Cüneyt Akman AKP'ye mühlet verdi: Dolar bir anda 30 TL'yi aşacak

TCMB'nin PPK kararı sonrasında dolar kuru 17.30 seviyesini koruyor. Ünlü ekonomist Cüneyt Akman, "Döviz bulunmaz ve enflasyon böyle giderse dolar kuru 30 TL ve üstüne çıkacak" dedi.

EKONOMİ 24.06.2022, 17:10
4
Cüneyt Akman AKP'ye mühlet verdi: Dolar bir anda 30 TL'yi aşacak
Dolarda yükselişin nereye kadar devam edeceği merak ediliyor. Mayıs ayında 13,45 seviyesindeki dolar kuru hızla yükselerek 17 TL'yi aşmıştı. Haziran ayın başından bu yana 17 TL'nin üstünde seyreden dolar kuru Merkez Bankası'nın arka kapıdan gerçekleştirdiği rezerv satışlarıyla dolar 17.35 TL seviyelerinde tutunmaya devam ediyor. 
Dolar kurunun ne olacağına ilişkin ünlü ekonomist Cüneyt Akman'dan dikkat çeken yorum geldi. Akman, acil bir şekilde döviz bulunmazsa ve yüksek enflasyon böyle devam ederse 2018 yılındaki gibi dolar kurunun bir anda iki kat artacağını söyledi.

Uzman Ekonomist Cüneyt Akman, ''Eğer bir yerlerden acilen 5-10 milyar dolar değil, 50 milyar veya 60 milyar dolar civarı bulunamaz ise korkunç şeyler olabilir. Öyle 19 TL, 20 TL seviyelerinin hepsi iyimser tahmin. Böyle gider ise dolar 30 TL'yi aşacak.'' dedi.
Açıklamalarına devam eden Cüneyt Akman, ''Bölye gitmesi için hiçbir sebep yok ancak alınan kararlar ortada. Merkez Bankası bütün işlevini yitirmiş. Enflasyonu düşürmek için hiçbir şey yapmıyorlar. Bari toplantı da yapmayın boşu boşuna! Çekilin istifa edin o zaman.'' diyerek tepkisini ortaya koydu.

Cüneyt Akman enflasyon konusunda da uyarılarda bulundu ve çarpıcı açıklamalar yaptı. Akman, '' Siz enflasyonu durduramazsanız,  TÜİK'in açıkladığı o yüzde 70'li seviyeler bir kenara işler daha da kötüleşebilir. Bakın eğer yüzde 100 enflasyonu sürdürürseniz, birde kasıtlı olarak tutmaya çalışırsanız dövizi 2018'deki gibi o zaman bir anda şok artış yaşarız. Hatta bir anda iki katına yani 30 lira ve üzerine çıkar!'' dedi.
Öyleki Uzman Ekonomist, ''Türk lirası bunları haketmiyor. Şu anda yanlış politikalar uygulanıyor, en azından keşke hiçbir şey yapmasalar bari. Bu politika bırakılır ve biraz daha mantıklı işler yapılırsa, Türk lirası biraz gevşeme yaşar ve 15 TL seviyelerine gelir. Böylece cari denge daha makul seviyelere iner.'' diye belirtti.

Akman, ''Seçim dönemi yaklaştığı için acı tedbirlere yanaşmıyorlar. Karşılıksız para basıyorlar şu anda bu sistemi sürdürmek için. Seçim döneminde daha net ortaya çıkacak. Bu paralar iktidara yakın şirketlere dağıtılıyor. Hatta batak projelere gidiyor bu paralar.'' ifadesinde bulundu.
Sistemle ilgili eleştirilerine devam eden Cüneyt Akman, ''Bu çark döndüğü müddetçe Türkiye'de enflasyon durmaz. Çünkü oradan doğan açığı karşılıksız para basarak karşılamaya çalışıyorlar. Sonra daha fazla enflasyon ortaya çıkıyor. Bunu belirli bir süre durdurabilirsiniz, azaltabilirsiniz ama asla önleyemezseniz. Bu süreci geciktirdikçe etkisi daha fazla olur. Bu yüzden çok değil bakın 5-6 aylık süre içerisinde dolar 30 liranın üzerini görecek. Eğer böyle devam ederlerse...'' dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı