Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Biden görüşmesi sonrası kritik açıklamalar!

Brüksel'deki 28. NATO liderler zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden'le yaptığı görüşmenin ardından basın açıklamasında bulunuyor.

GÜNDEM 14.06.2021, 21:40
9
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Biden görüşmesi sonrası kritik açıklamalar!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Biden'le yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapıyor. 
 Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:
"Kıymetli basın mensupları, saygı değer misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. NATO Zirvesi vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum.
Yaptığımız görüşmelerin tüm insanlık için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Köklü değişimlerin bir dönemden geçiyoruz. Bölgesel aktörlerin karar alma sürecindeki etkisi ve ağırlığı günden güne artıyor. Son 1,5 yıldır insanlığın gündemini belirleyen koronavirüs salgını bu süreci hızlandırdı. Bu salgın, küresel sistemdeki yapılsa sorunları bir kez daha gözler önüne serdi. Salgının yansımalarını ekonomiden, ticarete, toplumsal güvenliğe kadar salgının artçı sarsıntılarına şahit oluyoruz.
Akdeniz'den Karadeniz'e, Avrupa'dan Asya'ya kadar NATO'ya ihtiyaç duyulan her yerde ittifak sorumluluk üstlenmelidir. NATO'nun küresel sınamalar karşısında daha etkin olmalıdır.
Zirve vesilesiyle özellikle ABD Başkanı Joe Biden az evvel bir araya geldik. İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını teşkil edecek zirveyi tamamladık. Zirve toplantısında NATO'nun güvenliğine yönelik tehditler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Temel ilkelerden taviz verilmemesi gerektiğini vurguladık.
Terörle mücadele başta olmak üzere Türkiye'nin beklentilerini müttefiklerimize bildirdik. Terör meselesine örgütler arasında sınıflama yapan, çarpık anlayış ne yazık ki kendini koruyor.
DEAŞ tehdidinin yeni isimler altında barlığını sürdürmesi, terörle mücadelede teavzi verilmemesi gerektiğini göstermiştir. Sınır ötesi operasyonlarımız sayesinde 8 bin 200 kilometre alanı terörden temizledik.
Cumartesi günü İdlib'de Şifa Hastanesi'ne saldıran terör örgütü YPG/PKK 14 sivili öldürmüş, 32 kişiyi yaralamıştır. Bu kanlı örgütün yüzünü bir kez daha göstermiştir. Müttefiklerimize terör örgütü PKK/PYD'ye verilen desteğin sona erdirilmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdik. Bugüne kadar 9 bine yakın YTS yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Ayrıca 100 bini aşkın terör şüphelisine ülkemize giriş yasağı koyduk.
Mülteciler konusunda Türkiye'ye verilen taahhütlerin birçoğu yerine getirilmedi.
Dağlık Karabağ'da 30 yıl aradan sonra huzur tecelli etti. Kalıcı barışın yer aldığı yeni bir dönemin kapısı aralandı. Temennimiz, müttefiklerimizin Türkiye ile tam bir dayanışma sağlamasıdır.
ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldik. Biden'la kapsamlı görüş alışveririşinde bulunduk. Hem görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri hem de iş birliği imkanlarını yapıcı bir şekilde ele aldık. Türkiye, bu bölgelerde aldığı inisiyatiflerle DEAŞ'la mücadeleye destek vermenin yanı sıra, müşterek çıkarlarımızın savunucusu olmuştur.
Salgın sonrası ortaya çıkacak yeni fırsatları da ele alarak ekonomik ilişkileri değerlendirdik. Doğrudan diyalog kanallarını doğru ve düzgün bir şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık.
Neticede son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. Her alanda karşılıklı saygı ve verimli bir iş birliği dönemi olması konusunda önemli bir adım atıldı. Türkiye ile ABD ilişkileri arasında çözülemeyecek hiçbir konununun olmadığını düşünüyoruz. İş birliğimizi artıracağız.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı