoloji gerektiren sistemlere odaklanıyoruz. Firkateynlerimizin dikey atım sistemlerinin artık yerli ve millisine sahibiz. İstanbul ve diğer 34 firkateynimizde yerli ve milli dikey atım sistemi ve yerli ve milli füzelerimiz olacak.
Atmaca, Gökdeniz füzelerimiz, Çafrat, Akrep gibi radarlarımız silah, sensör ve sistemi kendimiz tasarlayıp üretebiliyoruz. Donanmamızı daha da güçlendiriyoruz. TF-2000'in ihalesine çıkıyoruz. Deniz ve hava gücümüze çarpan etkisi oluşturacak amfibi gemimizi Anadolu'yu hizmete alıyoruz.
İHA ve SİHA'ların yanı sıra insansız ve otonom deniz araçlarının da kullanılabileceği kara-deniz-havanın müşterek çalışabileceği sistemler oluşturuyoruz. Yerli ve milli imkanlarla üreteceğimiz uçak gemimizin sağlayacağı deniz-hava gücümüzle dünyanın en üst ligine de çıkmış olacağız.
Hedefimiz savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye'dir. Tüm girişimcilerimiz ve firmalarımızın yanındayız.
Geçtiğimiz günlerde 95'inci kuruluş yıldönümünü geride bıraktığımız MİT, yaptığı hizmetlerle milli güvenliğimize önemli katkılar sunuyor. Teşkilatımız siber güvenlikten yapay zekaya kadar kapasitesini güçlendiriyor. Hizmete alacağımız istihbarat gemimiz yeni bir imkandır. Bu gemimiz sayesinde kara ve havada olduğu gibi denizlerde de gücümüzün artacağına inanıyorum. Bir sonraki adım uydu ile bunları en etkin şekilde kullanmak olacaktır.
Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de teşkilatımızı destekleyerek büyük ve güçlü Türkiye inşasında daha fazla katkı vermeye çalışacağız.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı