Doğru sayısı aynıyken, puan farklı olur mu? Danıştay hükmünü verdi

ÖSYM tarafından yapılan sınavda aynı doğru sayısına sahip 9 aday farklı puan aldı. Barajın altında kalan adayın açtığı davada Danıştay hükümünü açıkladı.

EĞİTİM 18.07.2021, 16:45
18
Doğru sayısı aynıyken, puan farklı olur mu? Danıştay hükmünü verdi
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), tarafından yapılan hemen hemen her sınav tartışmalara neden oluyor. Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) soruların çalındığı iddiaları ortaya atılırken, 2021 Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) cep telefonuyla giren bir öğrenci soruları sosyal medyada paylaşmıştı.
ÖSYM tarafından yapılan İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavında ise 69.06429 puan alarak başarısız sayılan bir öğrenciyle aynı doğru sayısına sahip diğer adayların en düşük 66.47, en yüksek 72.11 puan alması, "aynı doğru sayısına sahip adayların farklı puanlar alabilir mi?" şeklinde sorulara neden oldu.
Konuyla ilgili olarak sınava giren ve 69.06429 puan alarak başarısız sayılan aday kendisiyle aynı doğru sayılarına sahip adayların sınavda başarılı sayıldığı gerekçesiyle standart sapma işleminin iptali için Danıştay'a dava açtı. Danıştay 12. dairesinde görülen dava sonuçlandı. 
Karara göre davacıyla aynı doğru sayılarına sahip 9 aday en düşük 66.47, en yüksek 72.11 aldı. Puanı en yüksek hesaplanan adayın diğer adaylardan faklı olarak en az doğru cevap verilen alan soruları Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu alt testlerinde sorulan toplam 9 soruya 9 doğru cevap verdiği, emsal diğer adayların belirtilen alt testlere ağırlıklı olarak 6 doğru cevap tespit edildi. 
ÖSYM tarafından standart sapma ve başarı puan hesaplamaları bir formül kullanılarak hesaplandığını belirten Danıştay, alt testlerde farklı doğru sayılarına sahip olan fakat Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Alan Bilgisi Testinde aynı sayıda doğru cevabı bulunan adayları genel başarı puanının farklı olmasının da işin doğası gereği olduğunu vurguladı. 
Sınav sorularına uygulanan standart sapma işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varan Danıştay, aynı doğru sayısına sahip 9 adayın farklı puanlar alabileceğine hükmetti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı