Doğalgaza gelen yüksek zam gübrede yerli üretimi tehlikeye attı!

Hükümet sözde gıda enflasyonuna karşı mücadele başlattığı bir dönemde elektrik ve doğalgaza yüzde 50 zam yaptı!

GÜNDEM 01.09.2022, 17:40
1
Doğalgaza gelen yüksek zam gübrede yerli üretimi tehlikeye attı!
Türkiye’de üre gübresi üretiminde söz sahibi olan İGSAŞ’ın doğalgaza gelen yüzde 50 zammın ardından ithal gübre fiyatları ile rekabet edemeyeceği için üretimi tehlikeye girdi.
Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, Türkiye’de yerli gübre üretimine büyük bir darbe vuracak. Özellikle sanayi kesiminde doğalgaza yüzde 50 oranında zam yapılması bir tarafta üre gübresinde yerli üretimi tehlikeye sokarken, diğer tarafta bütün gübre çeşitlerine de yüksek oranlarda yapılacak gübre zammının kapısını araladı.

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına 1 Eylül (bugün) itibarıyla zam yapıldı. Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatı yüzde 20,4 arttı. Sanayide yüzde 50,8 zam yapılırken elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 49,5 artış yapıldı. Diğer yandan elektrikte mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20 zam geldi. Sanayi abonelerindeki zam oranı yüzde 50 olurken, ticarethane abonelerinin tarifesinde yüzde 30'luk artış yapıldı.

Elektrik ve doğalgaza özellikle sanayi ayağında yapılan yüzde 50’lik fiyat artışları Türkiye’de azotlu gübre üretimini tehlikeye attı. Doğalgaza gelen zammın ardından azotlu gübrelerde ithalat daha cazip hale gelirken, yerli üretim yapan fabrikalarında üretimlerin durdurulmasından endişe ediliyor.
Doğalgaza gelen yüksek orandaki zam, öncelikli olarak üre ve can gübre üretimi yapan İGSAŞ, TOROS ve GEMLİK GÜBRE’yi yakından ilgilendiriyor. Özellikle üre gübresi üreten İGSAŞ’ın doğalgaza gelen yüksek zamdan dolayı ithal gübre fiyatları ile rekabet edemeyeceği için üretimini durdurabileceği kaydediliyor.

Diğer yandan, sanayide kullanılan doğalgaz ve elektriğe yüzde 50 oranında zam yapılması, bütün gübre çeşitlerinde yeni zam anlamına geliyor. Gübre fiyatları geçtiğimiz yıl 5, 6 hatta 7 kat artarak çiftçinin canını yakarken, fahiş fiyatlara çıkmış gübre fiyatlarına gelecek yeni zamlar Türkiye’nin tarımsal üretimini olumsuz etkilerken, gıda fiyatlarını da yukarı çekecek.

Hükümetin, artan gıda fiyatlarına karşı Tarım Kredi Marketlerde göstermelik birkaç üründe indirime gidilerek halkın gözü boyanırken, bugün doğalgaz ve elektriğe yapılan yüksek orandaki zamlar bütün gıda fiyatlarını daha da pahalandıracak. Gıda enflasyonuna karşı sözde mücadele edildiği bir dönemde elektrik ve doğalgaza yüksek oranda zam yapılması anlamlı bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı