Demans nedir? Demans belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?

Demans hastalığı sık sık yaşlılarda görülebilen bir hastalıktır. Yaşamsal aktiviteleri etkileyen demans belirtileri arasında unutkanlık da vardır. Peki, Demans nedir? Demans belirtileri ve tedavisi...

SAĞLIK 28.09.2021, 15:35
46
Demans nedir? Demans belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?
Ülkemizde sık sık rastlanan demans hastalığı genellikle yaşlı insanlar görülüyor. Tedavi ile hastalığın ilerleyişi durdurulsa da günlük zihinsel yetenekler eskiye nazaran sağlıklı olmuyor. 

Demans sadece bir hastalık ismi değildir. Bilişsel işlevlerin bozulmasıyla ortaya çıkan demans düşünce, bellek ve zihinsel yeteneklerin günlük yaşamsal aktivitelerini etkiler ve bunama olarakta biliniyor. Genellikle yaşlılarda görülen demans Alzheimer hastalığı ile karıştırılıyor. Uzmanlar demans hastalığını Alzheimer hastalığının bir türü olarak görüyor. Demans hastalığında unutkanlık da ön plandadır.

Demansa birçok hastalık neden olabildiği gibi en sık demansa yol açan hastalık Alzheimer hastalığıdır. Demans damar hastalıkları, Parkinson hastalığı sonucu olabilir. Demans hastalığı, beyin hücrelerinin hasar görmesine bağlı olarak kaynaklanmaktadır.

Demans belirtileri arasında; hafıza bozulması, anlamsız farklı kelimeler kullanılması, kişinin bildiği yolu kaybetmesi, isimlerin, telefon numaralarının unutulması, neden-sonuç ilişkisi yeteneği kaybolması, sürekli aynı şeyleri tekrar etmek vardır.

Demans hastalığının ilerleyişi tedavi ile yüzde yüz durdurulamasa da çeşitli yöntemlerle ilerlemesi yavaşlatılabiliyor. Demans hastalığı tedavisi için hastanelerin Nöroloji bölümlerine başvurmanız gerekiyor. 
Demansı olan hastaların düzenli olarak nöroloji ve psikiyatri doktorları tarafından takibi önemlidir. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı