Dolandırıcılardan yeni tuzak: 'Seçmen kaydınızı sorgulayın'

Seçimlere az bir süre kala, dolandırıcılar "Seçmen kaydınızı sorgulayın" şeklinde SMS ve e-posta göndererek insanları tuzağa düşürüyor.

ASAYİŞ 31.03.2023, 23:10
Dolandırıcılardan yeni tuzak: 'Seçmen kaydınızı sorgulayın'
Yaklaşan seçimler öncesinde, dolandırıcılar yeni bir yöntemle vatandaşların kişisel bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor. Yurttaşlara mail ve SMS yoluyla " Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Sorgulama Hizmeti" başlığıyla gönderilen linkler üzerinden, seçim kaydı sorgulaması yapılması isteniyor. Dolandırıcılar, sorgulama yapmak isteyenlerden iletişim bilgilerini isteyerek kişisel verilerini ele geçirmeyi hedefliyor.
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, bu tür dolandırıcılıklara karşı uyarılarda bulundu. Herhangi bir link geldiğinde, önce gerçek kurumun linki olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Üstündağ, en çok yapılan hatanın görünen isme aldanmak olduğunu söyledi. Linklerde görünen isim ile arkasındaki bağlantının farklı olabileceğini vurgulayan Üstündağ, siber güvenlik hizmeti sağlayanların laboratuvarına ihbar yapılması durumunda mağdur olanları bilgilendireceklerini ifade etti.
Vatandaşları dolandırıcılıklardan korumak için önlem almaları gerektiğini belirten Üstündağ, linklere kendi bilgisayarlarından tıklamamalarını, linklerdeki gov.tr uzantısı ile bitmeyen linkleri ihbar etmelerini ve fare üzerinden linklerin gerçek adreslerini kontrol etmelerini önerdi. Yurttaşların bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları, kişisel bilgilerini paylaşmamaları ve siber güvenlik konusunda bilinçlenmeleri önem taşıyor.
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, son zamanlarda artan internet dolandırıcılıkları hakkında uyarıda bulundu. Ağaoğlu, dolandırıcıların sadece para istemediğini, aynı zamanda kişisel verileri de topladıklarını söyledi. Şüpheli linklerin tıklanmaması gerektiğinin altını çizen Ağaoğlu, bu linklerin tıklanmasıyla bilgisayarlara virüslerin bulaştığını ve bilgisayarların zombi olarak kullanılabileceğini veya kişisel verilerin çalınabileceğini belirtti.
Ağaoğlu, mağdur olan vatandaşların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) şikayette bulunabileceklerini sözlerine ekledi. BTK'nın düzenlemeleri doğrultusunda, tüketicilere hangi hizmetlerin sunulacağının açıkça belirtilmesi gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, bu tür dolandırıcılıkların yasaklanması gerektiğini de dile getirdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı