Doğal gazda bomba iddia: Zam oranı gerçekte daha yüksek

BOTAŞ, konutlara satılan doğal gaza ortalama yüzde 20,4 oranında zam yapıldığını açıklamıştı. Enerji uzmanı aslında zam oranının yüzde 25 olduğunu söyledi.

EKONOMİ 01.09.2022, 12:55
Doğal gazda bomba iddia: Zam oranı gerçekte daha yüksek
BOTAŞ, konutlara satılan doğal gaza ortalama yüzde 20,4 oranında zam yapıldığını açıkladı. Ancak hesaplamalara göre konutta bugünden geçerli olmak üzere yüzde 25 zam yapıldığı ortaya çıktı. Enerji IQ Genel Müdürü Emre Ertürk, "BOTAŞ'ın internet sitesindeki tarifeye göre dağıtım şirketlerine gaz satış fiyatı yüzde 25 artırılıyor ama BOTAŞ buradaki zam oranını kullanmayıp daha düşük olduğu için nihai tüketiciye yansıyacak olan zam oranını kullanarak yüzde 20,4 oranını açıkladı" dedi. Konutlara yüzde 20,4 olarak açıklanan zam oranının aslında yüzde 25 olduğuna işaret eden Ertürk, BOTAŞ'ın kelime hilesi yaptığını söyledi.
BOTAŞ, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 49,5, sanayide kullanılana yüzde 50,8 ve konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 20,4 zam yaptığını duyurdu. Ancak yapılan hesaplamalar, konutta bugünden geçerli olmak üzere uygulanan zam oranının yüzde 25 olduğunu ortaya çıkardı. BOTAŞ'ın geçen ay konutlar için her metreküp için gaz satış fiyatı 3,264 TL idi. Zam sonrasında bu tutar 4,080 TL'ye çıktı. Aradaki zam oranı yüzde 25 olarak hesaplandı.
Gazete Durum'da yer alan habere göre Enerji IQ Genel Müdürü Ertürk, konuttaki gaz zammının BOTAŞ tarafından nasıl daha düşük oranla gösterildiğini anlattı. Ertürk, BOTAŞ'ın dağıtım şirketlerine gaz satış fiyatını yüzde 25 artırdığını ancak bu artış oranını açıklamayıp nihai tüketiciye yansıyacak olan zam oranını (yüzde 20,4) kullandığını söyledi. Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her dağıtım şirketinin farklı bir tarifesi var. Bu tarife, gaz fiyatı artı sistem kullanım bedeli ile oluşuyor. Buradaki sistem kullanım bedeli şirketler bazında farklı olduğu için Türkiye genelinde nihai tüketiciye ortalama yüzde 20,4 oranında yansıyacak bu tarife artışı. Ama BOTAŞ'ın kendi tarifesindeki artış oranı yüzde 25 yani bir kelime hilesi yapmış, algı uyandırmak için. Her şirketin sistem kullanım bedeli farklı olduğu için farklı şehirlerdeki abonelere değişik oranlarda yansıyacak fiyatlar. Bunun ortalaması yüzde 20,4 diyorlar ama BOTAŞ'ın şirketlere satacağı gaz fiyatı yüzde 25 arttı."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı