Cumhurbaşkanı gübre fiyatları konusunda yanlış mı yönlendiriliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında Tarım Kredi Kooperatiflerinin piyasadan pahalıya sattığı gübre fiyatlarında yapılacak indirimi müjde olarak açıklaması dikkat çekti.

GÜNDEM 27.12.2022, 00:50
3
Cumhurbaşkanı gübre fiyatları konusunda yanlış mı yönlendiriliyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarım Kredi’de zaten piyasa fiyatları üzerinde satılan gübre fiyatlarında yüzde 13 indirimi bir müjde olarak açıklaması, “Cumhurbaşkanı gübre fiyatları konusunda doğru bilgilendirilmiyor mu?’ sorusunu gündeme getirdi.
Gübre fiyatları çiftçinin cebini yakmaya devam ederken, çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübrenin piyasadan daha pahalı satılması tepkilere neden oluyordu. Gübre fiyatlarında son dönemde bir düşüş yaşanırken, üre gübresi firma bayi satış fiyatı 12400 ile 12700 TL/tona kadar düşmüş durumda. Tarım Kredi Kooperatifleri ise en son iki hafta önce üre gübresinde tonda sadece 160 lira indirim yaparak 14100 TL/tondan 13940 TL/tona düşürmüştü.

Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti: “Bugün bir müjde çiftçi ve tüketicilerimize vermek istiyorum. Salgın sonrasını fırsat bilerek haksız kazanç peşinde koşanlarla mücadelemizi sürdürüyoruz. Çiftçilerimizin temel ihtiyaçlarının başında gelen, gübre ve karma hayvan yeminde daha önce bir dizi indirimi hayata geçirmiştik. Şimdi en önemli girdi olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemi fiyatlarında indirim yapıyor, fiyat sabitlemesine gidiyoruz. İlkbahar döneminde yoğun olarak kullanılan kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13'e varan indirim uygulayacak. Aynı şekilde karma yemde de yüzde 5'e varan indirim yapılacak. En az bunun kadar önemlisi gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz”

Gübre firmaları son günlerde arka arkaya kampanyalar yaparak gübre fiyatlarını aşağıya çekmeye başlamışlardı. Firmaların yaptığı indirimle birlikte Tarım Kredinin fiyatları ile piyasa fiyatları arasındaki makas daha da açılmıştı. Geçtiğimiz hafta Gemlik Gübre, üre gübresinde 1 günlük yeni yıl kampanası yaparak Granül Ürenin fiyatını 13500 TL/tondan 10995 TL/tona indirmişti. Mevcut durumda üre gübresinin firmalar arası bayi satış fiyatı ise 12400 ile 12700 TL/ton arasında değişiyor.

Piyasada ortalama 13 bin ile 13500 TL/tondan satılan üre gübresi Tarım Kredi Kooperatiflerinde ise iki hafta önce yapılan indirime rağmen çiftçiye 13940 TL/tondan satılıyordu. Yapılacak yüzde 13 indirimle üre gübresinin fiyatı nihayet piyasa fiyatlarının altına inerek 12128 TL/tondan satılacak. Ancak üre gübresinde yüzde 13 indirim yapılıp yapılmayacağı ise Tarım Kredi’nin yarın açıklayacağı fiyat listesi ile belli olacak.

Tarım Kredi Kooperatiflerinde, üre gübresinin dışında diğer gübre çeşitlerinde de piyasa fiyatlarının üstünde satış yapılıyordu. Örneğin Amonyum Sülfat Tarım Kredi Kooperatiflerinde 6 bin 690 liraya satılırken, piyasada Amonyum Sülfat fiyatları 5 bin 100 liraya kadar düşmüş durumda.

Çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübreyi bugüne kadar piyasa fiyatlarının üstünde satarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasadan pahalıya satılan gübre fiyatlarında yapılan indirimi çiftçiye müjde olarak açıklaması, gübre fiyatları konusunda doğru bilgilendirilmediğini gösteriyor.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı açıklama ile Tarım Kredi Kooperatifleri gübre fiyatlarında yüzde 30 indirime gitmişti. Ancak Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübre fiyatlarında yaptığı yüzde 30 indirim sadece bir ay sürmüştü. Tarım Kredi Kooperatifleri, Erdoğan’ın bu açıklamasından bir ay sonra 19 Mart’ta gübre fiyatlarına yüzde 30’un üstünde zam yapmıştı. Şubat ayında yapılan indirimle üre gübresinin fiyatı 9200 TL/tona düşerken, Erdoğan’ın bugün açıkladığı indirimle birlikte üre gübresinin fiyatı 12128 TL/tona inmiş olacak. Çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi’de geçmişte yaşanan gübre çelişkisinin, yaklaşık 1 yıl önce Tarım Kredi’ye atanan Hüseyin Aydın döneminde de devam etmesi kurumda yaşanan yönetim sorununun devam ettiğini gözler önüne seriyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı