Diş çürüklerinin tedavisini Diş Hekimi Dr. Birkan Taha Özkan anlattı

İleri seviye diş çürüklerinin tedavisini Mersin Diş Hekimi Dr. Birkan Taha Özkan anlattı

SAĞLIK 14.12.2021, 20:50
51
Diş çürüklerinin tedavisini Diş Hekimi Dr. Birkan Taha Özkan anlattı
Diş çürükleri başlı başına bir sorunken, bir de bu çürüklerin daha da ilerlediğini düşünürsek, bu hassasiyetle ele alınması gereken bir sorundur. İleri seviye diş çürükleri, uygun yöntemlerle tedavi edilmeli, çürüklerin hasar ilerlemesi durdurulmalıdır. Mersin diş çürüğü tedavisi denildiğinde, uzmanlığı, bilgisi ve tecrübesi ile akıllara gelen Dr. Birkan Taha Özkan ileri seviye diş çürüklerinin tedavisini anlattı. Üstelik diş çürüklerine dair en çok sorulan soruların cevaplarını da yine röportajımızda bulabilirsiniz. Diş tedavilerine karşı ön yargıları olanlar da bu röportajdan sonra farklı düşünmeye başlayacak.

Diş eksikliği bazen sorun olarak görülmüyor, var olan dişlerimle yiyebiliyorum gözüyle bakılıyor ve yemek yerken diğer diş tarafın kullanılması çiğnemede çözüm olarak değerlendiriliyor. Ancak bize gelen hastalar, uygulanan tedavinin ardından bu bakış açısının ne kadar yanlış olduğunun farkına vardığını söylüyor. Çünkü diş eksikliği olan bölgede kullanılamadığı için ve dişli olan sağlam tarafta da aşırı çiğneme kuvvetine bağlı sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Bu durumları şöyle bir teşbihle açıklayayım; işleyen demir ışıldar ancak bir süre sonra demir aşırı kullanımdan dolayı yorgunluğa uğrar ve hızla yıpranır, dişsiz olan bölgeyi de etkin kullanamadığımız için işlemeyen demirin paslanması gibi düşünebilirsiniz. Diş eksikliğinde birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz; diş eksikliği olan bölgeye komşu dişler eğilmeye başlar, diş aralanmaları, yiyecek artığı sıkışmaları, diş eksikliği olan bölge komşu dişlerde gizli çürükler oluşur, dişsiz olan tarafta dişeti hastalıkları gelişir, diştaşı ve plak oluşumu artar, ağız kokusu oluşur, dişeti çekilmeleri başlar, çene kemik erimeleri ilerler, ağızdaki diğer dişlerde çürümeler oluşur,  dişsiz olan bölgeyle çiğneme yapılamayıp sağlam olan dişler tarafıyla sürekli çiğneme yapılacağından ve bu tek taraflı çiğnemeye sebep olacağından çene eklem problemleri ortaya çıkar. Dişsiz olan bölge dışındaki sağlam bölge ile aşırı çiğneme yüzünden de dişler kökten yorgunluğa ulaşıyor ve yükü kaldırmakta zorlanıp dişlerde eğilmeler ve çapraşıklıklar oluşuyor, dişli bölgedeki özellikle öncelikle önceden tedavi görmüş olan dişler hata vermeye başlıyor. En iyi diş tedavi yöntemlerinin kullanılsa bile dişsizlik durumunda dişleri sorunlara karşı çaresiz bırakıyor. Bu nedenle diş eksikliği tek bir diş eksikliği olsa bile mümkün olabilen en kısa zamanda uygun tedavi yöntemleriyle dişli hale getirilmelidir ve ihmal edilmemelidir.

Elbette ki, çürük dişi kurtarmak, dişin durumuna, çürüğün seviyesine bağlıdır. Ancak günümüzde uygulanan diş çürüğü tedavileri ile çürük dişi kurtarmamız mümkün olabiliyor. Pek çok farklı yöntemden söz edebiliriz. Bu yöntemlerden hangisini kullanacağımızı ise bize diş söylüyor. Çürüğün ilerleme seviyesi, dişin köklerinin sağlamlık durumu, kişinin genel sağlığı, ağız diş ve çene dinamiği, kişisel ağız alışkanlıkları ve kurtarılması planlanan dişin hasar seviyesi değerlendirilerek çeşitli diş tedavileri ve diş operasyonları arasından seçim yapılabilir veya bazı tedaviler birlikte de uygulanabilir.

Bazen şöyle sorular alıyoruz; çürük dişe ne iyi gelir? Çürük dişe iyi gelecek olan şey doğru bir tedavi veya tedavi yöntem zinciridir. Aksi halde çürük ilerlemeye devam eder ve daha büyük kayıplara sebep olur. Günümüzde tercih edilen ve etkin bir şekilde uygulanan diş çürüğü tedavileri ve diş kurtarma operatif yöntemleri ise çok fazla… Örneğin, oldukça başarılı sonuçlar veren bir diş kurtarma operasyonundan söz edebiliriz. İki köklü bir dişin, çürüyen hastalıklı tek kökünü alıp, kalan sağlıklı kısmı da sağlam korunarak kaplama ile koruyarak, çiğneme etkinliğine yüksek katkıda bulunulduğunu söyleyebilirim. Bu sayede hem dişin sağlıklı kısmını korumuş oluyoruz, hem de ağzın dinamik yapısını sürdürerek düzenli bir ağız diş ve çene sağlığı görünümüne ulaşıyoruz. Bir diğer diş kurtarma operasyonu ise hastalıklı kök uçlarına sahip dişlerde, dolgu ve kanal tedavisi ve hatta kanal tedavisi yenileme yöntemleri gibi bir çok diş tedavi yöntemleriyle kurtarılamadığından emin olunduktan sonra ve olumlu sonuç alınamadığı durumda diş kurtarma operasyonları devreye alınabilir.  Kök uçları hasta olan bu tür dişlerde bazı durumlarda dişi çekip, köklerindeki çürük adını verdiğimiz kötü iltihabi kistik dokuyu temizledikten sonra, diş tekrar yerine yerleştirilebilir. Ortalama 1 aylık süre ile dişin braketler aracılığıyla desteklenmesi sonrasında yüksek başarı şansına sahip olan bu operasyon sayesinde sağlıklı bir şekilde dişlerinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Her ne kadar şaşkınlık yaratsa da bu diş kurtarma operasyonel yöntemi de etkin bir şekilde uygulanabiliyor. Üstelik bu yöntemler riskler az olan seçimlerdir ve bir diş çekimi kadar basit işlemlerdir.

Diş kökü iltihabının tedavisi, sanıldığı kadar zor ya da imkânsız değil. Diş çürükleri arasında değerlendirilen diş kökü iltihabı, pek çok farklı sebeple ortaya çıkabiliyor. Belki küçüklükte alınan darbe sonucu veya başarısız bir kanal tedavisi sonrası da görülebilir. Diş kökünün içindeki iltihap kanal tedavisi ile boşaltılabilir ancak diş kök iltihabı kanalın içinden kanal tedavisi yöntemiyle çıkarılamazsa, kökün iltihaplı kısmı ve kök ucu birlikte diş kurtarma operasyonuyla çıkarılır. Bunun için diş etinden diş kök ucuna doğrudan giriyoruz ve doğrudan iltihaplı bölgeye ulaşıyor. Dişin kök ucuyla kök ucu çevresindeki iltihabi kistik yapı birlikte çıkarılır ve sıklıkla diş kök geri kalan üçte ikisi sağlam kaldığı için diş ve çevresinde dişi tutan kemik de sağlıklı kalıyor. Dolayısıyla geriye kalan kök çiğneme kuvvetini kaldırabilecek dayanımda oluyor. Bu diş kök ucu ve iltihabi kistik yapıların temizlenmesinin ardından, diş eskisi gibi sağlıklı bir şekilde kullanılabiliyor. Bu yöntem aynı zamanda ileri diş çürükleri durumunda dişi kurtarabileceğimiz operatif yöntemlerden bir diğeridir.

Dişlerin farklı noktalarda çürümeye başlaması ve çürümenin farklı şekillerde ilerlemesi söz konusu olabilir. Ancak şanslıyız ki, günümüz geliştirilen çeşitli teknikler ve diş teknolojileri bize diş çürümesi durumunda etkin müdahalelerde bulunma kabiliyeti kazandırıyor. Yani endişelenmeden, diş çürümesine karşı bu tedavileri tercih edebilirsiniz.
Üstelik diş çürüğü tedavi edilmediğinde, çok ciddi sonuçlar da ortaya çıkarabiliyor. Klasik diş tedavi yöntemleriyle dişlerin kurtarılamadığı durumlarda, ne yazık ki ileri çürük diş için yapılabilecek tek şey, uygun cerrahi operatif diş kurtarma yöntemlerin kullanılması ve dişin mümkün olduğunca kurtarılmasıdır. Bazen hastalarımızda bu durumla karşılaşıyoruz. Hastalar tıbbın diğer branşlarından korkmadığı ölçüde diş doktorundan korkuyorlar. Belki diş doktoru korkusu ve stresi sebebiyle, belki de erteleme ile tedavide geç kalınıyor. Ancak sonuçta bu geç kalınmışlıkla dişi tamamen kaybettiğimiz durumlar olabiliyor. Oysa ki erken bir dönemde diş tedavi hizmeti alındığında diş kurtarma başarı şansının yüksek olasılıkta olduğunun da bilinmesi gerekiyor. Soruna ne kadar erken tedavisel yaklaşım, o kadar ki dişe hasar vermeden koruyarak kurtarma olasılığımızın artığını vurgulayarak söylemek gerekiyor.
Mersin Diş Hekimi Dr. Birkan Taha Özkan, diş çürüğü tedavisi ile ilgili merak edilenleri cevapladı. Çürük dişi kurtarma yöntemleri de diyebileceğimiz bu tedavi şekilleri, günümüzde kolayca uygulanabiliyor. Mersin diş çürüğü tedavisinde, bilgisi, tecrübesi ve uzmanlığı ile adından söz ettiren Uzman Diş Hekimi Birkan Taha Özkan, dişlerin mümkün mertebe sağlıklı bir şekilde korunması gerektiğini vurguluyor. Diş kaybının önüne geçebilecek tedavileri başarılı bir şekilde uygulayabildiklerini, böylece çürük dişe ne iyi gelir şeklinde arayışlara gerek kalmadığını ifade ediyor.
https://www.drbirkanozkan.com/

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı